Sfântul Vasile, ocrotitor al familiei

1 57219 original jpg jpeg

În prima zi a anului calendaristic, în casele credincioşilor ortodocşi şi greco-catolici Sărbătorile continuă cu prăznuirea Sfântului Ierarh Vasile cel Mare.

Pentru a-l cinsti pe Sfântul Vasile cel Mare şi pentru a avea un an cu multe împliniri,credincioşii merg la slujba care se ţine în toate bisericile pe 1 ianuarie.

Se spune că în această zi sfântă,rugăciunile sunt foarte puternice,aduc vindecare bolilor trupului şi împăcare sufletească.

Tot la această dată,se ţin praznice în casele celor care-l au ca sfânt ocrotitor pe Ierarhul Vasile cel Mare.

Apărător al creştinismului

Sfântul Vasile cel Mare a fost Arhiepiscop în Cezareea Capadociei,oraş din Antichitate,aflat în zona centrală a Asiei Mici.

A fost numit arhiepiscop în momente grele pentru creştinătate,când ereticii Arie şi Macedonie l-au câştigat de partea lor pe Împăratul Valens.

Sfântul Vasile a dus atunci o luptă înverşunată,prin scris şi prin cuvânt,pentru a apăra creştinismul,cu toate că în acest fel şi-a atras ura împăratului.Primul ierarh iniţiator al actelor de caritate

Cunoscut ca protector al familiei,îndeosebi al săracilor şi al celor aflaţi în momente grele,Sfântul Vasile cel Mare a fost primul părinte bisericesc care a ridicat pe lângă Biserică spitale şi aziluri pentru bolnavi şi săraci.

I-a îndemnat pe toţi cei cu stare şi pe monahi să doneze din averile lor şi să se nevoiască pentru ca şi oamenii sărmani să aibă o viaţă mai bună. Pentru a le da un exemplu în plus,după moartea părinţilor lui,el şi-a împărţit întreaga avere săracilor.

Sfântul alungă duhurile necurate

În fiecare duminică,după slujba pe care o ţinea Ierarhul Vasile cel Mare,credincioşii erau martori ai minunilor săvârşite de el.

Îi însănătoşea pe cei bolnavi,îi făcea pe atei să creadă în Domnul şi alunga duhurile rele. Nu întâmplător,cea mai mare putere de alungare a blestemelor,a duhurilor necurate şi de vindecare a unor boli stă în moliftele Sfântului Vasile.

Slujba aceasta,în care se citesc moliftele,este bine să fie ţinută doar de către preoţii cu har,care duc o viaţă fără de păcat. Potrivit rânduielilor bisericeşti,înainte de a merge la o astfel de slujbă,credincioşii trebuie să se spovedească.

A făcut minuni până în ultima clipă a vieţii

În tradiţia populară,Sfântul Vasile apare ca unul dintre sfinţii care au săvârştit multe minuni. Chiar şi în ultima zi a vieţii sale,

l-a convertit la creştinism pe medicul ateu care l-a îngrijit. În ajun de Anul Nou,acest medic i-a spus că îi mai dă de trăit doar câteva ore.

Atunci,Ierarhul Vasile l-a convins pe păgân să accepte să se boteze dacă-l va găsi în viaţă a doua zi. Când a venit medicul în zorii zilei următoare,Sfântul se ruga îngenuncheat la icoană. A trecut la Domnul abia după ce l-a botezat pe ateu.

Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi

simeon stalpnicul png

De unde provine tradiţia «uratului» de Sfântul Vasile

Mersul cu „uratul” la 1 ianuarie este un alt mod de a-l cinsti pe Sfântul Vasile,întrucât toată viaţa a îndemnat pe creştini să-şi iubească aproapele.

Obiceiul se poate explica şi printr-o legendă potrivit căreia Sfântul Vasile l-a rugat pe Dumnezeu să-i dea o zi din an. Cum Domnul i-a dat cea dintâi zi,aceea a Anului Nou,Sfântul,de bucurie,a luat un clopoţel,l-a legat de o crenguţă de busuioc şi s-a urcat la El pentru a-i ura lucruri bune.



Recente

Secret, zodii jpg
George Clooney, Lisa Snowdon  Shutterstock jpg
Curatenie jpg
cupluri de vedete  sursa   Shutterstock jpg
flori shutterstock 553167952 jpg
apocalipsa jpg
joburi de viitor jpg
Obiceiuri noi jpg
Suflet pereche jpg
Job jpg
femeie cu geantă  foto   Shutterstock jpg
Parinte jpg
Test jpg
print 3d  Shutterstock jpg
Ce spune despre tine culoarea preferata  Sursa foto shutterstock 1981034735 jpg
Intelepciune jpg
prima intalnire jpg
Cuplu jpg
Stres jpg
Restaurant cu specific italian jpg