Dietele drastice sunt periculoase
Conform studiilor, peste 40% din femei taie din meniul lor zilnic grăsimile, zahărul şi carbohidraţii pentru a slăbi miraculos. Dar sunt oare aceste restricţii paşaportul către sănătatea şi siluetape care ţi le doreşti?
Cine nu ar vrea să slăbească 10 kg rapid,miraculos,peste noapte! Fiecare dietă de slăbit promite „marea cu sarea”,însă preţul pe care-l plăteşti de cele mai multe ori pentru câteva kilograme date jos este mult prea mare. Carenţele de substanţe nutritive,dereglările hormonale şi problemele psihologice sunt doar câteva dintre efectele dezastruoase ale acestor diete. Află acum cât de periculoase sunt aceste diete.
«Topesc» muşchii,nu grăsimea
Când începi o dietă drastică,te şi vezi în oglindă,peste câteva zile,cu 7 kg mai slabă! Numai că pierderea spectaculoasă de kilograme într-un timp-record se explică printr-o mare deshidratare şi o pierdere masivă a masei musculare,decât printr-o pierdere a grăsimilor din ţesutul adipos. Însă dacă slăbeşti 0,5-1 kg pe săptămână,mâncând sănătos şi făcând mişcare,atunci kilogramele scad din ţesutul adipos şi nu din masa musculară.
Nu mai ai senzaţia de foame sau de saţietate
Când îţi este foame,corpul îţi trimite diferite semnale (senzaţia de gol în stomac şi de slăbiciune generală) ca să te determine să mănânci. După ce ai mâncat,corpul îţi trimite alte semnale (senzaţia de preaplin,diminuarea apetitului) pentru a-ţi spune că eşti sătulă şi că trebuie să te opreşti din mâncat.
În momentul în care urmezi o dietă şi-ţi impui să mănânci anumite alimente,într-o cantitate limitată,înveţi să ignori semnalele de foame şi de saţietate pe care ţi le transmite organismul. După multe diete,tu nu le mai percepi,ceea ce duce la kilograme în plus şi diete ineficace.
Apare efectul Yoyo
Pe măsură ce trec anii şi tu ţii diete tot mai restrictive,intri într-o spirală infernală:după ce ai pierdut câteva kilograme,revii la meniul hipercaloric de dinainte şi iei şi mai mult în greutate. Kilogramele recâştiate sunt şi mai dificil de pierdut deoarece organismul „memorează“ efectele dezastruoase ale privaţiunilor la care a fost supus şi stochează şi mai multe grăsimi pentru a nu mai „suferi“ la următoarele diete.
Suferi de carenţă de vitamine şi minerale
Pentru a slăbi,alegem deseori să consumăm pe termen lung preparate cu 0 grăsimi sau să excludem uleiul,untul şi carnea pe motiv că sunt rele pentru sănătate. Aceste alegeri duc la apariţia carenţei de vitamine A,B,E şi D,precum şi a celei de săruri minerale,de magneziu şi de oligoelemente. De aceea poţi fi obosită,nervoasă,îţi cade părul,ameţeşti,ai imunitate scăzută şi suferi chiar şi de depresii.
Cresc riscul de infertilitate
Conform ultimelor cercetări ale medicilor americani,dietele restrictive au un efect dezastruos asupra echilibrului hormonal,declanşând frecvent tulburări de ovulaţie. Această perturbare a hormonilor sexuali este cauzată de o diminuare a grăsimilor din alimentaţie şi a aportului caloric,restricţii care antrenează după ele dispariţia menstruaţiei. Corpul ajunge astfel să intre într-un fel de „hibernare“ metabolică pentru a nu-şi cheltui rezervele de energie. Chiar dacă o femeie care a ţinut diete restrictive reuşeşte să rămână însărcinată,privaţiunile alimentare se vor răsfrânge asupra bebeluşului,care va avea întârzieri de creştere şi carenţe alimentare.