Sfânta Maria ocroteşte mamele şi pruncii

1 70985 original jpg jpeg

Primul mare praznic din cursul anului bisericesc, început la 1 septembrie, Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, este sărbătorit cu bucurie de toţi creştinii pe 8 septembrie.

În credinţa populară,odată cu sărbătoarea Sfânta Maria Mică începe cu adevărat toamna. Din această zi,rândunelele se pregătesc să plece în ţările calde,iar plantele nu mai sunt bune de leac.

Se spune că de acum,pot începe lucrările agricole de toamnă,culesul strugurilor şi bătutul nucilor,ca să rodească şi în anul care urmează.

Nu se coase şi nu se spală

Ca la orice mare sărbătoare,pentru a nu mânia pe Domnul şi pentru a rămâne sănătoşi tot anul,românii obişnuiesc să lase pentru alte zile treburile casei.

Bărbaţii nu meşteresc,iar femeile nu cos,nu spală rufe şi nu gătesc. Există de mult credinţa potrivit căreia cei care trebăluiesc în această zi se vor lovi,arde,înţepa sau răni şi nu vor duce lucrul la bun sfârşit.

O veche superstiţie românească este legată de praznicul Naşterii Maicii Domnului:cel care va mânca ceva gătit la foc în aceste zile se va îmbolnăvi mai uşor în iarna care urmează.

Se împart bucate de post

Pe 8 septembrie,mai mult de 1,8 milioane de românce îşi sărbătoresc ziua onomastică. Există încă tradiţia ca în ajunul praznicului Naşterii Maicii Domnului,femeile care poartă numele Maria să pregătească mâncăruri de post sau cu peşte.

Apoi,în ziua sărbătorii,dis de dimineaţă,ele duc merindele la biserică,pentru a fi sfinţite de preoţi în timpul Sfintei Litughii. După încheierea slujbei,le dau ca pomană celor săraci,pentru a fi sănătoase atât ele,cât şi ai lor.

Cei fără de copii merg în pelerinaj

Încă din ajunul sărbătorii Naşterii Maicii Domnului,la Mănăstirea Nicula din Cluj se adună foarte mulţi pelerini care găsesc aici alinare pentru necazuri şi boli. A devenit un obicei ca de 300 de ani încoace,de când schitul ocroteşte o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului,aici să vină foarte mulţi credincioşi.

Printre ei se numără şi unii care nu pot avea copii sau care mulţumesc Domnului că le-a dăruit un urmaş. Există credinţa că rugăciunile rostite în acest loc sunt ascultate cu adevărat.

Prin mijlocirea Fecioarei Maria,se spune că Dumnezeu miluieşte pe femeile care vor să rămână însărcinate,la fel cum i-a binecuvântat pe Sfinţii Ioachim şi Ana,părinţii Maicii Domnului. Multe femei care au călcat pragul mănăstirii au prunci sănătoşi.

Femeile însărcinate se roagă Fecioarei Maria

Alături de cei care nu pot avea prunci sau care au pierdut copii în trecut,de Sfânta Maria Mică,obişnuiesc să se roage Maicii Domnului şi femeile însărcinate,pentru a avea parte de o naştere uşoară şi de copii fără probleme de sănătate. De asemenea,iau parte la slujba Sfintei Liturghii din dimineaţa marelui praznic şi-şi recapătă speranţa,amintindu-şi că Domnul a fost înduplecat de rugăciunile părinţilor Fecioarei Sfinte,Ioachim şi Ana.

După aproape 40 de ani de rugăciuni şi credinţă neîndoită,într-o bună zi,minunea s-a produs:Arhanghelul Gavriil s-a arătat lui Ioachim. L-a vestit că va avea un copil care se va umple de Duh Sfânt chiar din pântecele mamei sale şi va fi un vas ales al lui Dumnezeu.

„Intră în cetate,fii împreună cu soţia ta şi va prinde prunc!“,i-a rostit lui Ioachim,iar Anei:„Domnul a auzit rugăciunea ta! Vei zămisli şi vei naşte,iar de sămânţa ta se va vorbi în toată lumea“. Spusele Arhanghelului s-au adeverit,iar Ana,în vârstă de 60 de ani pe atunci,a adus-o pe lume pe cea care avea să fie Maica Domnului.

Ştiai că...

... în trecut,la sat,se obişnuia să nu se aprindă focul în vatră cu două zile înaintea praznicului de Naşterea Maicii Domnului,de teamă să nu aducă boală sau ghinion?

...în ziua marelui praznic,se ţin candele aprinse la icoanele Maicii Domnului şi se dau de pomană fructe de toamnă pentru sufletele celor adormiţi?

...femeile care-şi doresc să se căsătorească se pot ruga Fecioarei Maria în această zi,pentru a întâlni un partener potrivit lor?

Credit foto:Mediafax (Radu Vioreanu)