Cum învingi frica de a fi părăsită

1 79235 original jpg jpeg

Teama de abandon este o frică primară considerată ca făcând parte din fiinţa umană, însă atunci când depăşeşte limitele normalului şi te însoţeşte la orice pas, poate ajunge să afecteze calitatea relaţiilor.

De obicei survine în urma unei pierderi din copilărie precum cea a unui părinte sau în urma unui divorţ sau a abuzurilor de natură fizică şi sexuală, însă poate apărea şi pe un fond emoţional instabil. Experienţele din copilărie îşi pot pune amprenta, sădind în inima viitorului adult teama de a fi abandonat.

 „O persoană se poate simţi abandonată dacă o persoană dragă a dispărut din viaţa ei, când a fost crescută de bunici sau doar de unul din părinţi, dacă a petrecut foarte mult timp la creşă, grădiniţă sau cu o bonă, dacă mama este foarte implicată pentru o anumită perioadă în creşterea altui copil sau dacă părinţii nu sunt implicaţi emoţional în relaţia cu copilul. Adulţii care au această teamă au tendinţa să rămână în relaţii toxice, sunt manipulatori, geloşi, nemulţumiţi, fac orice de dragul de a rămâne singuri sau ajung să se sacrifice în cadrul fiecărei relaţii, din teama de a nu fi părăsiţi. Această teamă îi face să dezvolte comportamente care, în cele din urmă, îi determină pe cei din anturajul lor să plece, ajungând în situaţia pe care şi-au dorit să o evite, şi anume aceea de a fi abandonaţi“, spune psihologul Mădălina Mihaela Ţiriac.

Climatul psihic este esenţial

Dezvoltarea sănătoasă şi armonioasă a unui individ necesită o atenţie sporită asupra stării emoţionale, încă din copilărie. La polul opus, nevoile neîmplinite determină apariţia sentimentului de abandon, care poate deveni un eveniment traumatizant în viaţa unei persoane.

Cum poate fi învinsă

1. Acceptă-ţi frica, îmbrăţişeaz-o şi vezi ce are să te înveţe. Iubeşte-i necondiţionat pe ceilalţi şi nu uita să te iubeşti întâi pe tine, fără a te mai învinovăţi pentru ceea ce simţi.

2. Nu aştepta soluţii din exterior, mai ales din partea partenerului. Nu îi pune lui în cârcă sentimentele de teamă, ci mai degrabă arată-i că ai încredere în el.

3. Trăieşte în prezent şi preţuieşte momentele frumoase petrecute alături de cei dragi, fără să te gândeşti că îi vei putea pierde sau că relaţiile se vor încheia.

4. Prin intermediul terapiei, de exemplu terapia comportamentală, desensibilizarea şi retratarea prin mişcări oculare te vor ajuta să te desprinzide amintirile şi sentimentele asociate cu trauma abandonului.

Consecinţele abandonului

O persoană care a experimentat sentimentul de abandon va trăi cu senzaţia că acesta poate reapărea oricând. De asemenea, există posibilitatea ca adultul care a fost abandonat în copilărie să se confrunte frecvent cu schimbări de dispoziţie sau cu sentimentul de nemulţumire, acest comportament ducând la îndepărtarea partenerului de viaţă sau a prietenilor. Teama de abandon diminuează capacitatea de a avea încredere în ceilalţi şi de a se apropia de cineva la un nivel profund. Poate fi însoţită şi de stări de anxietate, depresie şi codependenţă.

Sfatul specialistului

„Pentru a depăşi teama de abandon aceasta trebuie să fie conştientizată, să înţelegem că are rădăcini puternice, că este nevoie de timp şi de exerciţiu pentru a o putea diminua, să observăm în ce mod ne lăsăm conduşi de propriile frici şi cum ne-au afectat viaţa până în acest moment. O imagine bună de sine ne va ajuta să privim mai obiectiv o relaţie, să avem mai multă încredere în propriile capacităţi, dar şi în partener. Dacă privim cu răbdare, îngăduinţă şi încredere în propria persoană, putem face progrese foarte mari şi putem să ne îmbunătăţim calitatea relaţiilor.“

psiholog madalina tiriac jpg jpeg


Recente

Cum iti influenteaza ovulatia libidoul Sursa imagine shutterstock 2256590623 jpg
infidelitate jpg
De la ce varsta incepe sa sune ceasul biologic al barbatilor Sursa foto shutterstock 1290589387 jpg
4 semne ca partenerul nu te va insela niciodata Sursa foto shutterstock 795913363 jpg
potență jpg
Valentine’s Day jpg
dragostea dureaza shutterstock 76847938 jpg
Cuplu jpg
Diferentele dintre relatia de cuplu cu un sociopat si o iubire reala Sursa foto shutterstock 1930345940 jpg
Cerere in casatorie jpg
Comportamente aparent neatractive, atragatoare pentru femei Sursa foto shutterstock 360382934 jpg
cuplul de îndrăgostiți sursa  shutterstock 1550852267 jpg
Valentine’s Day jpg
cummentiivieflacarapasiuniiintr orelatiedeanibuni jpg
Probleme sexuale jpg
bărbat și femeie sursa  hutterstock 139884175 jpg
jonathan borba aC5 EFhq7Fs unsplash jpg
bărbat și femeie, pasiune sursa  GettyImages 165567824 jpg
Cearta jpg
Top 10 profesii care te predispun la divort A ta e pe lista Sursa imagine shutterstock 2148892487 jpg