Praznicul Înălţării Domnului
În fiecare an, la 40 de zile de la Sărbătoarea Paştelui, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte praznicul Înălţării Domnului.
în joia celei de-a şasea săptămâni după Paşti,prăznuim momentul în care Iisus Hristos s-a înălţat la ceruri,pe Muntele Măslinilor.
În acea zi,Mântuitorul s-a arătat pentru ultima oară ucenicilor,spunându-le să părăsească cetatea şi să propovăduiască Evanghelia. Apoi i-a binecuvântat şi a plecat învăluit de un nor.
Împărăteasa Elena a sporit importanţa praznicului
Datorită Împărătesei Elena,mama lui Constantin cel Mare,Înălţarea Domnului a început să fie celebrată de creştini.
Împărăteasa a construit o vestită biserică pe locul de unde Mântuitorul s-a ridicat la Cer.
Astăzi,ea nu mai este decât o ruină. În ciuda acestui fapt,spre ea se îndreaptă an de an foarte mulţi creştini şi chiar se săvârşeşte aici Sfânta Liturghie.
Botezarea cu Duhul Sfânt a ucenicilor
Cei veniţi la bisericuţa în ruină de pe Muntele Măslinilor,la fel ca toţi credincioşii,se alătură celor 12 ucenici,fiind martori ai Înălţării Mântuitorului.
Timp de 40 de zile de la Înviere,Iisus s-a arătat celor 12 ucenici,le-a vorbit despre împărăţia Tatălui şi le-a explicat că s-au înfăptuit cele scrise de Scripturi:patimile şi Învierea Lui.
Mai mult decât atât,El le-a dat vestea că odată cu Înălţarea Sa,cei 12 ucenici au primit puterea Duhului Sfânt.
Apoi,în ziua Înălţării,Mântuitorul i-a dus pe ucenici spre Betania,pe Muntele Măslinilor,şi i-a binecuvântat,S-a depărtat de ei şi S-a ridicat la cer. Toate acestea stau scrise şi în Evanghelia după Luca.
Înălţarea,dovadă a iubirii Domnului
Ridicarea la cer a Mântuitorului nu este altceva decât o garanţie a mântuirii şi o mărturie a dragostei Domnului pentru ei.
Este chiar mesajul pe care Iisus îl transmite ucenicilor,pentru a-l împărtăşi tuturor:
„Iar Eu când Mă voi înălţa de pe pământ,îi voi trage pe toţi la mine”,adică pe toţi aceia care Îl urmează,crezând în Dumnezeu.
Mai mult,după ce Iisus s-a ridicat la cer,doi îngeri s-au arătat ucenicilor şi le-au spus:
„Acest Iisus,care S-a înălţat de la voi la cer,aşa va veni,precum L-aţi văzut mergând la cer”(Fapte I).
Aşadar,sărbătoarea Înălţării este şi o promisiune a celei de-a doua veniri a Mântuitorului,la sfârşitul veacurilor,când toţi oamenii vor urca la ceruri alături de El.
Sfânta Liturgie oficiată de Înălţare
La Înălţare se sărbătoreşte şi Ispasul
O veche tradiţie românească este ca la Înălţarea Mântuitorului să fie sărbătorit şi Paştele Cailor sau Ispasul.
Celebrarea are la bază o legendă care spune că atunci când L-a născut Maica Domnului pe Iisus,în grajdul unde se afla ieslea micuţului toate animalele erau tăcute,numai caii,nu.
De aceea,Maica Sfântă le-ar fi spus că se vor sătura o singură dată pe an,la Înălţarea Domnului. Într-adevăr,în ziua de Ispas,caii pasc o oră,apoi se opresc.
Din vechime,la Paştele Cailor se făceau târguri,se încheiau afaceri şi se plăteau datoriile întârziate.