Ursitoarele, zânele care-ţi prezic soarta
Se spune că sunt surorile ielelor şi că se întâlnesc doar odată pe an, când, de bucurie, se prind în cele mai aprinse hore. Pruncii sunt vizitaţi de ursitoare şi tot ceea ce ele prevestesc se împlineşte fără greş.
Fiecare dintre cele trei ursitoare prezice doar un aspect din viaţa copilului nou-născut. Astfel,cea mai mare dintre ele,numită şi Ursitoarea (sau Torcătoarea),este cea care ţine la brâu o furcă,de care este legat un caier cu lână albă sau neagră. Ea poate spune ce fel de persoană va fi cel mic,dacă va deveni un om vesel sau mai serios din fire. Tot ea toarce firul vieţii,îmbinând lâna albă,aducătoare de sănătate,cu cea neagră,care presară momente de cumpănă. Sora mijlocie,numită şi Soarta (sau Depănătoarea) decide destinul,în timp ce sora mai mică,Curmătoarea (sau Moartea) stabileşte când se va încheia firul vieţii omului.
Mamele visează destinul copilului
Tradiţia spune că în a treia noapte după venirea pe lume,bebeluşul este vizitat la miezul nopţii de ursitoare. Puţini sunt cei care le pot auzi,însă nimeni nu le poate vedea,şi asta pentru că ursitoareles-au supărat de oameni,după ce moaşele le suprindeau în momentul hărăzirii destinului şi le spuneau la părinţi ce-l aşteaptă în viaţă pe cel mic. Pentru nu le înfuria,uşa trebuie să fie descuiată. Este bine ca mama copilului să doarmă lângă pătuţul celui mic deoarece,dacă sunt bine dispuse,ursitoarele pot arăta prin vis crâmpee din destinul bebeluşului.
Pentru a le lumina calea,mama pune lângă pătuţul copilului o lumânare aprinsă şi lăsă pe pernă bani,în speranţa că-i vor urzi micuţului o soartă mai bună. De asemenea,toată lumea din casă trebuie să fie cât mai veselă,pentru că ursitoarele pot simţi atmosfera apăsătoare,iar urările lor să nu fie de bun augur.
Pot fi îmbunate
În funcţie de zonă,tradiţia spune că poţi câştiga bunăvoinţa ursitoarelor dacă le întâmpini cum se cuvine,cu o masă bogată. În Moldova ele sunt aşteptate cu o masă de pe care nu lipsesc grâul,busuiocul,pâinea,apa,făina,sarea,uleiul,dulceaţa şi bucatele alese. Pentru ca cel mic să ajungă un om învăţat,pe masă se aşază cărţi şi creioane. În Oltenia,este obiceiul ca ursitoarele să fie invitate la masă. Astfel,se aşază lângă fereastră o masă rotundă cu trei picioare,la care sunt puse trei scaune,trei farfurii,trei pahare cu apă neîncepută şi tot atâtea tacâmuri. Festinul ursitoarelor este compus dintr-o azimă unsă cu miere,pe care sunt înscripţionate trei cruci. Sub masă se pune o găleată cu apă,cu care trebuie îmbăiat copilul în ziua următoare. Pâinea este mai apoi împărţită la trei copii sănătoşi.
În trecut,pentru a vedea dacă pruncul a fost vizitat de ursitoare,părinţii cerneau făină pe jos,iar dimineaţa puteau desluşi urmele de paşi.
În mitologia grecească există cele trei ursitoare,însă ele sunt trei bătrâne urâte şi rele,cunoscute drept Moire.