Creată de doctorul Acel Keys, un om de ştiinţă care a studiat efectele dietei asupra sănătăţii încă de pe vremea în care a ajuns în Italia, dieta mediteraneană a ajuns cunoscută la începutul anilor 90 şi se bazează pe mese delicioase, dar simple, din care nu lipsesc paste din făină integrală cu legume, cuscus aromat, salată grecească, hummus cremos cu pită caldă ori sote de spanac cu lămâie. 
 
Aşadar dieta mediteraneană se bazează pe consumul de alimente cu specific mediteranean, ce pot fi combinate cu uşurinţă, dar şi pe hidratarea intensă, întrucât bucătăria mediteraneană pune mare preţ pe lichide. Aşadar, ca să te bucuri de efectele aşteptate, pe lângă alimentaţie, este bine să consumi şi o cantitate mare de lichide, precum apă ori ceaiuri din plante. 
Conform experţilor, dieta mediteraneană include o mulţime de alimente bazate pe plante, deserturi formate din fructe proaspete, un consum ridicat de boabe, precum fasole, linte, mazăre, nuci, cereale ori seminţe, ulei de măsline, brânză şi iaurt, peşte şi carne de pasăre, carne roşie, însă în cantităţi mici, vin în cantităţi reduse, dar şi grăsimi saturate. Evident, din dieta mediteraneană nu lipsesc nici lactatele şi ouăle, acestea fiind bogate în proteine şi vitamine. Este, însă, indicat să le consumi de două ori pe săptămână. 
 
Exemplu de meniu dieta mediteraneană: 
 
Ziua 1 
Mic dejun: iaurt grecesc cu fructe de pădure şi o linguriţă de miere
Gustare: o palmă de migdale 
Prânz: Ton pe pat de legume, cu sos vinaigrette
Gustare: câteva măsline 
Cina: Piept de pui cu legume sote (zucchini, roşii, ardei) şi alac (o cereală înrudită cu grâul) 
 
Ziua 2 
Mic dejun: un ou fiert tare, o felie de pâine prăjită din făină integrală şi un fruct 
Gustare: o palmă de fistic 
Prânz: salată de linte cu ardei copţi, roşii uscate, capere şi oţet balsamic
Gustare: humus cu legume 
Cina: somon cu quinoa şi legume sotate cu usturoi 
 
Ziua 3 
Mic dejun: brânză ricotta cu nuci şi fructe Gustare: năut copt 
Prânz: salată tabouleh cu o pită din făină integrală 
Prânz: frigărui cu mozzarella, roşii cherry şi busuioc, stropite cu ulei de măsline
Cina: pui la cuptor/grill cu gnocchi şi salată verde cu sos vinaigrette 
 
Ziua 4 
 
Mic dejun: fructe cu două felii de brânză brie
Gustare: caju şi fructe uscate 
Prânz: supă de legume cu pâine integrală
Gustare: un platouaş cu măsline, două feliuţe de branză, castraveţi şi roşii cherry 
Cină: peste alb gătit la cuptor cu ulei de măsline şi usturoi, servit cu zucchini şi cartof dulce 
 
Ziua 5 
Mic dejun: omletă cu roşii, ierburi aromatice şi măsline 
Gustare: două smochine cu unt de arahide
Prânz: o salată cu fasole albă, legume, măsline şi un pic de piept de pui 
Gustare: o piersică şi un iaurt 
Cină: frigărui cu creveţi, servite cu varză de Bruxelles 
 
Ziua 6 
Mic dejun: omletă cu legume şi arpagic verde, cu brânză feta şi o felie de pâine integrală 
Gustare: iaurt grecesc
Prânz: un castron de quinoa cu cubuleţe de pui, feta şi legume
Gustare: humus cu legume 
Cina: fructe de mare cu broccoli, fenicul, rucola şi quinoa 
 
Ziua 7 
Mic dejun: frittata cu legume 
Gustare: o palmă de fructe de pădure 
Prânz: un mic platouaş cu somon afumat, capere, lămâie, crackerşi integrali şi legume crude 
Gustare: avocado cu sare şi lămâie, servit cu castraveţi 
Cina: paste cu midii în sos roşu