Postul Mare aduce folos sufletului
Postul Paştelui, numit şi Postul Mare sau al Patruzecimii, este prilej de reculegere, de mărturisire şi de iertare a păcatelor, este o perioadă de rugăciune şi de curăţire a trupului şi a sufletului.
Postul Mare a început anul acesta pe 15 februarie şi se termină pe 3 aprilie,cu o zi înainte de Paşte. Spre deosebire de alte perioade de post,în cele 48 de zile de dinaintea Paştelui restricţiile alimentare sunt destul de severe.
Ele sunt necesare pentru ca fiecare credincios să-şi regăsească liniştea interioară şi să se pregătească pentru a simţi cu adevărat semnificaţia celei mai mari sărbători a creştinătăţii,Învierea Domnului.
Postul de 40 de zile al Mântuitorului
Postul cel Mare aminteşte de postul de 40 de zile ţinut de Iisus înainte de a-şi începe propovăduirile. De asemenea,el este comparat cu călătoria de 40 de zile a poporului evreu în pustiu,de-a lungul căreia Dumnezeu a săvârşit mai multe minuni.
Duminica Floriilor reaminteşte în fiecare an de Intrarea lui Hristos în Ierusalim şi deschide Săptămâna Mare,care mai este numită şi Săptămâna Patimilor.
Îndemnul din a treia săptămână
A treia săptămână a postului începe cu un îndemn:„Să lăudăm,credincioşi,cinstita Treime,săvârşind cu bucurie cealaltă vreme a lui;şi patimile trupeşti slăbindu-le,să culegem din sufletele noastre flori dumnezeieşti,ca să împletim cununi Doamnei zilelor,ca toţi purtând cununi să lăudăm pe Hristos ca pe un Biruitor”.
Următoarele trei săptămâni sunt asociate celor trei zile de curăţire prin care au trecut evreii înaintea teofaniei de pe Sinai,care se consideră a fi o profeţie a apariţiei Luminii de Paşti.
Praznicul Sfintei Cruci
Biserica a orânduit un praznic la jumătatea postului (în duminica celei de-a treia săptămâni),pentru a-i întări pe credincioşi să-l urmeze până la capăt,parcurgând astfel,simbolic,drumul alături de Hristos:„Trupul curăţindu-se cu înfrânarea şi cu rugăciunile luminându-ne sufletele,Doamne,învredniceşte-ne să vedem cinstita şi sfânta Cruce a Ta,şi cu frică să ne închinăm ei”.
Cum se ţine Postul Mare?
După vechile rânduieli,în mănăstiri se mănâncă o singură dată pe zi,seara,hrană uscată,iar sâmbăta pot fi adăugate în meniu ulei şi puţin vin. În prima săptămână,luni şi marţi se ţine post negru (pot fi consumate pâine şi apă doar seara).
Săptămâna Patimilor este cea mai dură,fiindcă atunci se ţine post negru în fiecare zi,mai puţin joia şi duminica. Pentru credincioşii mireni,Postul Mare înseamnă renunţarea la carne şi la orice aliment de origine animală,rugăciune,gânduri şi fapte bune. Spre sfârşitul perioadei,credincioşii se spovedesc şi primesc Sfânta Împărtăşanie şi iertarea păcatelor,ca pregătire trupească şi sufletească pentru noaptea Învierii.
Dezlegări în Postul Mare
Se pune ulei în mâncare şi este dezlegare la vin sâmbăta şi duminica,pe 24 februarie,când se prăznuieşte aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul,pe 9 Martie,de ziua celor 40 de Mucenici,la Buna-Vestire,când sărbătoarea cade în Joia Mare sau în Vinerea ori Sâmbăta din Săptămâna Patimilor. Se mănâncă peşte la Buna-Vestire (25 Martie) şi în Duminica Floriilor.