Misterele Sfântului Graal
Încă din cele mai vechi timpuri, cavaleri şi oameni simpli deopotrivă şi-au dedicat întreaga viaţă aflării locului în care a fost ascuns Sfântul Graal. De găsirea lui este legată şi legenda Regelui Arthur şi a vestiţilor Cavaleri ai Mesei Rotunde.
Un obiect sau o expresie?
De-a lungul vremii,Sfântului Graal i s-au dat diverse definiţii. Se crede că el este potirul din care a băut vin Mântuitorul în timpul Cinei cea de Tainăsau că e vasul în care a fost strâns sângele lui Iisus după ce a fost străpuns cu lancea. Sunt şi voci care spun că Sfântul Graal este un derivat al termenul „Sang Real“,adică Sfântul Sânge al Domnului,fiind reprezentat de presupuşii urmaşi ai acestuia. Şi materialul din care este fabricat potirul este învăluit în mister. Graalul apare înfăţişat ca o cupă din lemn sau din argint ori ca un pocal din aur,bătut în pietre preţioase. O legendă spune însă că Sfântul Graal este făcut dintr-un smarald,care i-ar fi aparţinut chiar lui Lucifer. Acesta se afla pe coroana îngerului,însă,în momentul în care a fost izgonit din Rai,piatra preţioasă a căzut pe pământ,unde a fost transformat într-un pocal.
Căutat la Ierusalim şi în Anglia
Mulţi sunt cei care şi-au pierdut viaţa în încercarea de a găsi Sfântul Graal. Cea mai cunoscută dintre poveşti îl are în centru pe Sfântul Iosif din Arimateea. El şi-ar fi cedat apostolilor mormântul ca loc de veci pentru Iisus. Drept mulţumire,ar fi primit în schimb Sfântul Graal,iar pentru a scăpa de persecuţie,acesta s-ar fi refugiat în Scoţia. Alte legende susţin însă că sfânta relicvă nu ar fi părăsit iniţial Ierusalimul,fiind ascunsă în tunelurile de sub cetate,alături de Chivotul Legii. În timpul Cruciadelor,cavalerii templieri ar fi descoperit tunelurile secrete şi ar fi luat cu ei Sfântul Graal în Anglia,unde l-ar fi ascuns în capela Rosslyn. Cercetările recente au scos la iveală faptul că sub mica bisericuţăse află o cameră secretă,ceea ce a sporit încrederea vânătorilor de mistere. Alte surse dezvăluie faptul că pocalul se mai află încă în cetatea Ierusalimului,deoarece reţeaua de tuneluri de sub ea era mult prea vastă şi întortocheată pentru a fi cercetată în timpul războaielor.
Este înzestrat cu puteri miraculoase
Nu puţine sunt motivele pentru care acest artefact atât de valoros este printre cele mai dorite obiecte din lume. Se spune că cei care intră în posesia lui pot spera la viaţă veşnică,însă doar credincioşii cu sufletul pur au şansa să se bucure de puterile sale. Mai mult,există credinţa că Sfântul Graal are capacitatea de a întoarce din morţi o persoană decedată.