Semnificaţia bradului la români, de la nuntă la înmormântare

1 66480 original jpg jpeg

Bradul este nelipsit din ritualurile vechi româneşti legate de naştere, căsătorie şi moarte. Falnic şi veşnic verde, el este adeseori considerat fratele „vegetal“ al omului. Iată care e semnificaţia bradului la români.

Bătrânii din zona Sibiului îşi mai amintesc că la naşterea fiecărui copil era sădit un brad. Acesta era considerat „geamănul” sufletului abia venit pe lume – iar când omul murea,bradul era şi el tăiat de la rădăcină.

În sudul României,copacul deschide şi acum alaiul de nuntă. În Ardeal şi în Banat,a fost înlocuit cu steagul de nuntă,iar în Moldova şi-n Bucovina,cu băţul înflorat.

Semnificaţia bradului la români - Protector al pruncilor,simbol al bărbăţiei

Părinţii pruncului nou-născut implorau bradul să-i asigure micuţului protecţie împotriva relelor şi prevestirilor nefavorabile ale Ursitoarelor.

De asemenea,bradul simboliza dârzenia,hotărârea,bărbăţia:până-n ziua de azi s-au păstrat expresii precum „voinic ca bradul“,„înalt ca bradul“.

Gătit ca mirele şi „jucat“ de flăcăi

În ceea ce priveşte semnificaţia bradului la români în alaiul de nuntă,copacul „cu cetina tot verde“ reprezenta bărbăţia şi simboliza uniunea dintre mire şi mireasă:în mod tradiţional,vârful său străpungea un măr,o gutuie sau trecea printr-un colac găurit.

Bradul era gătit şi împodobit ca mirele,iar cel mai mândru flăcău din sat îl păzea şi-l juca în fruntea horelor,cu strigături speciale – Vorbele Bradului,Cântecul Bradului. La toate ceremoniile de cununie,flăcăii se prindeau în Hora Bradului.

Semnificaţia bradului la români - Perechea de pe „lumea cealaltă“

Legat de semnificaţia bradului la români trebuie menţionat că bradul acompania obligatoriu ritualurile de înmormântare a fetelor sau flăcăilor necăsătoriţi,îndeplinind,pe „lumea cealaltă“,rolul de soţie sau soţ al celui decedat.

Era adus de către 7 feciori,care plecau dis-de-dimineaţă în pădure,fără să scoată un cuvânt. Acolo,bărbaţii alegeau un copac tânăr,care să poată fi tăiat din tot atâtea lovituri de topor câţi feciori făceau parte din ceată. Tinerii îngenuncheau înainte de a-l sacrifica. Bradul era apoi coborât în sat pe umeri,întotdeauna cu vârful înainte,şi împodobit ca la nuntă,cu inelul celui decedat,cu batista lui înflorată,cu flori,panglici şi clopoţei.

Pe traseul din pădure spre casa „mirelui“ sau „miresei“ şi pe drumul spre cimitir,bradului îi erau adresate emoţionante cântece de jale. Apoi,copacul era fixat lângă cruce,la căpătâiul mortului.

Citeşte şi:

Obiceiuri de Sărbători în Bucovina

La Mănăstirea Prislop,apa purifică sufletulRecente

Iertare jpg
animal de companie jpg
Test de personalitate Ce vezi prima oara Sursa foto Abmeyerwood jpg
misofonie jpg
Relatie toxica Sursa imagine shutterstock 1340850398 jpg
om încăpățânat sursa  Shutterstock jpg
corpul uman sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 1081879181 jpg
TEST Ce vezi prima oara iti arata ce profesie ti se potriveste Sursa foto shutterstock 55338187 jpg
Astenie de primavara jpg
dezlegare la vin shutterstock 1347135425 jpg
Floarea preferata dezvaluie un secret al personalitatii tale Sursa foto Unsplash jpg
Semnificatia trandafirului jpg
oameni fericiti jpg
boala oaselor fragile jpg
victoriabank md@clickpentrufemei ro jpg
stres jpg
TEST Animalul pe care l alegi iti dezvaluie defectele Sursa foto jagranjosh com jpg
Trei metode de identificare a partenerilor utili pentru afacerea ta min jpg
persoană care încearcă să se relaxeze la muncă imagine shutterstock 2198777181 jpg