Minunile Sfântului Nicodim de la Tismana
Continuăm serialul dedicat Sfinţilor vindecători, cinstiţi de secole de Ortodoxia românească. Săptămâna aceasta ne oprim la Tismana, unde se află moaştele Sfântului Nicodim.
Te-ar mai putea interesa:
Sfântul Anton,apărătorul de boli
Minunile tămăduitoare ale Sfântului Grigorie Decapolitul
Pornind din Craiova spre Târgu-Jiu,urmând ramificaţia spre Baia de Aramă,pe un drum şerpuit printre codri,ajungi la Mănăstirea Tismana,una dintre cele mai căutate mănăstiri din ţară.
Pe muntele Stârmina,se ridică sfântul locaş asemenea unui castel medieval cu bastioane. Odorul pe care îl apără este chiar o părticică din moaştele celui care a ridicat mănăstirea spre a întări credinţa românilor,Cuviosul Nicodim. Cine este Sfântul Nicodim?
Înconjurată de culmi împădurite,Mănăstirea Tismana se ridică lângă gura întunecată a Peşterii Sfântului Nicodim. Ajuns aici de la Muntele Athos din Grecia,Cuviosul Nicodim s-a rugat Domnului pentru a afla locul exact unde să construiască sfânta mănăstire.
Se spune că înainte de a veni aici,Maica Domnului a apărut într-o noapte şi i-a cerut să treacă la nord de Dunăre,unde năvălirile turcilor puneau în pericol credinţa fraţilor din Ţările Române.
Într-un loc numit „La Cascade”,l-a îndemnat să ridice o mare mănăstire cu hramul Adormirea Maicii Domnului.
După ce şi-a văzut împlinită sfânta poruncă,Cuviosul a rămas la Tismana,unde a făcut multe minuni. Creştini bolnavi din toate colţurileţării îşi îndreptau paşii spre Mănăstirea Tismana şi îşi puneau speranţele în harul Cuviosului.
Unii dintre ei doar îi atingeau veşmintele şi se puneau pe picioare. Şi fiica împăratului Sigismund al Ungariei şi-a găsit alinarea la Tismana.
Era chinuită de un duh necurat,dar adusă la Sfântul,duhul s-a tulburat şi a părăsit trupul fetei.
Zi şi noapte,Cuviosul Nicodim înălţa rugăciuni neîncetate către Domnul,Care săvârşea prin el minuni,însănătoşind pe cei bolnavi. Astfel,Cuviosul Nicodim,prin sfinţenia vieţii sale,a primit daruri mari de la Domnul.
Pe cei cuprinşi de duhurile necurate îi vindeca,iar pe aceia care nu mai credeau în Domnul îi întorcea la credinţă. Apoi,când s-a mutat la cele veşnice,la 26 decembrie (zi în care este prăznuit şi acum),a fost îngropat în mormântul din pridvorul bisericii. Astăzi,o candelă veghează locul.
Din cauza vitregiei vremurilor,moaştele sale au fost aşezate apoi într-un loc tăinuit. O parte din ele (degetul arătător al mâinii drepte) este păstrată într-o raclă de argint în biserica mănăstirii. Alături,se găseşte şi crucea de plumb pe care Sfântul Nicodim o purta mereu.
În numărul viitor,vei afla mai multe despre Sfântului Nectarie,ocrotitorul bolnavilor de cancer.
Rugăciune pentru iertarea păcatelor
Sfinte Preacuvioase Părinte Nicodime,primind a noastră umilă rugăciune,mijloceşte nouă mila Celui Preaînalt.
Izbăveşte-ne cu folosinţa ta,preafericite,de relele ce vin asupra noastră,ca neîncetat să te slăvim pe tine.
Roagă-te Stăpânului pentru noi nevrednicii,să ierte greşealele noastre şi să ne dea dragoste curată şi putere a face tot binele,spre slava Preasfântului Său nume. Amin !