Cum percep și își manifestă iubirea în mod diferit bărbații și femeile
Găsirea unui partener poate fi o treabă de-a dreptul complicată. Anxietatea primei întâlniri, așteptările și dinamica de gen pot influența modul în care o persoană interacționează cu un potențial partener sau parteneră. Iar dacă acestui proces i se adaugă și faptul că oamenii experimentează iubirea și atașamentul în felul lor și pot exista diferențe cu privire la modul în care bărbații și femeile se îndrăgostesc, situația pare că devine și mai complicată.
Află care sunt aceste diferențe pentru a putea naviga mai lin prin dinamica confuză a începutului unei relații.
Bărbații pot experimenta sentimente de dragoste mai repede
Filmele siropoase te-ar putea face să crezi că femeile sunt cele care dezvoltă sentimente și se îndrăgostesc primele, dar opusul poate fi, de fapt, adevărat în multe cazuri.
Bărbații tind să se îndrăgostească și să-și exprime sentimentele de dragoste mai repede decât femeile, în ciuda scenariilor din filmele romantice. Iar motivul este cel mai probabil legat de biologie. Femeile trebuiau să fie mai prudente în a se îndrăgosti de cineva, deoarece trebuiau să selecteze cel mai bun partener posibil pentru reproducere. Bărbații, pe de altă parte, aveau mai puțin de pierdut atunci când întâlneau o potențială parteneră, iar această dinamică poate persista în mod subtil și astăzi.
Bărbații se îndrăgostesc mai des decât femeile
Tendința bărbaților de a se concentra asupra aspectului fizic ar putea însemna, de asemenea, că se „îndrăgostesc” mai des decât femeile.
Bărbații tind să se concentreze asupra persoanei din fața lor pe baza aspectului acesteia, fără să se întrebe întotdeauna dacă sunt de fapt compatibili. Iar uneori, pentru ei, aspectul este suficient pentru a crea iluzia angajamentului.
Femeile sunt mai puțin atrase de aspectul fizic atunci când se îndrăgostesc
Modul în care bărbații se îndrăgostesc poate avea mai mult de-a face cu aspectul fizic. Se pare că un bărbat se poate îndrăgosti la prima vedere mai ușor decât o femeie.
Femeile, pe de altă parte, sunt mai predispuse să evalueze sentimentele de dragoste pe baza altor factori în afară de atracția fizică, cum ar fi personalitatea unui potențial partener. Astfel, este posibil ca unei femei să îi ia mai mult timp decât unui bărbat să se apropie de un partener.
Desigur, gesturile galante din partea potențialului partener, precum oferirea unui cadou sub forma unei bratari argint delicate sau a unui buchet de flori, pot grăbi un pic procesul, mai ales dacă există atracție de ambele părți.
Femeile spun „te iubesc” mai des
După ce, într-un cuplu, partenerii au stabilit deja ce simt unul pentru celălalt, femeile se pare că sunt mai predispuse să spună „te iubesc” mai des. Aceste cuvinte ar putea însemna mai mult pentru femei decât pentru bărbați, în general.
Femeile înțeleg că iubirea înseamnă să acorzi prioritate activă nevoilor și bunăstării altei persoane, considerându-le egale sau mai importante decât ale lor.
De cealaltă parte, în cazul bărbaților, când sentimentul de îndrăgostire dispare, ei cred că iubirea devine un sentiment cald și confortabil. Însă, din perspectiva femeilor, iubirea este o serie continuă de decizii și acțiuni. Această perspectivă de continuitate le face pe femei să spună „te iubesc” mai des.
Femeile ar putea fi mai sceptice în privința devotamentului bărbaților
Evoluția se pare că le-a programat pe femei să pună mai mult la îndoială devotamentul bărbaților. La urma urmei, femeile din antichitate trebuiau să se asigure că partenerul lor era potrivit și de încredere în ceea ce privește reproducerea și nu orice bărbat ar fi fost suficient. Acest lucru poate explica, de asemenea, de ce bărbații au evoluat, în general, pentru a se îndrăgosti și a-și exprima mai întâi devotamentul: aveau nevoie să își dovedească angajamentul înainte de a merge mai departe într-o relație.
Femeile tind să facă față mai bine eșecului unei relații decât bărbații
Faptul de a te îndrăgosti nu duce întotdeauna la un final fericit. În această privință, femeile sunt mai capabile decât bărbații să facă față relațiilor eșuate. Ele sunt mai predispuse să pună capăt unei relații pe care o consideră sortită eșecului și mai capabile să facă față respingerii decât omologii lor de sex masculin.
Se întâmplă astfel deoarece femeile tind să fie mai atente la aspectele problematice din relație și să ia măsuri în consecință.
Așadar, dragostea este greu de definit. Fiecare o exprimă așa cum simte să o facă, iar la sfârșitul zilei este important să înțelegem că iubim diferit, dar acest lucru nu înseamnă că iubim mai puțin.
Sursa foto: shutterstock.com
Editor: Raluca Toma