O candelă de Sfântul Andrei
Ziua de 30 noiembrie, în care este sărbătorit Sfântul Andrei, este deosebită pentru toţi credincioşii, dar mai ales pentru cei care înţeleg că ne-a făcut să-L iubim pe Dumnezeu, să înţelegem de ce Şi-a jertfit propriul Fiu. Sfântul este un călăuzitor, un protector al românilor.
Pavăză contra duhurilor rele
Se spune că în noaptea dintre 29 şi 30 noiembrie lupii au puteri extraordinare, iar vârcolacii şi strigoii rătăcesc slobozi prin lume. Pentru a se proteja, gospodarul aprinde candela sub icoane. Nu trebuie să arunce gunoiul, să dea bani cu împrumut ori să faci curăţenie în jurul casei în ajunul sărbătorii, dar nici pe 30 noiembrie. Unele femei au grijă să nu-şi pieptene părul şi să întoarcă paharele şi cănile cu gura în sus, crezând că în felul acesta vor alunga strigoii care dau târcoale caselor. De asemenea, toţi cei ai casei mănâncă usturoi. Se face semnul crucii pe încheieturi, frunte, piept şi spate. Şi cadrul uşilor, pervazurile sunt frecate cu usturoi, din dorinţa de a feri casa de spiritele rele.
Acatistul alungă bolile
Pentru alungarea beteşugurilor, a gândurilor rele şi pentru protejarea casei de incendii, creştinii se pun sub protecţia Sfântului Andrei şi citesc acatistul închinat lui: „Bucură-te, pentru cei orbi dumnezeiască alifie; bucură-te pentru cei bolnavi, minunată doctorie“. E un mod de a-i mulţumi, dar şi de a-l ruga să fie mijlocitor între ei şi Dumnezeu spre a primi mângâiere sufletească şi a dărui sănătate trupească celor aflaţi în suferinţă.
Miluire pentru cei căzuţi în patimi
În ziua marelui praznic, cei care au vicii pe care nu reuşesc să le alunge sau rudele, prietenii lor, care le ştiu povara, pot avea răspuns bun la rugăciunile lor către Sfântul Andrei, citindu-i acatistul: „Cu darul cel dat ţie de la Dumnezeu, întru tot lăudate Andrei, duhurile demonice cu cuvântul se izgonesc, bolile fug, mulţimea patimilor sufleteşti se îndepărtează de la cei bolnavi; pentru aceasta cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!“. Să-şi amintească numai de faptul că sfântul nu a cedat tendaţiei de a se lepăda de Hristos şi, cu credinţă, a trecut pentru o grea încercare după prinderea şi întemniţarea Mântuitorului. În acea noapte, în care apostolii s-au despărţit de El, Sfântul Apostol Andrei s-a numărat printre cei care n-au renunţat la credinţa în Dumnezeu. Cu toate că Sfântul Petru s-a temut să recunoască faptul că este unul dintre ucenici şi a refuzat de trei ori să accepte orice legătură cu Iisus, Sfântul Andrei a rămas neclintit în credinţă. Dumnezeu l-a răsplătit oferindu-i mai multe daruri: de a vindeca boli, de a dezlega păcatele oamenilor şi de a alunga demonii.
Rugăciune în caz ce vreme rea
După trecerea Sfântului Andrei la Domnul, se spune că a început o furtună puternică. Era în anul 67 d.Hr., pe 30 noiembrie, când sfântul a fost prins lângă Corint, la Patras, şi a fost martirizat, fiind răstignit pe o cruce în formă de X – căreia i se şi spune astăzi Crucea Sfântului Andrei. De aceea se obişnuieşte ca toţi cei credincioşi să se roage lui, cu atât mai mult dacă în ziua praznicului sunt vijelii, ninsori sau stihii dezlănţuie.
...sfântul a călătorit foarte mult? De aceea, se spune că îi însoţeşte pe toţi cei care călătoresc.