Serial: Călătorii spirituale: Biserica „Dintr-un Lemn”
Într-o zonă împădurită, aproape de Râmnicu-Vâlcea, se află unul dintre cele mai vechi şi mai valoroase lăcaşuri de cult din ţară. Tradiţia spune că la Mănăstirea „Dintr-un Lemn” de la Frânceşti s-au înfăptuit o mulţime de minuni.
Cu greu găseşti o zonă mai bogată în semnificaţii religioase decât cea în care s-a ridicat Biserica „Dintr-un Lemn” de la Frânceşti,judeţul Vâlcea.
Construită acum câteva sute de ani dintr-un singur stejar,vechea bisericuţă atrage an de an sute de credincioşi,aduşi de necazuri sau de dorinţa de a se închina la Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului.Rugăciuni împliniteDeşi vremurile moderne au dus la dispariţia copacilor seculari care formau o barieră între lumea mirenilor şi liniştea plină de evlavie de pe dealul cu bisericuţa „Dintr-un Lemn” mai poartă încă amprenta de credinţă a timpului în care a fost ridicată.
Nu-i credincios să nu-şi regăsească liniştea în faţa altarului scund şi să nu-şi pună ordine în gânduri. Pentru că micul lăcaş are câte un răspuns la fiecare frământare sau necaz.
Biserica „Dintr-un Lemn” din Vâlcea este sinonimă în mintea localnicilor cu Icoana Făcătoare de Minuni.
Construcţia ei se leagă de această icoană. Se spune că pe la 1500,un cioban,pe numele lui Radu,a visat-o pe Maica Domnului care i-a poruncit să taie un stejar din poiană şi să facă o biserică.
Tăind copacul,a găsit o icoană înăuntrul lui,înaltă de 1,50 m şi lată de peste 1 m! Păstorul nici nu ştia ce comoară a descoperit.
Se spune că icoana de la Frânceşti ar fi opera Apostolului Luca,acela care a pictat-o pe Fecioara Maria pentru prima dată.
În lume mai există încă trei icoane asemănătoare:la Moscova,la Istanbul şi la Ierusalim.
Icoana Fecioarei Maria este unică în România
De la descoperirea făcută de păstorul Radu au trecut sute de ani,iar icoana a fost aşezată la loc de cinste în noua biserică,din piatră.
Cum toate lucrurile bune nasc tot felul de controverse,şi numele icoanei de la Frânceşti a iscat câteva.
Sunt voci care spun că nu ar fi cea originală,ci un fals,care a fost adus în mănăstire într-o clipă de neatenţie a preoţilor.
Însă tradiţia bisericească neagă toate aceste ipoteze. Iar icoana continuă să facă minuni şi să asculte vocea mamelor care vin să se roage pentru copiii bolnavi sau pentru cei în necaz.
Credincioşii se pot caza la mănăstire pentru o noapte
După modernizarea ei,la începutul secolului trecut,mănăstirea a fost numită în mod simbolic Altar de Închinare pentru aviatori şi marinari.
Dacă vrei să rămâi peste noapte,trebuie să ştii că aşezământul are o capacitate de peste 30 de locuri.
Există camere cu patru sau cu două paturi,pentru care de regulă nu este nevoie de rezervare.