Sfinţii împăraţi Constantin şi Elena, stâlpii creştinismului

1 57701 original jpg jpeg

Pe 21 mai creştinii îi sărbătoresc pe Sfântul Constantin şi pe mama sa, Elena, numiţi şi „cei întocmai ca Apostolii“. Sub domnia împăratului Constantin cel Mare, creştinismul a devenit religie oficială pe tot întinsul Imperiului roman, iar prigoana credincioşilor a încetat.

Semne de foc pe cer

Împărăteasa Elena s-a născut în localitatea Drepanum din Asia Mică (numită ulterior Helenopolis), provenind dintr-o familie de condiţie umilă. S-a căsătorit cu generalul roman Constantius Chlorus, iar un an mai târziu s-a născut împăratul Constantin. După moartea tatălui său, Constantin a fost proclamat Augustus, adică împărat. În anul 312, în ajunul bătăliei cu rivalul său la tron, Maxenţiu, Constantin a văzut pe cer o cruce strălucitoare. Crucea era însoţită de mesajul „in hoc signo vinces“, adică „cu acest semn vei învinge“. Constantin a pornit în luptă cu crucea şi l-a învins pe Maxenţiu. Atunci, a decis să îmbrăţişeze religia creştină.

Sprijin pentru creştini

Prin edictul de la Milan, împăratul Constantin a recunoscut religia creştină ca fiind legitimă în Imperiul Roman. De asemenea, a scutit biserica de dări şi i-a înapoiat bunurile confiscate. A sprijinit renovarea şi ridicarea lăcaşurilor creştine şi a hotărât ca duminica să fie zi de repaus. A adoptat legile prin care erau interzis adulterul, avortul, abandonarea nou-născuţilor sau vinderea lor. A organizat Primul Sinod Ecumenic de la Niceea, în care a fost fixată data sărbătorii pascale şi a fost compus Crezul.

Redescoperirea Sfintei Cruci

Împărăteasa Elena a stat în umbra fiului şi l-a sfătuit permanent. A călătorit la Ierusalim, hotărâtă să găsească Crucea pe care fusese răstignit Mântuitorul. A pus să se sape pe locul unui templu şi a găsit trei cruci. Le-a apropiat de corpul unei persoane decedate, care a revenit la viaţă după ce a fost atinsă de Crucea Sfântă.

Ştiai că…

…numele Elena se traduce „făclie“,„torţă“ şi „strălucirea soarelui“?

… în calendarele populare, ziua de 21 mai este cunoscută şi sub numele de „Constantin Graur“? Începând cu această zi,păsările sălbatice încep să-şi înveţe puii să zboare.