Împotriva coronavirusului: de ce mult mai mulţi bărbaţi decât femei refuză să poarte mască
Doctori din diverse colţuri ale lumii au raportat că mulţi dintre pacienţii lor cu Covid-19 nu purtau mască, iar aceştia erau predominant bărbaţii. Aceeaşi situaţie a fost observată şi pe străzi sau în locuri publice, unde marea majoritate a persoanelor care refuzau să poarte mască erau de sex masculin. Intrigaţi, cercetători din SUA, America Latină, Canada, Australia şi Europa au iniţian mai multe studii pentru a afla care este cauza.
Într-o jumătate de an de când a izbucnit pandemia, noul coronavirus a ucis peste 600.000 de adulţi şi copii şi a infectat mai mult de 14 milioane de oameni. Încă nu a fost găsit un medicament sau vaccin împotriva Covid-19, iar singurul scut pentru a înfrâna măcar răspândirea virusului sunt cele trei măsuri simple de protecţie: spălatul mâinilor, distanţarea socială şi purtarea măştii. De la o vreme, însă, oamenii sunt din ce în ce mai puţin dispuşi să păstreze distanţa între ei, iar, mai nou, nici masca nu vor să o mai poarte.
Istoria se repetă
De la începutul lunii iulie, de când s-a confirmat că Sars-Cov-2, coronavirusul care declanşează boala Covid-19, se transmite şi prin aer, mai precis prin aerosoli, nu doar prin tuse, strănut şi contact fizic, purtarea măştii în public, în special în spaţii închise, este recomandată sau chiar obligatorie în multe ţări, oraşi sau regiuni ale lumii, inclusiv în România.
În timp ce femeile tind să respecte aceste reguli, bărbaţii adeseori refuză purtarea măştii în public. Cercetătorii spun că nu este, însă, prima dată când se întâmplă acest lucru.
De exemplu, în capitala Mexicului, timpul epidemiei de febră porcină din 2009, care a ucis 400 de oameni, analiştii au observat că marea majoritate a persoanelor care nu purtau măşti erau bărbaţi. Chiar şi în ţările Orientului Îndepărtat, unde masca de protecţie a devenit demult o normalitate, în special în transportul în comun, persistă acelaşi trend. O analiză a atitudinii publice faţă de epidemia SARS ( un alt tip de coronavirus) din 2002-2003, în Hong Kong, a concluzionat că mult mai multe femei decât bărbaţi au luat precauţii precum spălatul mâinilor şi purtatul măştii.
Ce spun bărbaţii
Având în vedere că, în cazul Covid-19 rata fatalităţii la bărbaţi este mult mai mare decât la femei, este cel puţin ironic că aceştia nu îşi iau mai multe măsuri de protecţie. Unul dintre cele mai recente studii de comportament făcute de experţi din SUA şi Canada a ajuns la concluzia că bărbaţii consideră masca de protecţie "ruşinoasă, le strică imaginea şi este un semn de slăbiciune".
Cercetătorii i-au întrebat pe participanţi dacă poartă mască atunci când se întâlnesc sau interacţionează cu persoane cu care nu locuiesc împreună. Numărul femeilor care au răspuns "da" a fost dublu faţă de cel al bărbaţilor.
"Bărbaţii sunt mai puţin înclinaţi să poarte mască, unul dintre motivele principale fiind faptul că ei nu cred că vor fi afectaţi de virus," a menţionat Dr. Valerio Capraro, profesor la Universitatea Economică Middlesex din SUA.
Alte studii au arătat că bărbaţii tind să nu respecte nici alte măsuri de protecţie. Una dintre statisticile recente a arătat că 65% dintre femei şi doar 52% dintre bărbaţi se spală pe mâini în mod regulat.
Un alt motiv pentru care mai mulţi bărbaţi decât femei nu respectă regulile de protecţie este că bărbaţii se consideră mai puternici, mai "macho", mai luptători. Au atitudinea "nu mă doboară pe mine un virus". De asemenea, persoanele de sex masculin tind să fie mai egocentriste decât femeile, neluând în considerare şi protecţia oamenilor din jurul lor. Atunci când refuză să poarte mască, ei consideră doar starea lor de sănătate, nu şi faptul că ar putea infecta copiii, soţia, părinţii, prietenii sau alte persoane cu care interacţionează.