Pisicile se pot îmbolnăvi de Covid-19
Oamenii de ştiinţă crează confuzie susţinând, mai nou, că pisicile se pot infecta cu noul coronavirus. La începutul pandemiei, cercetătorii din domeniul veterinar susţineau exact opusul, că noul coronavirus nu poate fi transmis la animale. Recent însă, aceştia au realizat că Sars-Cov-2 poate fi transmis între animale, cele mai în pericol fiind pisicile. De altfel, au existat câteva astfel de cazuri „accidentale” în lunile trecute.
Astfel, medicii veterinari le recomandă persoanelor care au pisici să nu le mai lase afară, căci ar putea lua virusul de la alte pisici. Pe de altă parte, medicii de la Asociaţia Veterinară Britanică spun că virusul nu se transmite de la mica felină la om.
„Nu există niciun caz de infecţie umană cu Covid-19 provenită de la un câine sau de la o pisică de companie, nicăieri în lume”, a insistat să precizeze Dr. Angel Almendros, de la City University din Hong Kong, citat de BBC.
Ultimele studii au scos la iveală faptul că pisicile pot transmite virusul doar altor pisici.
Citeşte şi: Ghid de sănătate pe vreme de pandemie
Tigrul din New York
Cercetătorii veterinari au devenit îngrijoraţi de posibila îmbolnăvire cu Covid-19 a animalelor de companie de când Gădina Zoologică din Bronx, New York a anunţat, recent, că una dintre felinele sale, un tigru malaezian, este infectat cu noul coronavirus. Îngrijitorii zoo presupun că Nadia, o tigroaică în vârstă de patru ani, a luat virusul de la un angajat al grădinii zoologice, care avea virusul dar nu prezenta simptome.
După Nadia s-au îmbolnăvit şi sora ei, Azul, precum şi alţi doi tigri Amur şi trei lei africani. Când felinele au început să prezinte semne de boală, li s-a făcut testul Covid-19, iar rezultatele au fost pozitive. Animalele se află acum în tratament, iar veterinarii spun că totul merge bine. Din câte ştiu ei, este pentru prima dată în lume când apare un asemenea caz, adică un om să infecteze un animal cu noul coronavirus.
Unele studii au arătat că omul poate transmite infecţii respiratorii către animale sălbatice. Mai precis, este vorba despre maimuţe, ceea ce face ca răspândirea globală a Covid-19 să fie o preocupare pentru conservatoriştii care luptă pentru protejarea animalelor pe cale de dispariţie, printre ele şi gorilele.
Citeşte şi: COVID-19: câini în loc de teste
Cum se transmite virusul la pisici
Se pare că pisicile se pot infecta cu noul coronavirus prin picăturile respiratorii - particule de virus suspendate în aer, pe care oamenii le elimină când tuşesc, strănută sau când respiră.
În urma unui caz din Belgia, în care o pisică a fost pozitivă la aproximativ o săptămână după ce proprietarul ei a prezentat simptome de Covid-19, oamenii de ştiinţă din China au efectuat teste de laborator care au dovedit şi că pisicile infectate transmit virusul altor pisici.
Deşi micile feline se află în cel mai mare pericol, se pare că nici câinii nu sunt complet imuni la noul coronavirus. Veterinarii au amintit de cazul unui câine de companie din Hong Kong, depistat cu Covid-19. Asta, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decretat, luna trecută, că prietenii noştri canini nu se pot îmbolnăvi de Covid-19. Ba, mai mult, ţari ca Marea Britanie a început chiar să dreseze unii câini pentru a depista prin miros persoanele infectate cu noul coronavirus.
Astfel, fie că aveţi căţel sau pisică acasă, încercaţi să le limitaţi doar la strictul necesar ieşirile afară. Iar, dacă suspectaţi că sunteţi sau sunteţi infectat cu noul coronavirus, izolaţi-vă doar de persoanele cu care locuiţi, ci şi de membri necuvântători ai familiei.