Yoga, de la A la Z. Cine poate practica, de la ce vârstă, cum poate controla stresul şi alte afecţiuni acest stil de mişcare?

1 shutterstock 633414479 jpg jpeg

Yoga reprezintă un cumul de mişcări şi posturi, care prin exerciţii respiratorii şi tehnici de concentrare antrenează corpul şi spiritul. Disciplina are mai multe variante, dar toate au ca scop conştientizarea corpului şi îmbunătăţirea vitalităţii şi a sănătăţii.

Există multe şcoli de yoga, în Occident, unele încurajează stăpânirea instinctelor şi a dorinţelor, uneori, chiar castitatea, moderaţia privind aportul de hrană şi limitarea consumului de carne. Alte practici, precum yoga tantrică, nu impun restricţii, însă cer ca cei care se implică în activitate să fie prezenţi trup şi suflet şi să uite de gânduri.

Cele opt etape ale yoga

Conform scrierilor din Patañjali, care a compilat tratatul „Yoga Sutra‟, o colecţie importantă de aforisme referitoare la practica yoga, scris în jurul anului 300 î.Hr, yoga cuprinde opt etape, după cum este notat în volumul „Secretele medicinei alternative – Ghid practic al terapiilor neconvenţionale‟, semnat Reader’s Digest.

Etapele disciplinei vieţii

Yama – non-posesivitatea, non-violenţa, non-furtul, respectarea adevărului şi castitatea permit înfrânarea instinctelor, astfel putând să se întemeieze o relaţie corectă cu ceilalţi.

Niyama – puritatea, mulţumirea şi moderaţia trebuie să ghideze disciplina către sinele fiinţei.

Etapele eliberării energiei din corp şi spirit

Asana – învăţarea şi practicarea poziţiilor care conduc la depăşirea pe sine, prin stăpânirea mişcării şi a echilibrului.

Pranayama – stăpânirea tehnicilor de respiraţie îi permite suflului („prana‟), care este energia vitală, să circule prin organism.

Etapele dezvoltării spirituale

Pratyahara – retragerea în interior sau stăpânirea simţurilor.

Dharana – concentrarea.

Dhyana – meditaţia.

Samadhy – contemplarea, care permite ajungerea la detaşarea supremă (conştiinţa supremă).

Controlează stresul şi menţine supleţea corpului

Tehnicile yoga se bazează pe o concepţie energetică asupra lumii vii şi fac parte din arsenalul preventiv al medicinei ayurvedice. Scopul lor este să gestioneze stresul şi să menţină supleţea articulaţiilor şi muşchilor.

Corpul omenesc conţine canale subtile (nadis), comparabile cu meridianele din acupunctură. Canalele acestea transportă diverse energii şi alimentează chackrele („centre‟ sau „roţi‟, în sanscrită), centrele-releu, care la rândul lor „hrănesc‟ energetic organele de care sunt legate.

Chackrele, asociate şi diverselor componente ale sistemului endocrin (glandele suprarenale, sexuale, hipofiza, tiroida, timusul, glanda pineală) sunt dispuse de la baza trunchiului (perineu) până în vârful capului (pe axa coloanei vertebrale).

Semnificaţia chackrelor

Ca reprezentare, chackrele sunt ca nişte flori de lotus, în număr de şapte, fiecare de o anumită culoare.

Astfel, sunt: 1. Muladhara, situată în mijlocul planşeului pelvian (roşu); 2. Svadhisthana, la nivelul uterului, pentru femei, sau al prostatei, pentru bărbaţi (portocaliu); 3. Manipura, aflată la două degete deasupra ombilicului – se zice că este chackra cea mai expusă vampirismului energetic (galben); 4. Anahata, la nivelul plexului solar (verde); 5. Visudha, la nivelul tiroidei (albastru); 6. Ajna, puţin deasupra sprâncenelor, către hipofiză, în interiorul craniului (indigo); 7. Sahasrara, în vârful craniului, acolo unde se închid fontanelele, legată de glanda pineală (mov).

Ce poate trata yoga

Practicând tehnicile yoga, poţi diminua nivelul de stres şi de emotivitate, dar poţi obţine ajutor şi când ai probleme de concentrare. Şedinţele au dovedit că aduc beneficii şi în cazul copiilor hiperactivi sau agitaţi. Instructorii şi cei care au studiat şi practicat îndelung această disciplină consideră că yoga este cheia pentru a îmbătrâni frumos, în timp ce întârzie apariţia osteoporozei, a bolilor cardiovasculare sau neurodegenerative. Sunt studii care punctează beneficiile aduse în caz de dureri cronice, tulburări funcţionale respiratorii, digestive sau legate de menopauză.

În caz că nu ştiai, tehnicile yoga te ajută să suporţi mai bine starea de sevraj de după ce renunţi la vicii şi îţi oferă o bună pregătire a corpului pentru naştere.

Ştiai că poziţia plugului, halasana, poate înlătura oboseala, fortifică regiunea rinichilor şi combate constipaţia?

De la ce vârstă se poate practica

Există cursuri de yoga şi pentru bebeluşi. Nu există o limitare de vârstă în aceea ce priveşte practica yoga, dar se crede că cei mici pot începe de la trei – patru ani să practice, pentru că atunci pot copia diferite posturi de la adulţi şi au mai multă stăpânire de sine.

4 radu7190 jpg jpeg

„Yoga reprezintă o ştiinţă străveche cu beneficii terapeutice asupra minţii şi corpului. Câteva dintre beneficiile practicării yoga sunt armonizarea corpului fizic, reechilibrarea energetică, flexibilitatea corpului, liniştirea minţii, mărirea capacitaţii pulmonare. Pe scurt, armonizarea corpului, minţii şi a spiritului. Din practica yoga, a asanelor (posturilor), Surya Namaskar („salutul soarelui‟) este o succesiune de 12 posturi, care te trece prin toţi centrii energetici (chakre) ai corpului şi care are extrem de multe beneficii. Dacă practici de 12 ori „salutul soarelui‟, zilnic, corpul tău se poate reechilibra şi armoniza. Mai mult, poate duce la transformarea lui şi, implicit, la a slăbi. Practicarea asanelor, a tehnicilor de respiraţie şi a meditaţiei liniştesc mintea, armonizează şi echilibrează întregul corp şi organism‟, spune Teodora Haidu, instructor yoga şi terapeut holistic (tel: 0755.483.685, email: yogacutea@gmail.com, Facebook: YogaCuTea)..

@shutterstock, arhivă personală