Legenda Sfintei Filofteia, protectoarea de la Curtea de Argeş

Sfânta Filofteia legenda. Moaştele muceniţei Filofteia, sfânta care şi-a dăruit viaţa ajutorării celor nevoiaşi şi copiilor, aduc în fiecare an mii de credincioşi la Mănăstirea Curtea de Argeş.
Puţini sunt cei care ştiu că prezenţa moaştelor Sfintei Filofteia la Mănăstirea Curtea de Argeş nu este deloc întâmplătoare.
Sfânta Filofteia legenda - O legendă arată că a fost chiar voia sfintei ca trupul ei să fie aşezat în acest lăcaş. După martirizare, a fost învăluită într-o lumină puternică şi n-a putut fi mişcată de la pământ până ce un arhiepiscop n-a început a rosti numele mai multor mănăstiri.
Când a pronunţat numele Mănăstirii Curtea de Argeş, trupul sfintei a devenit uşor, iar cei prezenţi au înţeles că trebuie dusă acolo.
Sfânta Filofteia legenda - Martirizată de propriul tată
Filofteia,martira copil,s-a născut la sud de Dunăre,în localitatea Târnovo,şi a rămas orfană de mamă la o vârstă fragedă. Învăţând de la mama ei credinţa în Dumnezeu şi iubirea de semeni,ea i-a ajutat pe mulţi săraci.
Din acest motiv,tatăl şi mama vitregă au ajuns s-o duşmănească. Într-o zi,tatăl a văzut-o aducându-le de mâncare unor muncitori şi,cuprins de furie,a ridicat barda asupra ei şi a ucis-o.
Sfârşitul ei tragic o transformă pe Sfânta Filofteia într-un model de răbdare şi de credinţă. Ar fi putut să fugă la o mănăstire,dar a preferat să pătimească până la capătul zilelor ei.
Sfânta Filofteia îi ocroteşte pe copii
Sfânta Filofteia legenda - Prăznuită la o zi după sărbătoarea Sfântului Nicolae,pe 7 decembrie,este şi ea o protectoare a copiilor,mai ales a fetelor.
Dovadă stă mărturia unei mame care ne-a povestit cum a reuşit să aibă al doilea copil, rugându-se la moaştele sfintei. După ce a pierdut un copil,Dana Maziliţa,din Drobeta Turnu Severin,a continuat să creadă că Dumnezeu îi va dărui altul.
Într-o zi,ea a reuşit să ajungă la Mănăstirea Curtea de Argeş şi a îngenuncheat la moaştele Sfintei Filofteia.
„Nu găsesc cuvinte pentru a spune ce transformare s-a petrecut în inima mea atunci când m-am apropiat de moaştele sfintei”, îşi aminteşte ea.
„Am început să mă rog pentru ca Bunul Dumnezeu şi Sfânta Filofteia să mă ajute, iar visul meu s-a împlinit.” Copilul născut din rugăciune
Dana a continuat să se roage,a citit de mai multe ori acatistul sfintei,iar după câteva luni a rămas însărcinată.
„Bucuria ne-a fost nespus de mare atunci,dar şi mai mare când am născut o fetiţă,căreia,aşa cum mi-am pus în gând,i-am pus numele Filofteia”,spune ea.
Ştie că pentru multe mame este poate un nume învechit,dar este sigură că fiica ei va fi mândră de povestea numelui ei. „Filofteia“ în greceşte înseamnă „cea iubitoare de Dumnezeu”.
Rugăciune către Sfânta Filofteia
Sfântă Mare Muceniţă a lui Hristos, Filoftee, ne rugăm ţie cu genunchii plecaţi şi cu lacrimi fierbinţi. Adu-ţi aminte de neputinţa firii omeneşti.
Te rugăm pe tine să ne fii mijlocitoare către Domnul. Că El Însuşi te-a trimis în această ţară,ca s-o aperi de răutăţi. Sfântă Mare Muceniţă a lui Hristos,Filoftee,milostiveşte-te spre lacrimile bătrânilor,spre suspinurile maicilor,spre cererile pruncilor şi spre noi,care cădem cu genunchii plecaţi şi cerem ajutor şi mântuire.
Căci ştim că pentru păcatele noastre pătimim boli,sărăcie,prigoniri de la vrăjmaşi şi alte rele. Fie-ţi milă şi roagă-te lui Dumnezeu pentru noi,ca să strigăm ţie:Bucură-te,fecioară,Mare Muceniţă Filoftee. Amin.
Sfânta Filofteia legenda - Info
Sfânta este prăznuită la o zi după Sf. Nicolae, ocrotindu-i şi ea pe copii.