Obiceiuri de Schimbarea la Faţă

1 70566 original jpg jpeg

În fiecare an, pe 6 august, creştinii ortodocşi sărbătoresc Schimbarea la Faţă a Mântuitorului, cunoscută în popor drept Obrejenia. Este momentul în care natura se schimbă, iar păsările migratoare se pregătesc de plecare.

Se spune că în această zi Iisus Hristos a urcat pe Muntele Tabor,împreună cu apostolii Ioan,Petru şi Iacob. Atunci au apărut şi Prorocii Moise şi Ilie,iar chipul Domnului S-a luminat şi hainele S-au făcut albe ca zăpada. Atunci dintr-un nor s-a auzit o voce spunând:„Acesta este Fiul Meu Cel iubit,întru Care am binevoit;pe Acesta să-L ascultaţi“.

Nu e bine să te cerţi

În anumite zone ale ţării sărbătoarea mai poartă denumirea şi de Pobrejenia sau Probojeni,un derivat din slavonă a verbului „probazi“,care înseamnă a certa pe cineva. Din acest motiv,nu este bine să te cerţi cu cineva,deoarece supărarea ce urmează ţine tot anul. Nici copii nu trebuie mustraţi,fiindcă se crede că vor fi dojeniţi în lunile ce urmează.

Fără treburi casnice

În această zi nu este bine să faci treabă prin casă sau prin curte. Se spune că cei care spală rufe sau aruncă gunoiul vor deveni apatici şi vor fi traşi la faţă,precum florile după ce se veştejesc. Curăţenia trebuie terminată în ajunul sărbătorii,în caz contrar insectele vor invada gospodăria celei care nu a respectat această regulă. De asemenea,femeile nu trebuie să se spele pe cap,riscând altfel să nu le mai crească părul. Gospodarii trebuie să termine cositul şi strânsul fânului,pentru că iarba îmbătrâneşte şi nu va mai fi la fel de săţioasă pentru animale.

Ofrande pentru cei decedaţi

De Schimbarea la faţă se culeg primele boabe de struguri din noua recolată,din care se face aşa numita „colivă de struguri“,care se duce la biserică pentru a fi sfinţită şi împărţită de sufletele morţilor. Pe lângă colivă se dau de pomană şi alte bucate,preparate din peşte,vin şi untdelemn,deoarece este dezlegare la aceste ingrediente.

Se culeg plantele

O veche superstiţie spune că doar până la această dată trebuie culese plantele de leac. Mai târziu florile încep să se scuture,să se ofilească şi îşi pierd proprietăţile vindecătoare. O credinţă veche spune că cei care au o suferinţă trupească sau sufletească ar trebui să urmărească zborul berzelor. Când ele vor pleca spre alte zări,vor lua cu ele şi suferinţa. Nu este bine nici să pleci la drum la această dată,deoarece se spune că vei pierde calea spre casă şi o vei regăsi doar atunci când berzele se vor întoarce din ţinuturile îndepărtate.

Zi de rugăciune

De Probojeni,rugăciunea are o putere mai mare,aşadar credincioşii ar trebui să meargă la biserică sau chiar într-un pelerinaj la lăcaşurile de cult care adăpostesc icoane făcătoare de minuni sau moaşte. Astfel familia va fi apărată de rele şi va avea sănătate şi împliniri.

Ştiai că…

… în funcţie de cum va fi vremea pe 6 august,bătrânii pot prezice cum va fi toamna? O zi însorită înseamnă o toamnă bogată blândă şi cu recoltă bogată. În schimb,o zi ploioasă indică o toamnă umedă şi o iarnă lungă şi cu multe ninsori.

Tradiţia spune că viitoarele mame,care respect sărbătoarea şi nu muncesc,vor fi vegheate de Maica Domnului pentru a avea o naştere uşoară.Recente

Test  Care fata e mai atragatoare  Sursa foto Pixabay si Shutterstock jpg
sezon estival jpg
vise jpg
Test  Alege 3 animale  Sursa foto shutterstock 2156214857 jpg
De ce vezi adesea 1111  Sursa foto shutterstock 285177449 jpg
protectie spirituala jpg
Ce senzatii fizice dau diverse emotii  Sursa foto shutterstock 259347731 jpg
culori jpg
Regula 3 30 300 pentru a fi fericit  Sursa foto shutterstock 2228784763 jpg
Tendinta pe retelele sociale de combatere a strestului  Tapping EFT  Sursa foto shutterstock 2141108933 jpg
amintiri jpg
empatie jpg
Cum sa cresti stima de sine  Sursa foto shutterstock 2341996931 jpg
Rugaciune jpg
Somatizarea emotiilor jpg
cristaloterapie jpg
prescură jpg
Transfăgărășan jpg
Incredere in sine jpg
pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg