Lidianca de la Mănăstirea Neamţ vindecă boli fără scăpare
Bisericile din Moldova sunt cunoscute atât pentru frumuseţea frescelor care le împodobesc, cât şi pentru icoanele lor făcătoare de minuni.
Spre icoane se îndreaptă,din veacuri,ruga celor aflaţi în suferinţă sau care au nevoie de ajutor. Toate icoanele sunt dătătoare de speranţă.
Unele au dat însă,de-a lungul timpului,semne miraculoase ale puterii lor,fie vindecând boli grave,fie aducând linişte sufletească şi înlăturând miraculos dezlănţuirile naturii.Icoana care linişteşte sufletul
Numită şi Lidianca,Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamţ este cea mai veche din ţară şi una dintre cele mai frumoase.
Icoana poartă numele Lidianca pentru că este o copie după icoana Maicii Domnului din Lida,realizată în 665. Ani la rând,Maica Domnului de la Neamţ a înfăptuit miracole,iar sute de bolnavi fără scăpare s-au vindecat ca prin minune.
Preţioasa icoană a fost dăruită domnitorului Alexandru cel Bun al Moldovei de către un împărat bizantin în 1402,pentru a o proteja de persecuţiile iconoclaştilor.
Unicitatea ei este dată nu numai de măiestria cu care a fost lucrată,dar şi de faptul că este pictată pe ambele feţe:pe una este chipul Maicii Domnului cu Pruncul,iar pe cealaltă chipul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.
În timpul unei invazii turceşti,pictura a fost lovită cu iataganul. Legenda spune că mâna turcului a paralizat pe loc,iar arma s-a făcut bucăţele. Vârful iataganului a rămas înfipt până azi în lemnul icoanei,ca o mărturie a puterii sale.
Icoana Sfintei Ana cu Maica Domnului în braţe,de la Mănăstirea Bistriţa,are o vechime de peste 600 de ani.
Ctitor al locaşului este considerat domnitorul Alexandru cel Bun,care este înmormântat aici. Icoana a fost primită de la împăratul bizantin,împreună cu cea a Maicii Domnului Lidianca,şi este renumită pentru darul ei de a aduce liniştea în familie. Cei aflaţi în pragul unui divorţ,care se roagă la această icoană,îşi salvează în mod miraculos căsnicia.
Impresia pe care ţi-o lasă biserica de la Cacica este extrem de puternică. Sculptat în lemn,altarul este luminat de vitralii generoase. Icoana Maicii Domnului cu Pruncul se află în centrul acestuia şi domină tot spaţiul.
Prezenţa Maicii Domnului se simte peste tot,la fel ca în orice altă biserică catolică. Legenda spune că,demult,mai mulţi mineri care se aflau în salina din apropiere au fost prinşi în subteran. Până să fie salvaţi,icoana a lăcrimat întruna. De atunci,cele 90 de obiecte din argint prinse pe un panou stau mărturie a minunilor pe care Sfânta Fecioară de la Cacica le-a săvârşit de-a lungul timpului.
Icoana Maicii Domnului cu Pruncul,de la Putna,este una dintre cele mai cunoscute icoane la care credincioşii vin să roage pentru a găsi alinare.
De-a lungul timpului,nevoile celor care au ajuns până aici au fost ascultate. A fost adusă de la Constantinopol,de Doamna Maria de Mangop,cea de-a doua soţie a domnitorului Ştefan cel Mare,în 1472.
Pe atunci nu avea înfăţişarea de azi. „Ferecătura” de argint a fost aplicată în 1755,iar trei ani mai târziu au fost făcute coroanele care împodobesc capetele Maicii Domnului şi Pruncului Iisus,lucrate în argint aurit şi încrustate cu sute de pietre preţioase. În 1904,icoana a fost restaurată,iar coroanele înlocuite cu unele asemănătoare,dar nu la fel de valoroase.