Sânpetru de vară
În popor, pe 29 iunie se sărbătoreşte Sânpetru de vară, care marchează miezul verii agrare şi perioada secerişului. Acesta este un personaj mitic, frate cu Sânpetru de iarnă, care este patronul lupilor. Sărbătoarea lui este anunţată de evenimente din natură, cum sunt apariţia licuricilor, amuţitul cucului sau răsăritul constelaţiei Găinuşei.
Se spune că demult,atunci când oamenii erau foarte credincioşi,el umbla pe pământ alături de Dumnezeu. Totuşi,Sânpetru are toate atributele unui om obişnuit:se îmbracă în strai popular,se ocupă de creşterea animalelor şi de pescuit.
Păstrător al cheilor Raiului
Pentru credinţa lui,Dumnezeu l-a luat pe Petru în Cer şi i-a dat cheile Raiului. Aici este mai mare peste cămările cereşti şi împarte hrană animalelor,mai ales lupilor. În tradiţia populară,el mărunţeşte grindina pentru a fi mai puţin periculoasă.
Se crede că la sărbătorile mari (Crăciun,Anul Nou,Bobotează,Măcinici,Sângiorz şi Sânziene),la miezul nopţii,atunci când Cerul se deschide pentru o clipă,Sânpetru poate fi văzut stând la masa împărătească,alături de Dumnezeu.