Studiu Cât de important este să poți sta într-un picior timp de 10 secunde!

Cu ajutorul acestui test simplu de echilibru, cercetătorii unui studiu au descoperit lucruri interesante despre cei peste 1000 de participanți.

image

Știm deja că pentru a fi longevivi contează foarte mult stilul de viață sănătos, implicit alegerile pe care le facem zilnic. Desigur, gena este și ea importantă, însă alimentația sănătoasă, mișcarea și gândirea pozitivă vor face întotdeauna diferența între o persoană care trăiește ani mulți și una care nu este la fel de longevivă.

Citește și: Studiu: Acest aliment te ajută să trăiești mai mult. Este o sursă nemaipomenită de substanțe hrănitoare

În dorința de a afla care sunt factorii care pot prezice longevitatea, cercetătorii studiului „CLINIMIX Exercise‟, publicat în „British Journal of Sports Medicine‟, au descoperit că un simplu exercițiu de echilibru poate să dezvăluie cât mai avem de trăit. 

Ce s-a descoperit?

Studiul a fost realizat pe 1702 de participanți, cu vârste cuprinse între 51 și 75 de ani, în perioada februarie 2009 - decembrie 2020. Persoanele studiate au fost puse să stea într-un picior, fără sprijin suplimentar, în timp ce au privit drept în față.

Fiecărui participant i s-au permis trei încercări, pe fiecare picior. De reținut că aproximativ două treimi (68%) dintre participați au fost de sex masculin. 

În total, 348 de participanți (1 din 5) nu au trecut testul, iar incapacitatea de a face acest exercițiu a crescut odată cu vârsta, mai ales începând cu vârsta de 51 de ani. 

Vezi și: Cheia longevității! Ce au în comun persoanele care trăiesc 100 de ani

Pe o perioadă medie de monitorizare, de 7 ani, 123 dintre participanții care nu au trecut testul, au murit de boli cardiovasculare, de boli respiratorii și de alte complicații. În general, cei care au eșuat, fie erau obezi, fie erau diagnosticați cu boli de inimă, cu hipertensiune arterială, cu diabet sau aveau colesterolul ridicat.

Cercetătorii pun acest rezultat pe seama lipsei de mișcare și a stilului de viață dezordonat, care implică fumat, dieta deficitară, dar și pe administrarea tratamentelor care interferează cu echilibrul fizic. 

Cercetătorii concluzionează că testul de echilibru de 10 secunde le poate fi de ajutor profesioniștilor în sănătate cu privire la starea pacienților.

Menținerea echilibrului pe un singur picior este o sarcină destul de simplă pentru majoritatea persoanelor sănătoase, însă după vârsta de 60 de ani, echilibrul poate să devină o provocare. Desigur, această abilitate poate fi îmbunătățită prin exerciții fizice, de flexibilitate.

Sursă foto: Shutterstock