Schitul de la Aiud, locul sfinţit cu lacrimile martirilor

Sunt multe locuri care te pot ajuta să-ţi sporeşti credinţa, dar la Schitul „Sfintei Cruci“ de la închisoarea Aiud înveţi o cutremurătoare pildă de jertfă pe care o dau martirii încarceraţi aici.
Un memorial al suferinţei
Schitul „Înălţarea Sfintei Cruci“ din Aiud,numit şi Monumentul „Calvarul Aiudului“,este aşezat într-un loc ferit de lume,aşa cum în ascuns au fost îngropate trupurile deţinuţilor politici întemniţaţi aici.
Ridicarea schitului este opera supravieţuitorilor,a celor care au rezistat cumplitelor chinuri din detenţie,pentru a le aminti generaţiilor viitoare de suferinţa miilor de oameni neîngenuncheaţi de teroarea comunistă.Schitul martirilor
Înălţat pe marginea „Râpei Robilor“,schitul are o formă deosebită.
Este alcătuit din şapte perechi de cruci înalte,care semnifică unitatea în suferinţă a martirilor ucişi în vremea prigoanei comuniste,în cea mai cumplită închisoare din sud-estul Europei,unde a fost întemniţată elita intelectuală a ţării.
La presiunea Occidentului,în 1964,cei rămaşi în viaţă au fost eliberaţi.
După aproape trei decenii,supravieţuitorii au decis să ridice un monument în locul unde au fost îngropaţi martirii.
Aşa a luat fiinţă Schitul „Înălţarea Sfintei Cruci“,finalizat la 14 septembrie 1999,chiar în ziua praznicului de Înălţare a Sfintei Cruci.
În anul 2000,paraclisul din interiorul monumentului a fost sfinţit de IPS Bartolomeu,el însuşi fost deţinut la Aiud.

Icoana izbăvitoare
În faţa monumentului se înalţă două rânduri de cruci şi marea cruce aşezată deasupra,cu braţele înclinate.
Ele simbolizează suferinţa neamului românesc,implorând mila lui Dumnezeu.
La intrare,te întâmpină inscripţia „Fericiţi cei prigoniţi pentru dreptate,că a lor este Împărăţia Cerurilor“,iar în interior,de o parte şi de alta a scărilor spre altar,poţi citi numele acelora care au sfârşit în penitenciarul de la Aiud.
Sub altar sunt păstrate osemintele martirilor într-un osuar pe care este scris:„Doamne,primeşte jertfa lor“,iar în interiorul osuarului se află o icoană unică în ţară,icoana «Maicii Domnului,ocrotitoarea celor prigoniţi».
«Acest pământ este plin de Sfinte Moaşte!»
După sfinţirea schitului,Părintele Iustin Pârvu,stareţul Mănăstirii „Petru Vodă“,din judeţul Neamţ,s-a întors la Aiud pentru prima dată după eliberarea lui din temniţa comunistă,în anul 1964.
Ajuns la „Râpa Robilor“,s-a oprit şi a spus:„Mi-e şi frică să calc pe acest pământ,pentru că este plin de Sfinte Moaşte!“.
Rugăciunea Sfintei Cruci
Să se scoale Dumnezeu şi să se risipească vrăjmaşii Lui şi să fugă de la faţa Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul. Să piară cum piere fumul,cum se topeşte ceara de faţa focului,aşa să piară demonii de la faţa celor ce-L iubesc pe Dumnezeu şi se însemnează cu semnul Crucii,zicând:bucură-te,preacinstită şi de viaţă făcătoare Crucea Domnului,care goneşti demonii cu puterea Celui ce S-a răstignit pe tine,a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos,Care S-a pogorât la iad şi a călcat puterea diavolului şi te-a dăruit nouă pe tine,cinstită Crucea Sa,spre izgonirea a tot vrăjmaşul. O,preacinstită şi de viaţă făcătoare Crucea Domnului,ajută-mi cu Sfânta Fecioară Născătoare de Dumnezeu şi cu toţi Sfinţii,în veci. Amin!