A mânca sau a nu mânca peşte mai des? Ce spun experţii

Urmând sfatul de a mânca pește de două ori pe săptămână ai putea fi predispus la cel mai letal tip de cancer, după cum au sugerat cele mai noi cercetări.

image

Consumul de pește de două ori pe săptămână poate crește riscul de a face melanom. Autorul studiului realizat la Universitatea Brown, dermatologul Eunyoung Cho, a susținut că descoperirile echipei „au identificat o asociere care necesită investigații suplimentare‟. Medicul a declarat: „Descoperirile noastre ar putea fi atribuite contaminanților din pește, precum bifenilii policlorurați, dioxinele, arsenul și mercurul. Cercetările anterioare au descoperit că un consum mai mare de pește este asociat cu niveluri mai ridicate ale acestor contaminanți în organism și au identificat asocieri între acești contaminanți și un risc mai mare de cancer de piele‟.

Risc mai mare de cancer de piele

Oamenii de știință au analizat ratele de diagnosticare a melanomului la persoanele care au mâncat echivalentul a 300 g de orice tip de pește în fiecare săptămână. Au fost comparați cu participanții care au consumat mult mai puțin. Unii chiar nu au mâncat deloc.

Vezi și: Ce reprezintă petele albe de pe somonul gătit. Trebuie sau nu să le dai la o parte?

Participanţii, aproape 500.000 de persoane, au dat date alimentare la mijlocul anilor `90 şi aveau 60 de ani când a început studiul. Rezultatele au arătat că persoanele care au respectat sfaturile oficiale, care afirmă că o dietă sănătoasă include cel puțin două porții de pește pe săptămână, au avut un risc mai mare de a face cancer de piele. Participanții au fost chestionați cu privire la cât de des au mâncat pește prăjit, neprăjit și ton în anul precedent, precum și mărimea porțiilor. Oamenii de ştiinţă au urmărit la care dintre ei au apărut cazuri de melanom în decurs de 15 ani.

Rezultatele studiului au arătat că peste 5.000 de persoane au dezvoltat melanom malign în timpul perioadei de studiu. Aproape toți pacienții cu cancer în primul stadiu supraviețuiesc, dar rata scade la doar trei din 10 pentru cei diagnosticaţi în stadiul patru.

Aproximativ 3.300 din participanţii la cercetare au dezvoltat celule anormale în stratul exterior al pielii (melanom în stadiul 0 sau melanom in situ). Persoanele al căror aport săptămânal de pește era de 300 g au avut un risc cu 22% mai mare de a face melanom malign.

Vezi și: Peştele cu dinţi de om e numit peştele „condamnat“. În ciuda aspectului, carnea lui e delicioasă

Motive să nu excluzi peştele din dietă

Cercetătorii au luat în considerare şi factorii care ar putea influența rezultatele, ca greutatea, dieta, fumatul, consumulde alcool și istoricul familial. S-au luat în calcul şi nivelurile medii de radiație UV din zonele în care locuiau participanţii la studiu pentru a ține cont de expunerea la soare, un factor de risc cunoscut pentru cancerul de piele.

Michael Jones, medic la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra a spus că rezultatele sunt „semnificative mai mult din punct de vedere statistic și puțin probabile. O dietă generală echilibrată sănătoasă ar trebui să includă pește, iar rezultatele acestui studiu nu schimbă această recomandare‟.

FOTO: Shutterstock



Recente

femeie în casă  foto   Shutterstock jpg
Deshidratare jpg
femeie ca o regină foto   Shutterstock jpg
mască de față  foto   Shutterstock jpg
Ginkgo biloba  Sursa foto shutterstock 1767278624 jpg
Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg