Locuri care amintesc de Sfântul Ilie Tesviteanul
Cunoscut în popor drept cel care aduce ploaia, Marele Proroc Ilie Tesviteanul este protectorul multor lăcaşuri spirituale. Şi cum la data de 20 iulie se sărbătoreşte ridicarea la cer a Sfântului, bisericile te invită să-l cinsteşti.
Sfântul Ilie este celebrat ca un mare făcător de minuni. El locuia în cetatea Tesve,din Galaad. Profetul a predicat în timpul regelui Ahab,care,încurajat de soţia lui păgână,Isabela,a căzut în idolatrie şi-i persecuta pe creştini.
Drumul spre credinţă
Ilie a predicat poporului noua credinţă,dar oamenii nu l-au ascultat şi o secetă s-a abătut asupra pământurilor. Atunci Profetul i-a cerut regelui Ahab să se căiască ca Dumnezeu să ridice pedeapsa,dar n-a fost ascultat.
Aşa că Ilie i-a propus împăratului să ridice un jertfelnic. La acesta aveau să se roage preoţii lui Baal şi să aştepte o minune. Întrucât semnul aşteptat nu a venit,s-a rugat şi Ilie lui Dumnezeu şi brusc a izbucnit foc din cer. Mulţimile au recunoscut atunci adevărata credinţă.
Sfântul care n-a cunoscut moartea
Pentru credinţa lui de neclintit,Ilie a trecut la cele veşnice fără a trece prin poarta morţii. Este cel de-al doilea om din Vechiul Testament care s-a înălţat cu trupul la cer,dupăMoise.
Ucenicul său a fost martor al minunii:l-a văzut pe Sfânt cum s-a înălţat la cer într-un car tras de cai. În tradiţia populară,Profetul este considerat ocrotitorul recoltelor şi un exemplu de credinţă şi de curaj demn de urmat.
Locuri de pelerinaj la Sfântul Ilie
Dacă eşti în excursie la locurile sfinte,trece-ţi pe listă şi un loc de pelerinaj special:Mănăstirea Stella Maris,din Haifa,este un aşezământ monahal aflat pe versanţii Muntelui Carmel,din Israel.
În secolul al XII-a,grupuri religioase de ermiţi au început să locuiască în peşterile din zonă,cinstindu-l pe Elijah,Profetul Ilie. Biserica este de o frumuseţe rară,platforma scărilor ducând la o peşteră în care a fost construit un altar de piatră,în partea de sus a statuii Profetului.
Oamenii bolnavi dau mărturie că această statuie este făcătoare de minuni şi că linişteşte sufletele celor care şi-au pierdut credinţa.
Alte locuri de pelerinaj
Din rândul locurilor de la noi din ţară binecuvântate din plin cu prezenţa Sfântului Ilie,se numără şi biserica Sfântul Ilie,din apropierea Sucevei. Aflată în satul cu acelaşi nume din Comuna Şcheia,ea este un lăcaş spiritual foarte vizitat şi apreciat pentru trăinicia lui.
De asemenea,împrejmuit din belşug cu păduri dese şi cu aer binecuvântat de natură,Schitul Sfântul Ilie se ridică semeţ pe Dealul „Trei Hotare” din comuna Berzunţi,judeţul Bacău.
Un lăcaş săpat în stâncă
Eşti în concediu prin ţară şi vrei să faci un pelerinaj dedicat Sfântului Ilie care să te apropie de divinitate? Atunci te poţi îndrepta şi către Mănăstirea Călugăra. Situată la doi kilometri de comuna Ciclova-Montană,de lângă Oraviţa,aceasta îi primeşte pe toţi credincioşii care vin să se roage Sfintei Fecioare Maria şi Marelui Proroc Ilie Tesviteanul.
Drumul până la mănăstire este anevoios şi presupune mult efortul fizic,dar răsplata pentru parcurgerea lui este fără margini. În primul rând,plăcută ochiului este stânca ce adăposteşte biserica,numită „Stânca Rolului”. Ea se înalţă falnic şi domină peisajul parcă desprins din poveşti.
Icoana Sfântului Ilie face minuni
Credincioşii din lumea întreagă vin la Mănăstirea Călugăra. Strigătul lor de ajutor nu rămâne fără răspuns. În plus,cei ce vin aici au parte şi de binecuvântarea Sfântului Ilie Tesviteanul.
Drept dovadă este icoana făcătoare de minuni a acestuia,încrustată în lemnul unui fag. Aproape 100 de ani s-au scurs de la întipărirea ei pe lemnul arborelui,dar scoarţa n-a acoperit-o. Iată de ce mii de creştini cred cu tărie în puterea binefăcătoare a icoanei.