Sfântul Nicolae, ocrotitor al copiilor şi săracilor

1 78553 original jpg jpeg

Aşteptat de copii cu nerăbdare, Moş Nicolae, cum mai este numit Sfântul Ierarh Nicolae, este prăznuit pe 6 decembrie, de toată suflarea creştină. În biserica ortodoxă, este unul dintre cei mai populari şi mai iubiţi sfinţi, pentru că îi protejează pe copii.

Şi-a dedicat întreaga viaţă ocrotirii copiilor săraci şi a devenit un simbol al dărniciei Domnului. Sfântul Nicolae stă de fapt la originea lui Moş Crăciun. Chiar şi numele în limba engleză al acestuia din urmă, Santa Claus, s-a format de la Sinterklaas, termenul olandez folosit pentru numele Sfântului Nicolae.

Un bătrân pe cal alb

Întruchipat în tradiţia populară ca un om bătrân cu barbă albă, care călătoreşte pe un cal alb, Sfântul Nicolae sau Sân’ Nicoară vesteşte finalul de an şi venirea iernii. Departe de a fi un personaj de legendă, sfântul a fost arhiepiscop în cetatea Mira din regiunea Lichia, Asia Mică. Încă din timpul vieţii, a primit de la Dumnezeu harul de a săvârşi minuni. Cum unele dintre acestea s-au petrecut pe mare, Sfântul Nicolae este considerat şi ocrotitorul marinarilor şi al celor care călătoresc pe ape. De pildă, fiind odată în drum spre Locurile Sfinte din Palestina, a oprit o furtună dezlănţuită pe mare prin rugăciune şi post şi a salvat de la înec un corăbier.

I-a înfruntat pe necredincioşi

Obiceiul de a-i dojeni pe copiii care n-au fost cuminţi cu o nuieluşă aminteşte de faptul că, în timpul vieţii sale, sfântul n-a acceptat neascultarea faţă de Domnul şi lipsa credinţă. În anul 303, s-a opus împăratului roman Diocleţian, care pretinsese să fie venerat ca un zeu. Timp de zece ani, sfântul a suferit în închisoare, fiind eliberat de Împăratul Constantin cel Mare. De asemenea, pe când era episcop, a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea şi l-a combătut fără teamă pe ereticul Arie. Acesta susţinea că Iisus este doar un om cu puteri supranaturale, nu Fiul lui Dumnezeu. Îngrozit la gândul că erezia ar putea fi luată în serios, i-a surprins pe toţi cei prezenţi când l-a pălmuit pe Arie. În urma acestui episod din viaţa sa, Sfântul Nicolae a rămas cunoscut pentru severitate. Drept dovadă, crenguţa de măr primită de copii pe 6 decembrie îi atenţionează că n-au dat ascultare părinţilor. Este pusă în apă şi, dacă înfloreşte până la Crăciun, este semn că sfântul s-a rugat pentru ca ei să fie iertaţi.

A dat săracilor tot ce avea

E adevărat că a judecat fără indulgenţă pe necredincioşi, dar faţă de copii, de cei sărmani şi nedreptăţiţi s-a arătat milostiv. Încă din tinereţe a renunţat la averea sa. A împărţit-o săracilor şi şi-a dedicat viaţa lui Hristos. Când a auzit că un tată din cetate era gata să-şi pună capăt zilelor din cauză că era prea sărac să-şi poată mărita cele trei fete, a oferit fiecăreia o mică zestre: câte o punguţă cu galbeni. Le-a lăsat să cadă în casa lor prin fereastra deschisă, iar monedele s-au împrăştiat în încălţămintea şi în şosetele fetelor. De aceea, se păstrează şi azi obiceiul de a lăsa darurile pentru copii în ghetuţele lor.

... iarna va fi scurtă dacă ninge de Sfântul Nicolae? Invers, dacă nu ninge, iarna va fi lungă. .

… începând din anul 1087, moaştele sfântului au fost mutate din cetatea Mira, invadată de necredincioşi, în Biserica San Nicola din Bari, Italia? Un preot din Bari a spus că Sfântul Nicolae i s-a arătat în vis şi i-a cerut să-i fie mutate rămăşiţele lumeşti.

…aproximativ 800.000 de români îşi sărbăresc onomastica pe 6 decembrie?