Ştii care este cea mai veche biserică din Braşov? Indiciu: nu e Biserica Neagră

1 biserica bartolomeu 625902620 jpg jpeg

Atunci când te gândeşti la Braşov, îţi vine involuntar în minte imaginea Bisericii Negre. Puţini ştiu că oraşul de sub Tâmpa ascunde o altă bijuterie, cu o istorie şi mai bogată, fiind cea mai veche clădire din oraş!

Situată în partea de vest a oraşului, la poalele dealului Sprenghi, biserica Sfântul Bartolomeu a dat numele şi cartierului ridicat ulterior în jurul ei. Chiar şi de la distanţă, orice pelerin nu are cum să nu fie impresionat de arhitectura deosebită, rar întâlnită, a construcţiei de piatră, care s-a încăpăţânat să lupte cu vitregiile timpului. Chiar dacă acum este cunoscută mai mult de localnici, dacă ai drum prin Braşov, merită să-ţi rezervi o oră pentru a o vizita.

Moştenire în stil gotic

Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în secolul al XIII-lea, mai exact în 1225, de Herman von Salza, conducătorul ordinului cavalerilor. A fost construită în stil gotic cistercian, reprezentând un tribut adus Mănăstirii Cisterciene de la Cârţa. La acest stil s-au adăugat şi elemente romanice. A fost, iniţial, construită ca aparţinând de biserica romano-catolică, având hramul Sfântului Bartolomeu. Peste 300 de ani, odată cu Reforma Protestantă, ea a devenit biserică evanghelică-luterană, păstrându-şi însă hramul. Biserica trebuia să fie mai mare, în planul de construcţie de la început fiind două turnuri, asemănătoare celor de la o catedrală. Totuşi, în final, doar unul dintre ele a fost ridicat.

Martoră a istoriei

Chiar dacă, la prima vedere, arhitectura bisericii pare una simplă, atunci când intri în interior, aproape că ţi se taie respiraţia. Coloanele sunt sprijinite de socluri impunătoare, care se termină în capiteluri în stil pre-gotic. Puţine elemente au rămas originare faţă de construcţia din secolul al XIII-lea, printre acestea numărându-se corul şi încăperile adiacente, precum şi cele două capele. De-a lungul timpului biserica a suferit numeroase daune, fiind însă de fiecare dată reconstruită. Cele mai multe au avut loc în secolele XV-XVI, în timpul raidurilor tătărăşti şi turceşti. Acestea au constituit motivul pentru care partea vestică a cetăţii a căzut în decădere, cele mai multe construcţii ridicându-se în jurul centrului actual al oraşului. Un alt punct de răscruce în istoria bisericii a fost cutremurul din 1822, când o parte din ea a fost distrusă. Ulterior, au fost reconstruite altarul şi turnul acesteia, ce pot fi admirate şi astăzi. Printre picturile care încă mai dăinuie se numără cele care ilustrează scene din viaţa Sfinţilor Bartolomeu şi Nicolae, acestea datând din secolul al XIV-lea.

Legende şi tradiţii

În trecut, lăcaşul de cult mai era cunoscut şi sub numele de „Biserica celor trei orfane‟. Se spune că trei fete orfane şi-au donat averea bisericii şi drept recunoştinţă acestea ar fi fost înmormântate sub altar. O altă legendă care dăinuie până astăzi este existenţa unor tuneluri secrete de sub ea, unde în trecut se refugiau sătenii şi locuitorii cetăţii şi unde erau ascunse depozitele de alimente în timpul invaziilor. Astăzi, membrii comunităţii săseşti din Ţara Bârsei continuă o tradiţie veche de peste cinci secole. În fiecare an, ei vin pentru pelerinajul Sfântului Bartolomeu şi după slujba religioasă se organizează o mică petrecere cu cântece şi dansuri germane acompaniate de fanfară. Biserica poate fi vizitată gratuit de luni până vineri, între orele 09-12, iar joi, între orele 15-17. În interior poate fi vizitat şi muzeul etnografic, deschis în 2003. Peste 1.500 de exponate oferă imaginea unei gospodării săseşti cu ţesături, obiecte de mobilier, straie populare, unelte agricole şi vase de brutărie.



Recente

Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg
Gaselnita care te ajuta sa alegi un filtru de ulei singura fara ajutor masculin (1) jpg
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 1458528509 jpg
shutterstock 2530319391 jpg
shutterstock 690061417 jpg
Sfintii Mihail si Gavriil  Sursa foto Doxologia jpg
shutterstock 1703969782 jpg
Memoria iti joaca feste  Nu sari peste acest pas din rutina de dimineata  Sursa foto shutterstock 283065242 jpg
Iluzie optica  Ai o gandire rationala sau emotionala  Sursa foto mia yilin TikTok jpg
shutterstock 2445908607 jpg
Semne prin care corpul iti cere o pauza  Sursa foto shutterstock 2199052579 jpg
shutterstock 2427040417 jpg
shutterstock 1469273255 jpg
Test  Cat de empatic esti  Sursa foto shutterstock 304371794 jpg
shutterstock 2459079871 jpg
credit online rapid buget strategii financiare jpg
Secretele celor care isi pastreaza calmul  Sursa foto shutterstock 2249785429 jpg
Semne ca ai un IQ peste medie  Sursa foto shutterstock 2230643979 jpg
dobanda pentru fonduri neinvestite 2261412661 jpg