Dieta mediteraneană, cheia către un trup perfect! Ce alimente sunt permise

1 dieta mediteraneana jpg jpeg

Dieta mediteraneană este alegerea perfectă pentru a scăpa de surplusul de kilograme, însă te ajută şi să adopţi un stil de viaţă sănătos, ce ajută la menţinerea longevităţii şi la păstrarea stării de sănătate.

Creată de doctorul Acel Keys, un om de ştiinţă care a studiat efectele dietei asupra sănătăţii încă de pe vremea în care a ajuns în Italia, dieta mediteraneană a ajuns cunoscută la începutul anilor 90 şi se bazează pe mese delicioase, dar simple, din care nu lipsesc paste din făină integrală cu legume, cuscus aromat, salată grecească, hummus cremos cu pită caldă ori sote de spanac cu lămâie. 

Aşadar dieta mediteraneană se bazează pe consumul de alimente cu specific mediteranean, ce pot fi combinate cu uşurinţă, dar şi pe hidratarea intensă, întrucât bucătăria mediteraneană pune mare preţ pe lichide. Aşadar, ca să te bucuri de efectele aşteptate, pe lângă alimentaţie, este bine să consumi şi o cantitate mare de lichide, precum apă ori ceaiuri din plante. 

Conform experţilor, dieta mediteraneană include o mulţime de alimente bazate pe plante, deserturi formate din fructe proaspete, un consum ridicat de boabe, precum fasole, linte, mazăre, nuci, cereale ori seminţe, ulei de măsline, brânză şi iaurt, peşte şi carne de pasăre, carne roşie, însă în cantităţi mici, vin în cantităţi reduse, dar şi grăsimi saturate. Evident, din dieta mediteraneană nu lipsesc nici lactatele şi ouăle, acestea fiind bogate în proteine şi vitamine. Este, însă, indicat să le consumi de două ori pe săptămână. 

Mic dejun: iaurt grecesc cu fructe de pădure şi o linguriţă de miere

Gustare: o palmă de migdale 

Prânz: Ton pe pat de legume, cu sos vinaigrette

Gustare: câteva măsline 

Cina: Piept de pui cu legume sote (zucchini, roşii, ardei) şi alac (o cereală înrudită cu grâul) 

Mic dejun: un ou fiert tare, o felie de pâine prăjită din făină integrală şi un fruct 

Gustare: o palmă de fistic 

Prânz: salată de linte cu ardei copţi, roşii uscate, capere şi oţet balsamic

Gustare: humus cu legume 

Cina: somon cu quinoa şi legume sotate cu usturoi 

Mic dejun: brânză ricotta cu nuci şi fructe Gustare: năut copt 

Prânz: salată tabouleh cu o pită din făină integrală 

Prânz: frigărui cu mozzarella, roşii cherry şi busuioc, stropite cu ulei de măsline

Cina: pui la cuptor/grill cu gnocchi şi salată verde cu sos vinaigrette 

Mic dejun: fructe cu două felii de brânză brie

Gustare: caju şi fructe uscate 

Prânz: supă de legume cu pâine integrală

Gustare: un platouaş cu măsline, două feliuţe de branză, castraveţi şi roşii cherry 

Cină: peste alb gătit la cuptor cu ulei de măsline şi usturoi, servit cu zucchini şi cartof dulce 

Mic dejun: omletă cu roşii, ierburi aromatice şi măsline 

Gustare: două smochine cu unt de arahide

Prânz: o salată cu fasole albă, legume, măsline şi un pic de piept de pui 

Gustare: o piersică şi un iaurt 

Cină: frigărui cu creveţi, servite cu varză de Bruxelles 

Mic dejun: omletă cu legume şi arpagic verde, cu brânză feta şi o felie de pâine integrală 

Gustare: iaurt grecesc

Prânz: un castron de quinoa cu cubuleţe de pui, feta şi legume

Gustare: humus cu legume 

Cina: fructe de mare cu broccoli, fenicul, rucola şi quinoa 

Mic dejun: frittata cu legume 

Gustare: o palmă de fructe de pădure 

Prânz: un mic platouaş cu somon afumat, capere, lămâie, crackerşi integrali şi legume crude 

Gustare: avocado cu sare şi lămâie, servit cu castraveţi 

Cina: paste cu midii în sos roşu