O Sfântă întocmai ca Apostolii

1 46546 original jpg jpeg

Pe 24 septembrie este prăznuită Sfânta Mare Muceniţă Tecla, „cea întocmai cu Apostolii”. Ea este prima muceniţă care a pătimit pentru Hristos.

Sfânta Tecla a primit învăţătura creştină chiar de la Apostolul Pavel şi a propovăduit la rândul ei credinţa şi a făcut multe minuni. A fost prigonită din cauza credinţei creştine şi chiar a fost aruncată în mijlocul fiarelor,dar,cu darul lui Dumnezeu,a fost izbăvită.

Teclele cele rele

În tradiţia populară,se păstrează amintirea Teclelor,nişte fiinţe supranaturale rele care aduceau asupra satelor foc,boli şi lupi. În unele sate,se credea că Teclele sunt în număr de trei,fiind astfel numite şi Strefetiţele sau Tresfetiţele.

Acestea puteau fi îmbunate. În zilele lor,numite şi Zilele Berbecarilor (26-29 septembrie),nu se mătura şi nu se arunca cenuşa din casă,pentru ca lupoaicele să nu găsească jarul şi să-l mănânce pentru a avea pui.

De asemenea,nu se lucrau lâna şi pieile de animale,nu se râşneau grăunţele,morile de apă erau oprite,cositul era şi el interzis,la fel mersul cu căruţa în pădure şi nu se foloseau uneltele ascuţite.