Sfaturi de la un maestru budist pentru o viaţă mai bună

1 80197 original jpg jpeg

Primul budist care a călătorit în Statele Unite ale Americii a fost Soyen Shaku, un maestru al şcolii budiste (Zen) Rinzai din Japonia. În momentul sosirii sale în America, călugării din şcoală credeau că este de datoria lor să răspândească învăţăturile lor într-o ţară precum Statele Unite, Japonia văzând lumea occidentală în cea mai mare parte barbară.

Soyen Shaku a luat parte în America la prima întâlnire oficială a religiilor din întreaga lume. Întrunirea a avut loc în Chicago, 1893, el reprezentându-i pe preoţii Zen. La acea întâlnire şi în viaţa sa, maestrul Zen Shaku a împărtăşit câteva sfaturi pe care le-a urmat până la moartea sa, şi anume:

Acţionează fără teamă, ca un erou care iubeşte totul ca un copil

Maestrul Zen Shaku şi, implicit, budiştii cred în importanţa existenţei în acest moment, cred în sinele prezent. Trebuie să facem mai mult bine de acum, inclusiv modul în care interacţionăm cu alţii şi modul în care tratăm lumea în general. Ar trebui să fim conştienţi de importanţa interacţiunilor noastre, fie că aceasta înseamnă a interveni într-o problemă, fie de a-i ajuta pe alţii cu bunătatea noastră. Trebuie să fim neînfricaţi ca un erou şi iubitori ca un copil, înţelegând atât curajul, cât şi compasiunea şi atunci când avem nevoie unul de cealalt.

Nu spune NU oportunităţilor, dar gândeşte-te întotdeauna de două ori

Soyen Shaku a crezut în importanţa de a nu lăsa viaţa să treacă. Niciodată nu ştii dacă o oportunitate va mai apărea, aşa că, atunci când apare, ar trebui să te gândeşti la ea şi să o analizezi din toate punctele de vedere.

Bucură-te de oaspeţi la fel cum o faci când eşti singură

De multe ori, ne schimbăm atitudinea când există alte persoane în casa şi jurul nostru, în comparaţie cu momentele în care suntem singuri. Maestru Soyen Shaku a crezut întotdeauna că trebuie găsit un echilibru în care oferim oaspeţilor prezenţa deplină pe care o avem atunci când suntem singuri.

Încearcă să adormi la o oră regulată

Deşi poate părea o vorbă simplă, maestru Zen Shaku a apreciat foarte mult valoarea unor ore de dormit regulate şi responsabile. Noi suntem oameni, dar încă suntem conduşi de organismele noastre fiziologice şi trebuie să respectăm limitele corpului nostru. Odihna este un factor-cheie în cât de multă energie putem sau nu putem să avem, atât mental cât şi fizic. Prin a adormi la o oră regulată în fiecare seară, dai naştere unui sentiment internalizat de disciplină în tine, oferindu-i minţii şi corpului odihna de care are nevoie după o zi lungă.

În fiecare dimineaţă, înainte de orice altceva, meditează şi tămâiază

Meditaţia ar trebui să fie primul lucru pe care-l faci dimineaţa, potrivit lui Shaku. Nu numai meditaţia, ci şi aprinderea tămâii. A fost dovedit ştiinţific că mirosul de tămâie reduce stresul şi induce relaxarea, calmul. Crearea acestui ritual de calm şi linişte în fiecare dimineaţă conferă minţii şi corpului tău relaxare, o nouă direcţie pentru ziua care urmează.

Nu regreta trecutul. Lucrează doar pentru viitor

În timp ce un călugăr Zen poate să precizeze importanţa prezentului mai mult decât orice altceva, viitorul este la fel de important. Şi Maestrul Soyen Shaku credea că ţinând seama de trecut nu ar aduce nimic altceva decât toxicitate în viaţa ta; în schimb, trebuie să aştepţi cu nerăbdare viitorul şi să lucrezi pentru progresul dorit.

Respectă întotdeauna cuvântul dat

Cuvintele au început războaie, au zdrobit inimi şi au distrus vieţi; şi când multe dintre cuvintele noastre sunt rostite, nu vedem greutatea lor decât după mult timp. Dar când spui ceva, trebuie să rămâi autentic. Respectă cuvintele tale şi cântăreşte-ţi demnitatea făcând ceea ce spui. Dacă te poţi simţi confortabil, vei găsi pace în tine.

Mănânci ca să trăieşti, nu trăieşti ca să mănânci

Shaku credea în importanţa consumului moderat. Ar trebui să mâncăm numai atunci când simţim că ne este foame şi atât cât este nevoie. Din nefericire, mulţi dintre noi am fost învăţaţi să mâncăm cât de mult putem. Dar mâncarea pentru satisfacţie nu va duce decât la stres, iar Shaku spunea că dacă moderăm ceea ce mâncăm, vom fi sănătoşi din punct de vedere mental şi fizic.



Recente

5 obiceiuri care combat anxietatea  Sursa foto shutterstock 2500604963 jpg
cursuri functionari curs online de design interior jpg
Alege un dragon si vezi ce te ingrijoreaza  Sursa foto Pixabay jpg
Foto campanie jpg
Iluzie optica  Esti credul sau realist  Sursa foto The Minds Journal webp
shutterstock 1641730780 jpg
Sfanta Mucenita Ecaterina  Sursa foto shutterstock 1649715868 jpg
shutterstock 2395327839 jpg
Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg
Gaselnita care te ajuta sa alegi un filtru de ulei singura fara ajutor masculin (1) jpg
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 1458528509 jpg
shutterstock 2530319391 jpg
shutterstock 690061417 jpg
Sfintii Mihail si Gavriil  Sursa foto Doxologia jpg
shutterstock 1703969782 jpg
Memoria iti joaca feste  Nu sari peste acest pas din rutina de dimineata  Sursa foto shutterstock 283065242 jpg
Iluzie optica  Ai o gandire rationala sau emotionala  Sursa foto mia yilin TikTok jpg
shutterstock 2445908607 jpg
Semne prin care corpul iti cere o pauza  Sursa foto shutterstock 2199052579 jpg