Ţii regim, dar nu poţi slăbi? Iată care ar putea fi motivul

1 shutterstock 1504807880 jpg jpeg

De câteva săptămâni bune tot încerci să slăbeşti. Urmezi cu stricteţe o dietă adecvată, bei multă apă, nu mănânci după ora şase seara, faci sport de cel puţin trei ori pe săptămână, dar cântarul arată acelaşi număr de kilograme. Ai început chiar să ţii un jurnal al regimului alimentar, să numeri caloriile şi să nu depăşeşti limita admisă de nutriţionişti, dar tot degeaba.

Te întrebi, desigur, ce se întâmplă. De ce nu poţi pierde kilogramele în plus? Oricine a urmat vreodată o dietă ştie că pierderea în greutate este un proces lung, anevoios şi, de multe ori, frustrant. Dar, dacă urmezi planul medicului nutriţionist, dacă faci efort fizic zilnic, până la urmă reuşeşti să ajungi la greutatea dorită, chiar dacă pe parcurs ai de-a face cu multe obstacole şi cu zile proaste, când cântarul nu îţi arată ceea ce doreşti.

Un nou studiu arată, însă, că oricât de drastic ar fi regimul alimentar, nu poţi slăbi dacă organismul nu este odihnit. Altfel spus, lipsa somnului "desface" tot ceea ce a făcut dieta.

Piramida slăbitului

Încearcă să vizualizezi pierderea în greutate ca pe o piramidă. La baza ei se află somnul, apoi vine nutriţia, după care hidratarea, iar în vârf este efortul fizic. Deci, somnul de peste noapte, la ore regulate, are un rol esenţial nu doar pentru menţinerea stării generale de sănătate, ci şi pentru menţinerea greutăţii optime sau pentru slăbit.

Iar asta din cauza celor doi hormoni principali ai foamei, leptina şi grelina, care încep să se comporte confuz atunci când organismul este deprivat de somn. În mod normal, grelina stimulează apetitul, în timp ce leptina îl reduce. Când nu dormi suficient, grelina rămâne şi ea trează - şi foarte activă -, în timp ce leptina intră într-un fel de hibernare. Altfel spus, apetitul tău o ia razna, iar leptina nu mai e acolo să-ţi spună "nu mi-e foame"!

În plus, când sunt obosiţi, majoritatea oamenilor tind să mănânce ceva dulce sau ceva prăjit. Deci, după o noapte de nesomn, este mult mai greu să-i rezişti unei savarine sau porţii de cartofi prăjiţi. Cercetătorii nu ştiu, cu siguranţă, de ce se întâmplă acest lucru, dar cred că are legătură cu circuitele de recompensă din creier.

Mai mult, atunci când cedezi tentaţiei unei gogoşi intervine sentimentul de vinovăţie, iar majoritatea oamenilor recompensează printr-o sesiune mai intensă la sală sau activităţi fizice mai lungi şi cu efort mai mare. Numai că, spun cercetătorii, atunci când eşti deja stresată nu este deloc recomandat efortul fizic intens. Antrenamentele de mare intensitate declanşează răspunsul la stres al organismului şi, dacă nu dormi suficient, corpul tău nu se va recupera bine. Această creştere cronică a hormonilor de stres îţi poate împiedica eforturile de slăbire.