Legendele Sfântului Valentin. Cum a fost creată sărbătoarea iubirii?

Dincolo de felicitările şi cadourile în formă de inimioară, prin care tinerii îşi exprimă dragostea faţă de persoana iubită, sărbătoarea Sfântului Valentin, care se celebrează în numeroase ţări din lume pe 14 februarie, are o istorie veche.

heart 3816944 1280 jpg

Valentin este considerat protectorul îndrăgostiţilor, însă nu se cunosc prea multe date despre el şi nici despre faptele sale. Lucru care i-a determinat pe reprezentanţii bisericii să îl şteargă, în calitate de sfânt, din calendarul liturgic romano-catolic,în anul 1969. Continuă totuşi să fie pomenit în calitate de preot martir,pe 14 februarie.

Căsătorii, în secret

Există mai multe legende care încearcă să explice cum a luat naştere această sărbătoare laică,dedicată iubirii. Toate legendele îl au în comun pe Valentin, un preot creştin din Roma antică. Astfel, una dintre ele spune că preotul a trăit în timpul împăratului Claudius II (Claudius Gothicus) care, angajat în numeroase campanii militare,avea nevoie mereu de războinici neînfricaţi. S-a mâniat la culme pe bărbaţii căsătoriţi, pe care nu îi considera buni soldaţi, aşa că a dat un ordin sfâşietor: a interzis căsătoriile. Însă preotul Valentin nu a ţinut seama de voinţa împărătească şi a oficializat căsătorii în secret. A fost descoperit şi trimis la închisoare, unde s-a îndrăgostit chiar de fiica temnicerului. Înainte  de a fi decapitat, într-o zi de 14 februarie, i-a scris fetei o scrisoare de bun rămas, pe care a semnat-o cu „al tău, Valentin“.

Potrivit unei alte legende, preotul Valentin i-a ajutat pe creştini, în vremurile grele din timpul domniei împăratului Claudius II, când aceştia erau persecutaţi. A fost prins şi întemniţat, iar în închisoare a continuat să se dedice cauzei sale. De aceea, a fost condamnat la moarte la data de 14 februarie, în anul 269. Se spune că el trimitea din închisoare mesaje de încurajare celor care se convertiseră la creştinism, în care spunea: „Amintiţi-vă de-al vostru Valentin!“.

O altă variantă a legendei spune că Valentin, episcop pios din Terni (localitate din centrul Italiei), nu se sfia să unească, sub semnul crucii, cuplurile de îndrăgostiţi, în ciuda restricţiilor venite de la conducătorul Romei. Valentin ar fi fost somat de Claudius II  să renunţe la credinţa sa şi să nu mai oficieze căsătorii, însă acesta nu numai că a refuzat, ci a şi încercat să-l convertască pe împăratul păgân la creştinism. Înfuriat peste măsură, Claudius a poruncit asasinarea lui Valentin. În ziua de 14 februarie, anul 270, acesta a fost decapitat.

Despre Sărbătoarea Sfântului Valentin, există şi credinţa că a fost creată ca să înlocuiască Lupercalia, o sărbătoare păgână din Roma antică. Era dedicată atât miticei lupoaice, cea care i-a alăptat pe gemenii fondatori ai Romei, Remus şi Romulus, cât şi lui Lupercus (confundat mai trâziu cu Pan), zeul fertilităţii şi al turmelor. Lupercalia se sărbătorea între 13 şi 15 februarie, pe dealul Palatin, una din cele 7 coline ale Romei. Preoţii cultului săvârşeau un ritual de purificare într-o grotă, jertfind capre şi bând vin, după care alergau pe străzile Romei atingând trecătorii cu fâşii din pielea animalelor sacrificate. Femeile nemăritate le ieşeau în cale, ca să fie atinse de bucăţile de piele cu încărcătură magică, având credinţa că asta urma să le ajute să rămână însărcinate. Ziua se termina cu petreceri calificate chiar de cronicarii antici drept „desfrânate“, cu ocazia cărora se formau cupluri doar pentru o noapte – uneori, pentru o viaţă.

Ştiai că…

…cel mai vechi exemplar al unei felicitări tipărite, trimisă cu ocazia Sfântului Valentin, datează din 1797? Decorată cu imagini ale lui Cupidon şi cu flori, a fost trimisă de către o femeie pe nume Catherine Mossday către un anume Mr. Brown of Dover Place, în Londra.

...prima cutie cu bomboane de ciocolată decorată special pentru Ziua Îndrăgostiţilor a apărut la sfârşitul anilor 1800? Ideea a avut-o  Richard Cadbury,fiul lui John Cadbury, un celebru producător de ciocolată.

...în Japonia şi Coreea de Sud femeile sunt cele care, de Sfântul Valentin, le dăruiesc ciocolată colegilor de serviciu? Ciocolata poartă numele de „giri –choco“.

FOTO: Pixabay