Cum învingi frica de a fi părăsită

1 79235 original jpg jpeg

Teama de abandon este o frică primară considerată ca făcând parte din fiinţa umană, însă atunci când depăşeşte limitele normalului şi te însoţeşte la orice pas, poate ajunge să afecteze calitatea relaţiilor.

De obicei survine în urma unei pierderi din copilărie precum cea a unui părinte sau în urma unui divorţ sau a abuzurilor de natură fizică şi sexuală, însă poate apărea şi pe un fond emoţional instabil. Experienţele din copilărie îşi pot pune amprenta, sădind în inima viitorului adult teama de a fi abandonat.

 „O persoană se poate simţi abandonată dacă o persoană dragă a dispărut din viaţa ei, când a fost crescută de bunici sau doar de unul din părinţi, dacă a petrecut foarte mult timp la creşă, grădiniţă sau cu o bonă, dacă mama este foarte implicată pentru o anumită perioadă în creşterea altui copil sau dacă părinţii nu sunt implicaţi emoţional în relaţia cu copilul. Adulţii care au această teamă au tendinţa să rămână în relaţii toxice, sunt manipulatori, geloşi, nemulţumiţi, fac orice de dragul de a rămâne singuri sau ajung să se sacrifice în cadrul fiecărei relaţii, din teama de a nu fi părăsiţi. Această teamă îi face să dezvolte comportamente care, în cele din urmă, îi determină pe cei din anturajul lor să plece, ajungând în situaţia pe care şi-au dorit să o evite, şi anume aceea de a fi abandonaţi“, spune psihologul Mădălina Mihaela Ţiriac.

Climatul psihic este esenţial

Dezvoltarea sănătoasă şi armonioasă a unui individ necesită o atenţie sporită asupra stării emoţionale, încă din copilărie. La polul opus, nevoile neîmplinite determină apariţia sentimentului de abandon, care poate deveni un eveniment traumatizant în viaţa unei persoane.

Cum poate fi învinsă

1. Acceptă-ţi frica, îmbrăţişeaz-o şi vezi ce are să te înveţe. Iubeşte-i necondiţionat pe ceilalţi şi nu uita să te iubeşti întâi pe tine, fără a te mai învinovăţi pentru ceea ce simţi.

2. Nu aştepta soluţii din exterior, mai ales din partea partenerului. Nu îi pune lui în cârcă sentimentele de teamă, ci mai degrabă arată-i că ai încredere în el.

3. Trăieşte în prezent şi preţuieşte momentele frumoase petrecute alături de cei dragi, fără să te gândeşti că îi vei putea pierde sau că relaţiile se vor încheia.

4. Prin intermediul terapiei, de exemplu terapia comportamentală, desensibilizarea şi retratarea prin mişcări oculare te vor ajuta să te desprinzide amintirile şi sentimentele asociate cu trauma abandonului.

Consecinţele abandonului

O persoană care a experimentat sentimentul de abandon va trăi cu senzaţia că acesta poate reapărea oricând. De asemenea, există posibilitatea ca adultul care a fost abandonat în copilărie să se confrunte frecvent cu schimbări de dispoziţie sau cu sentimentul de nemulţumire, acest comportament ducând la îndepărtarea partenerului de viaţă sau a prietenilor. Teama de abandon diminuează capacitatea de a avea încredere în ceilalţi şi de a se apropia de cineva la un nivel profund. Poate fi însoţită şi de stări de anxietate, depresie şi codependenţă.

Sfatul specialistului

„Pentru a depăşi teama de abandon aceasta trebuie să fie conştientizată, să înţelegem că are rădăcini puternice, că este nevoie de timp şi de exerciţiu pentru a o putea diminua, să observăm în ce mod ne lăsăm conduşi de propriile frici şi cum ne-au afectat viaţa până în acest moment. O imagine bună de sine ne va ajuta să privim mai obiectiv o relaţie, să avem mai multă încredere în propriile capacităţi, dar şi în partener. Dacă privim cu răbdare, îngăduinţă şi încredere în propria persoană, putem face progrese foarte mari şi putem să ne îmbunătăţim calitatea relaţiilor.“

psiholog madalina tiriac jpg jpeg


Recente

5 ponturi pentru o casnicie de durata de stiut la 40 de ani  Sursa foto Pixabay couple 8498864 1280 jpg
shutterstock 2448082283 jpg
Ramaneti amici sau uitati unul de altul dupa separare  Sursa foto shutterstock 2289689669 jpg
Cum recunosti partenerul cactus evitant  Sursa foto shutterstock 2140103645 jpg
shutterstock 2424655849 jpg
shutterstock 2261967525 jpg
cuplu matur  foto   Shutterstock jpg
Inainte de casatorie jpg
sexy  foto   Shutterstock jpg
Ce este teoria cepei si de ce e utila in relatii  Sursa foto shutterstock 1811847472 jpg
Iată totul despre testele rapide pentru boli cu transmitere sexuală și cum să le faci! jpg
diferenta de varsta jpg
Cupluri fericite jpg
cuplu jpg
7 indicii ca partenerul este nesigur pe tine  Sursa foto shutterstock 1926380891 jpg
seducție  foto   Shutterstock jpg
cuplu shutterstock 764346061 jpg
Pauza erotica  Sursa foto shutterstock 2191768607 jpg
Inghetata preferata iti prezice compabilitatea in cuplu  Sursa foto shutterstock 644431765 jpg
Fexting  Ce este si cum afecteaza relatiile  Sursa foto shutterstock 1241420521 jpg