Dieta mediteraneană, cheia către un trup perfect! Ce alimente sunt permise
Dieta mediteraneană este alegerea perfectă pentru a scăpa de surplusul de kilograme, însă te ajută şi să adopţi un stil de viaţă sănătos, ce ajută la menţinerea longevităţii şi la păstrarea stării de sănătate.
Creată de doctorul Acel Keys, un om de ştiinţă care a studiat efectele dietei asupra sănătăţii încă de pe vremea în care a ajuns în Italia, dieta mediteraneană a ajuns cunoscută la începutul anilor 90 şi se bazează pe mese delicioase, dar simple, din care nu lipsesc paste din făină integrală cu legume, cuscus aromat, salată grecească, hummus cremos cu pită caldă ori sote de spanac cu lămâie.
Aşadar dieta mediteraneană se bazează pe consumul de alimente cu specific mediteranean, ce pot fi combinate cu uşurinţă, dar şi pe hidratarea intensă, întrucât bucătăria mediteraneană pune mare preţ pe lichide. Aşadar, ca să te bucuri de efectele aşteptate, pe lângă alimentaţie, este bine să consumi şi o cantitate mare de lichide, precum apă ori ceaiuri din plante.
Conform experţilor, dieta mediteraneană include o mulţime de alimente bazate pe plante, deserturi formate din fructe proaspete, un consum ridicat de boabe, precum fasole, linte, mazăre, nuci, cereale ori seminţe, ulei de măsline, brânză şi iaurt, peşte şi carne de pasăre, carne roşie, însă în cantităţi mici, vin în cantităţi reduse, dar şi grăsimi saturate. Evident, din dieta mediteraneană nu lipsesc nici lactatele şi ouăle, acestea fiind bogate în proteine şi vitamine. Este, însă, indicat să le consumi de două ori pe săptămână.
Mic dejun: iaurt grecesc cu fructe de pădure şi o linguriţă de miere
Gustare: o palmă de migdale
Prânz: Ton pe pat de legume, cu sos vinaigrette
Gustare: câteva măsline
Cina: Piept de pui cu legume sote (zucchini, roşii, ardei) şi alac (o cereală înrudită cu grâul)
Mic dejun: un ou fiert tare, o felie de pâine prăjită din făină integrală şi un fruct
Gustare: o palmă de fistic
Prânz: salată de linte cu ardei copţi, roşii uscate, capere şi oţet balsamic
Gustare: humus cu legume
Cina: somon cu quinoa şi legume sotate cu usturoi
Mic dejun: brânză ricotta cu nuci şi fructe Gustare: năut copt
Prânz: salată tabouleh cu o pită din făină integrală
Prânz: frigărui cu mozzarella, roşii cherry şi busuioc, stropite cu ulei de măsline
Cina: pui la cuptor/grill cu gnocchi şi salată verde cu sos vinaigrette
Mic dejun: fructe cu două felii de brânză brie
Gustare: caju şi fructe uscate
Prânz: supă de legume cu pâine integrală
Gustare: un platouaş cu măsline, două feliuţe de branză, castraveţi şi roşii cherry
Cină: peste alb gătit la cuptor cu ulei de măsline şi usturoi, servit cu zucchini şi cartof dulce
Mic dejun: omletă cu roşii, ierburi aromatice şi măsline
Gustare: două smochine cu unt de arahide
Prânz: o salată cu fasole albă, legume, măsline şi un pic de piept de pui
Gustare: o piersică şi un iaurt
Cină: frigărui cu creveţi, servite cu varză de Bruxelles
Mic dejun: omletă cu legume şi arpagic verde, cu brânză feta şi o felie de pâine integrală
Gustare: iaurt grecesc
Prânz: un castron de quinoa cu cubuleţe de pui, feta şi legume
Gustare: humus cu legume
Cina: fructe de mare cu broccoli, fenicul, rucola şi quinoa
Mic dejun: frittata cu legume
Gustare: o palmă de fructe de pădure
Prânz: un mic platouaş cu somon afumat, capere, lămâie, crackerşi integrali şi legume crude
Gustare: avocado cu sare şi lămâie, servit cu castraveţi
Cina: paste cu midii în sos roşu