Paştele Cailor, povestea din spatele unei vorbe
Când eram copil, obişnuiam să amân orice sarcină dată de părinţi până la...Paştele Cailor. Expresia, care e echivalentul lui „niciodată“, indica la origine legătura dintre omul de rând şi ajutorul său de nădejde, calul.
Semnificaţia calului
Calul ocupă un loc privilegiat în tradiţia românească. Vietatea cu aer nobil a fost domesticită din timpuri imemoriale şi este necesară în orice gospodărie. Cabalinele au o mitologie bogată şi marchează perioade cheie din calendarul popular. Astfel,săptămâna Caii lui Sântoader,o herghelie divină care purifică sufletul,deschide anul agrar. Sântilie,care indică miezul vechii pastorale,se foloseşte de cai înaripaţi pentru a aduce tunetul şi ploaia. Conform credinţelor străvechi,calul conduce sufletul morţilor în Lumea de Dincolo şi are puterea de a alunga spiritele rele. În arhitectura ţărănească se regăsesc grinzi terminate cu capete de cai – iar jocuri cu rol magic şi vindecător,precum Căluşul,arată legătura trainică dintre om şi cal.
Sărbătoarea de Joia Iepelor
Paştele Cailor nu este doar una dintre cele mai folosite expresii româneşti,ci şi o sărbătoare care coincide cu Înălţarea Domnului sau ziua de Ispas,aşa cum i se spune în popor. Are loc mereu la 40 de zile dupăPaşte,în joia dintr-a şasea săptămână,numită şi Joia iepelor. În această zi,se spune că,pentru un ceas,caii se satură,în fine,de păscut iarba câmpului.
Zi de odihnă pentru cabaline
Sărbătoarea îşi are originile în Transilvania şi nu se regăseşte în alte zone. Se spune că animalele au asistat şi ele parte la naşterea Mântuitorului,în iesle. Pe cât erau de cuminţi boii şi oile,pe atât de gălăgioşi erau caii. Atunci,Fecioara Maria ar fi hotărât ca aceste animale să rămână mereu flămânde,cu excepţia sărbătorii din Joia Iepelor. În această zi,caii nu sunt înhămaţi şi sunt lăsaţi să se odihnească în voie. Sunt sfinţiţi la biserică,iar gospodarii se roagă pentru sănătatea lor.
Poveşti din Ardeal
O altă poveste explică semnificaţia expresiei „La Paştele cailor“. Pe vremea când în Ardeal exista o componenţă multietnică şi religioasă,sărbătoarea Învierii Domnului avea loc în zile diferite. Atunci când maghiarii erau în zi de sărbătoare,românii împrumutau de la ei caii,ca să îşi lucreze pământul -şi situaţia se inversa când cădea Paştele ortodox. Potrivit calendarului,abia o dată la 4 sau la 7 ani se întâmpla ca Paştele să cadă pe aceeaşi dată la toţi creştinii. De aici şi semnificaţia zicerii,care indică un lucru îndepărtat,care poate nu va avea loc niciodată.
Citeşte şi Cele mai bizare tradiţii de nuntă din lume
Brâu de nuc şi bătaie cu leuştean
Ca orice altăsărbătoare,Paştele Cailor vine o suită de obiceiuri. Sunt sate în care se ţin Moşii de Ispas,o tradiţie pentru pomenirea celor adormiţi. Casele şi mormintele sunt împodobite cu crengi de pomi tineri,iar oamenii îşi pun la brâu frunze de nuc-pentru că se crede că şi Iisus ar fi fost împodobit astfel,când s-a înălţat la ceruri. Se fac pomeni şi se împart pâine caldă,brânză şi ceapă verde. Se spune că cine moare de Ispas nu mai trece prin Judecata de Apoi,ci ajunge direct în Rai. O altă tradiţie este bătaia cu leuştean,menită a-i feri pe săteni de rele şi de boli. Chiar şi vitele sunt bătute cu leuştean,ca să se îngraşe,să fie sănătoase şi ferite de vrăjitorii. De asemenea,la Înălţare,se taie păr din cozile vitelor şi oilor şi se îngroapă într-un furnicar,cu urarea:„Să dea Dumnezeu să fie atâţia miei şi viţei câte furnici sunt în acest furnicar!“.
Ştiai că...
...numele de Ispas vine de la un cioban,care a fost martorul ascuns al Înălţării Domnului? Ascuns după pietre,omul a urmărit evenimentul în taină şi a povestit tuturor cele întâmplate.
...la Paştele Cailor,oamenii obişnuiesc să organizeze târguri şi să vândă animale?
...Paştele Cailor este ultima zi în care se mai pot vopsi ouă roşii şi se pot tăia miei?
...plantele sădite după ziua de Paştele Cailor nu vor mai rodi?
...în apropierea sărbătorii,se organizează,la Râşnov,un festival dedicat cailor?
....pentru comunitatea bulgară din Târgovişte,sărbătoarea înseamnă începutul muncilor agricole?
…femeile de origine bulgară pregătesc o turtă numită konceta,în formă de cal? După ce turta este sfinţită la biserică,ea se împarte la toţi sătenii care au un cal.
Calendar creştin 12 –18 mai
12 mai
Creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Valahul.
16 mai
Credincioşii greco-catolici şi romano-catolici îl pomenesc pe Fericitul Vladimir Ghika.
Citeşte şi Solstiţiul de vară,tradiţii şi obiceiuri