De câte ori se pot refolosi măştile FFP2, N95 sau KN95, şi în ce condiţii?

1 face masks g9a45dc793 1280 jpg jpeg

Odată cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2, extrem de contagioasă, îmbolnăveşte deja zeci de mii de români, experţii în sănătate publică ne obligă să renunţăm la măştile de pânză şi ne încurajează să purtăm măşti mai eficiente, profesionale, FFP2 (N95 sau KN95).

Aceste măşti pot fi refolosite doar pentru o perioadă scurtă de timp, ceea ce îi face pe mulţi să se întrebe dacă şi cum îşi pot refolosi în siguranţă masca de faţă N95 sau KN95. Verifică în mod regulat dacă sunt în stare bună, dacă au pete, sunt murdare sau deterioarate, orice ar putea compromite capacitatea măştilor de a filtra virusurile, precum SARS-CoV-2. În cele ce urmează, găseşti mai multe sfaturi pentru a profita la maximum de acest tip de măşti.

Foloseşte masca în mod corect!

Când iei o mască nouă, verifică mai întâi dacă ţi se potriveşte şi acoperă perfect gura, nasului şi bărbia. Majoritatea măştilor N95 sau KN95 sunt realizate dintr-o reţea asemănătoare unei ţesături de fibre polimerice sintetice concepute pentru a capta particulele de virus. Principala diferenţă dintre cele două măşti este că măştile N95 sunt aprobate în SUA, iar cele KN95 sunt aprobate în China.

După fixarea măştii, evită pe cât posibil s-o atingi. O greşeală comună este tragerea în jos a măştii pentru a fi auzit mai bine în timpul unei discuţii, ceea ce creşte riscul de contaminare. Când îţi scoţi masca, prinde-o doar de şnururile de prindere, apoi spală bine mâinile sau foloseşte un gel dezinfectant.

Nu trebuie spălate!

Faţă de măştile din pânză recomandate până recent, măştile FFP2 au o eficienţă de filtrare de 95% a unor particule de 0,3 microni. Deoarece măştile au o încărcătură statică specială care prinde viruşi, nu trebuie spălate niciodată. Particulele de virus prinse într-o astfel de mască vor deveni inactive în câteva zile, aşa că experţii recomandă păstrarea unei astfel de măşti într-un loc răcoros şi uscat, timp de 24 până la 48 de ore.

O metodă simplă de implementare a acestei metode simple între utilizări este să pui masca într-o pungă de hârtie închisă la culoare, timp de maximum 2 zile, înainte de a o folosi din nou. „Dacă o ţii într-o pungă uscată, în esenţă se igienizează într-o perioadă de timp”, spune Joe Gastaldo, expert american în boli infecţioase. Sabrina Assoumou, medic infecţios la centrul medical Boston, recomandă să avem mai multe măşti pe care să le folosim prin rotaţie, astfel încât fiecare mască să fie pusă deoparte 1-2 zile între utilizări. Putem eticheta pungile pentru a ţine mai bine evidenţa.

Citeşte şi:

Măşti de protecţie care îţi fac mai mult rău. Cu cât se reduce eficienţa unei măşti chirurgicale uzate?

Studiu: purtatul măştii adânceşte ridurile de expresie. Soluţii eficiente pentru protejarea pielii

Le poţi refolosi de mai multe ori

Măştile se deteriorează în ritmuri diferite, de aceea este o idee bună să verifici în mod regulat dacă se mai potrivesc bine sau dacă nu sunt uzate. Cu cât porţi mai mult şi mai des o mască FFP2, cu atât aceasta poate deveni mai contaminată şi va trebui înlocuită mai curând.

Un medic sau o asistentă care poartă o astfel de mască într-o tură de o zi poate descoperi că masca este compromisă după acea unică utilizare. Pe de altă parte, cineva care o poartă doar pentru a merge la magazin o poate refolosi de mai multe ori. „Dacă îţi roteşti măştile, te speli pe mâini şi le păstrezi corect, le poţi refolosi şi de 5-6 ori”, explică expertul american Joe Gastaldo pentru publicaţia „USA Today”. Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA recomandă utilizarea măştilor FFP2 de circa cinci ori, cu menţiunea că trebuie verificat de fiecare dată dacă elasticele mai pot fixa bine masca pe faţă. Eficacitatea măştilor scade în timp, dar experţii spun că, dacă masca este vizibil murdară sau deteriorată, pătată sau se umezeşte, este timpul s-o schimbi.



Recente

sex la birou  foto   Shutterstock jpg
atractie cuplu jpg
5 indicii ca ai o relatie de cuplu perfecta chiar daca nu constientizezi  Sursa foto Pixabay jpg
7 motive pentru care nu ai relatia de cuplu visata  Sursa foto shutterstock 1053033374 jpg
Asa faci fata unei respingeri  Sursa foto shutterstock 1011979651 jpg
5 tehnici sa aplanezi o cearta in cuplu  Sursa foto Pixabay jpg
Cum v ar putea salva relatia dormitul in paturi separate  Sursa foto shutterstock 2179362725 jpg
Reactia emotionala a femeilor care topeste inima barbatilor  Sursa foto shutterstock 793940869 jpg
Cele mai ciudate observatii stiintifice despre iubire  Sursa foto shutterstock 1753478519 jpg
femeie și bărbat care se ceartă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 572240722 jpg
album foto jpg
Jobul poate distruge o relatie  Sursa foto shutterstock 2203174377 jpg
Recomandărisexolog pentru o viata sexuala mai buna in 2024  Sursa foto Pixabay png
cuplu jpg
Ucigasi tacuti ai unei relatii  Sursa foto shutterstock 2245035293 jpg
libido pauza shutterstock 224931571 jpg
cuplu, casatorie  jpg
bărbat în boxeri  foto   Shutterstock jpg
Singur de Sarbatori  Aaa atragi dragostea  Sursa foto shutterstock 157161779 jpg