Sărbătoarea lui Sânnicoară

1 46833 original jpg jpeg

În tradiţia populară, Moş Nicolae (numit şi Sânnicoară în Transilvania), este un moş cu barba albă, care apare în noaptea de 5 spre 6 decembrie, călare pe cal.

În timpuri străvechi,exista o divinitate de la care s-a păstrat numele şi data de celebrare a Sfântului Nicolae în Calendarul creştin. Sărbătoarea de pe 6 decembrie este considerată un moment în care lumina biruieşte întunericul,închipuind victoria binelui împotriva răului.

Între sfinţi,Nicolae are mare trecere pe lângă Dumnezeu. Se pare că,la Crăciun,atunci când se deschid cerurile,Sfântul Nicolaepoate fi văzut stând la masa împărătească chiar lângă Dumnezeu.

Istoria sorcovei

Ziua de 6 decembrie este cunoscută ca una în care se leagă vrăji sau farmece. Tot atunci se fac şi previziuni meteorologice pentru anul care vine. În case,la căldură,se pun în apă crenguţe de pomi fructiferi,în special de măr.

Ele înfloresc până la Anul Nou şi se folosesc la confecţionarea sorcovelor. Cu cât crenguţele înfloresc mai mult,cu atât rodul livezilor va fi mai bogat în anul următor.