Tu ţi-ai ales „baba‟? Se spune că vremea dă de gol starea lăuntrică şi bunătatea unei femei
Un obicei frumos din rânduiala populară tradiţională, alegerea „babelor”, aşa cum îl cunoaştem astăzi, cu rol de amuzament, avea o însemnătate aparte în formarea valorilor familiale traidiţionale şi, mai mult, era un „dătător de speranţă” pentru viaţa veşnică.
Credinţa populară spune că „Babele” sunt vrăjitoare care au puterea să influenţeze starea vremii într-o singură zi, căci în aceste zile până şi Baba Dochia, cea care aduce vremea rece. Mai mult, ele pot determina starea sufletească şi dispoziţia care te vor însoţi tot anul, până la sosirea celorlalte Babe, anul viitor.
Babele de martie sunt 9 la număr, câte una pentru fiecare dintre primele 9 zile ale lunii. Conform tradiţiei, trebuie să ne alegem o babă până pe 9 martie, iar în funcţie de cum va fi vremea în ziua respectivă, ne va merge bine sau rău tot anul.
Tradiţia vine din vremea calendarului străvechi, în care anul începea cu prima zi a lunii martie. Babele reprezintă un nou început şi lupta dintre iarnă şi primăvară, ceea ce face ca vremea în această perioadă să fie instabilă.
Tradiţia spune că babele de martie pot fi alese în două moduri:
Prima variantă este aceea în care babele sunt alese la întâmplare, de la 1 la 9.
Cea de-a doua variantă este cea în care îţi alegi baba în funcţie de ziua de naştere. Spre exemplu, dacă eşti născut între 1 şi 9, indiferent de lună, îţi poţi alege baba fix după ziua în care te-ai născut. În schimb, dacă eşti născut între zilele de 10 şi 31, calculele stau altfel. Să zicem că eşti născut pe data de 16. Cele două cifre se adună între ele (1+6=7), ceea ce înseamnă că baba ta este 7.
„Se spune că vremea din aceste zile relevă starea lăuntrică şi bunătatea sufletească a fiecărei persoane. Astfel, dacă vremea este frumoasă şi soarele străluceşte, omul este voios şi bun la suflet şi îi va merge bine tot anul următor. În schimb, dacă vremea este întunecată, acela nu va fi un om bun la suflet şi va fi supărăcios tot anul. Pe de altă parte, se spune că dacă ninge sau plouă în acea zi este semn de bogăţie”, ne spune Paula Popoiu, muzeograf şi director al Muzeulului Satului din Bucureşti.
Sursă: unica.ro