Parabola fiului lunatic

1 52878 original jpg jpeg

Evanghelia din a patra duminică a Postului Mare prezintă parabola vindecării fiului lunatic. Această învăţătură îţi arată cât de important este să-ţi păstrezi credinţa în Dumnezeu chiar şi în cele mai grele momente ale vieţii.

Un copil posedatÎntrucât Mântuitorul îşi dedica o mare parte a timpului său vindecării celor bolnavi,într-o zi a primit la el un tată care venise să-i ceară să-l cureţe de păcate pe fiul său. Acesta era posedat de un duh necurat. După cum stă scris în Cărţile Sfinte,duhul îi făcea băiatului mult rău încă de când era mic şi-i provoca dureri cumplite. Tatăl copilului s-a dus mai întâi la apostoli,dar aceştia nu l-au putut ajuta. Aşa că l-a rugat pe Domnul Hristos să-şi îndrepte privirea către durerea fiului său.

Credinţa,fundamentul relaţiei cu Dumnezeu

Iisus l-a întrebat pe tatăl băiatului dacă are credinţă. Mesajul din spatele acestor vorbe este că orice este posibil pentru cel care este încrezător în iubirea lui Dumnezeu. Omul i-a răspuns cu lacrimi în ochi că are credinţă,însă că aceasta pare să nu fie de ajuns pentru a izbândi împotriva Celui Rău. Deseori,în viaţa de zi cu zi,la fel ca şi în cazul fiului lunatic,ispitele şi încercările nu contenesc să ne dea viaţa este cap. Dar beneficiind de credinţă ne putem apropia de Dumnezeu şi nu trebuie să disperăm. Important este ca rugăciunea să ne fie un aliat de nădejde împotriva relelor din jurul nostru şi un mijloc să ne ţinem departe de păcate.

Vindecare miraculoasă

Făcându-i-se milă de suferinţa copilului,Mântuitorul i-a cerut duhului rău să iasă din băiat şi să nu se mai întoarcă. După ce l-a zguduit cu putere,diavolul a ieşit,dar copilul arăta ca mort. Mântuitorul l-a luat de mână şi l-a ridicat,iar el a început să umble din nou. Speriaţi de această întâmplare neobişnuită,ucenicii l-au întrebat pe Învăţător de ce ei nu au putut scoate duhul rău din copil. El le-a răspuns că acest neam de demoni nu poate fi alungat decât cu rugăciune şi cu post. Tocmai de aceea,este foarte important ca tot timpul anului,dar mai ales în perioada Postului,să fie un timp de purificare trupească şi sufletească,de căutare a liniştii interioare pentru toţi credincioşii.

Ce avem de învăţat

Prin parabola fiului lunatic,Domnul Hristos ne învaţă că o credinţă puternică în Dumnezeu poate face minuni,dar şi că postul şi rugăciunea ne feresc de multe rele şi ne pot ajuta să ne apropiem de divinitate. Asta nu înseamnă că nu vom avea parte de momente tensionate în care ni se va părea că nu suntem la fel de statornici în relaţia cu Dumnezeu. Însă acestea pot fi depăşite cu multă rugăciune,prin respectarea poruncilor şi prin ajutorarea semenilor noştri.