Sfântul Nicolae, ocrotitorul copiilor
În calendarul amintirilor fiecărui copil, există o seară aparte, cea din 5 decembrie. Este sărbătoarea Sfântului Nicolae, moşul bun care aduce bucurie şi daruri celor mici.
Pe aceeaşi temă:
Sfântul Arhanghel Gavriil,de ajutor viitoarelor mame
Sfântul Ioanichie redă familiilor speranţa
Cine a fost omul care prin jertfă şi bunătate până dincolo de limitele firii omeneşti ne-a dăruit o sărbătoare atât de luminoasă?
Sfântul Nicolae a trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximilian,în secolul al IV-lea.Mai întâi a strălucit în viaţa călugărească,apoi prin faptele lui.
Pentru că Sfântul propovăduia cu îndrăzneală credinţa în Hristos,a fost prins de mai marii vremii,a fost bătut şi chinuit,apoi aruncat în temniţă,împreună cu alţi creştini.
Când Constantin a ajuns împărat,el i-a eliberat pe toţi osândiţii şi,odată cu ei,şi pe Sfântul Nicolae,care şi-a continuat misiunea creştină.
Nu mai puţin de 21 de miracole îi sunt atribuite Sfântului Nicolae,cunoscut pentru credinţa,zelul şi dragostea lui pentru semeni,şi în special pentru copii.
Se povesteşte că,în oraşul pe care sfântul îl păstorea,trăia un om care avea trei fete. Era atât de sărac,încât se gândea că singura soluţie de a supravieţui ar fi să le îndrepte pe fetele lui spre prostituţie.
Când a aflat acest lucru,Sfântul Nicolae a luat din visteria bisericii o punguţă cu galbeni şi a aruncat-o noaptea în casa omului,când toţi dormeau. Banii au adus bucurie familiei,iar fiica cea mare s-a măritat,având acum şi zestre.
Apoi,s-a întâmplat la fel şi cu a doua fată. A treia oară,tatăl a stat de veghe noaptea şi aşa a descoperit cine făcea gestul milostiv şi i-a mulţumit Sfântului cu lacrimi în ochi.
De atunci,există obiceiul de a face daruri copiilor în noaptea de 5 spre 6 decembrie,iar Sfântul Nicolae este recunoscut ca fiind ocrotitorul lor.
Se spune că el aude rugăciunile pe care i le adresează micuţii şi le îndeplineşte pe cele ale copiilor cuminţi. Tot Sfântul Nicolae are grijă de mame când sunt bolnave,îi readuce pe fiii pierduţi în familiile lor,îi
dacă sunt bolnavi şi le îndreaptă paşii pe calea cea bună.
Maria,o tânără credincioasă,a descoperit cu ajutorul Sfântului dragostea de carte:„Înainte de a intra la facultate,timp de un an,nu mă culcam până nu citeam Acatistul Sfântului Nicolae. Am intrat la facultate prima,mi-a luminat mintea şi am învăţat cu drag. Şi toate astea mi se întâmplau mie,cea care în liceu rar luam note mai mari de 8. Rugăciunea către Sfântul Nicolae mi-a dat putere”.
Noile minuni ale Sfântului
O poveste impresionantă este şi cea a lui N. G. Paikaceva din Rusia,consemnată în cartea „Noi minuni ale Sfântului Nicolae” (Editura Sophia). În copilărie,femeia fusese foarte bolnavă. În timpul unei crize,i-a apărut un bătrân cu barbă albă,care a întrebat-o ce are.
I-a spus că este „Nicolae,Făcătorul de minuni” şi a sfătuit-o să se roage lui Dumnezeu,căci se va însănătoşi.
„Bătrânul a dispărut,iar eu am chemat-o pe mama şi i-am povestit cele întâmplate. Ea m-a pus să jur că voi merge la biserică. Dar era război şi ne aflam sub ocupaţia nemţilor”,aşa că promisiunea a fost mult timp amânată.
Anii au trecut şi,după război,Paikaceva s-a căsătorit,dar nu putea avea copii. Aşa că femeia s-a dus într-o zi la biserică şi s-a rugat Sfântului. Ajunsă acasă,a aprins o lumânare şi a împodobit icoana cu un ştergar.
La scurt timp,l-a visat pe bătrânul cu barbă albă,care i-a spus:„Ei,drăguţă,acum eşti sănătoasă”.De atunci,nu l-a mai văzut pe bătrân,dar s-a însănătoşit şi a avut cinci copii.
O pildă care trebuie urmată
Mitropolitul Laurenţiu Streza spunea că „pilda Sfântului Ierarh Nicolae se cuvine să fie urmată şi de noi,creştinii de astăzi. Să-i urmăm în credinţă,în nădejde,dar mai ales în dragoste. Iar dragostea să ne-o arătăm mai întâi prin responsabilitatea faţă de familiile şi faţă de copiii noştri şi,apoi,prin faptele bune faţă de semenii noştri aflaţi în necazuri,lipsuri şi încercări”.