Ce se întâmplă în creierul tău când ești îndrăgostită

Când te îndrăgostești, simți că plutești pe un nor de fericire, dar ai știut că iubirea îți poate transforma nu doar inima, ci și mintea? Descoperă cum acest sentiment puternic poate da peste cap tot ce credeai că știi despre tine și cum, la nivel științific, iubirea îți răstoarnă complet percepția asupra lumii!

image

Atunci când te îndrăgostești, corpul tău devine scena unor adevărate „explozive” chimice, spun experții. Substanțele care activează circuitul recompensei din creier încep să lucreze intens, provocând răspunsuri fizice și emoționale spectaculoase: inima îți bate mai tare, ochii îți strălucesc, iar o furtună de pasiune și anxietate te cuprinde. La începutul unei relații romantice, nivelurile de cortizol, cunoscut și ca „hormonul stresului”, cresc pentru a te ajuta să faci față intensității emoțiilor. Dar, odată cu asta, serotonina – responsabilă de starea de spirit și somn – începe să scadă, ceea ce poate duce la o mulțime de gânduri și îngrijorări despre relația ta, dar și la nopți nedormite.

Pe de altă parte, dopamina, „hormonul fericirii”, își face și el simțită prezența, crescând plăcerea și senzația de recompensă. În plus, oxitocina, numită și „hormonul atașamentului”, eliberată în timpul intimității, adâncește legătura dintre tine și partener, făcându-vă să vă simțiți mai conectați ca niciodată.

Citește și: Nu e ciocolată, dar activează hormonul fericirii şi-ţi dă o stare bună 

Hai să descoperim împreună cum dragostea îți poate schimba viața în moduri pe care nici nu ți le-ai imaginat!

Dragostea, o dependență dulce-amăruie

Nu degeaba se spune că dragostea este ca un drog. Când te îndrăgostești, creierul tău activează aceleași regiuni care sunt responsabile pentru dependența de substanțe. Euforică și total absorbită de partener, ajungi să te gândești la el tot timpul și să îți dorești să petreci cât mai mult timp împreună.

Diminuează în mod natural stresul

Te-ai întrebat vreodată de ce te simți atât de liniștită când ești ținută de mână de cel pe care îl iubești? Simplul contact fizic cu persoana dragă poate reduce tensiunea arterială, diminua orice durere fizică și elimina stresul, pentru că creierul tău răspunde prin schimbări fiziologice reale.

Sănătatea mintală la superlativ

Dragostea nu îți protejează doar corpul, ci și mintea. Cercetările arată că persoanele aflate în relații fericite au niveluri mai ridicate de dopamină, ceea ce duce la o sănătate mintală mai bună și o viață mai lungă și mai împlinită..

Te învață arta empatiei

Când iubești, zona din creier responsabilă cu judecata critică intră în „mod de repaus”. În loc să critici, începi să fii mai atentă la nevoile partenerului tău. Dragostea te ajută să dezvolți o empatie profundă, învățându-te să fii prezentă, să asculți și să susții persoana iubită.

Vezi și: Dieta cu serotonină: sfaturi de alimentaţie pentru o stare de bine

Iubirea durabilă se transformă

Dacă iubirea persistă, euforia inițială și anxietatea scad după câțiva ani, iar cortizolul și serotonina revin la normal. Asta nu înseamnă că dragostea dispare, ci doar că se transformă. Studiile arată că poți rămâne îndrăgostită nebunește de partener chiar și după decenii, dacă îți cultivi relația. În ciuda rutinei și a provocărilor zilnice, scânteia iubirii poate fi reaprinsă prin sinceritate, amintindu-ți ce v-a unit și regăsind intimitatea care poate s-a estompat de-a lungul timpului.

@shutterstock

Editor: Raluca Toma



Recente

shutterstock 2448082283 jpg
Ramaneti amici sau uitati unul de altul dupa separare  Sursa foto shutterstock 2289689669 jpg
Cum recunosti partenerul cactus evitant  Sursa foto shutterstock 2140103645 jpg
shutterstock 2261967525 jpg
cuplu matur  foto   Shutterstock jpg
Inainte de casatorie jpg
sexy  foto   Shutterstock jpg
Ce este teoria cepei si de ce e utila in relatii  Sursa foto shutterstock 1811847472 jpg
Iată totul despre testele rapide pentru boli cu transmitere sexuală și cum să le faci! jpg
diferenta de varsta jpg
Cupluri fericite jpg
cuplu jpg
7 indicii ca partenerul este nesigur pe tine  Sursa foto shutterstock 1926380891 jpg
seducție  foto   Shutterstock jpg
cuplu shutterstock 764346061 jpg
Pauza erotica  Sursa foto shutterstock 2191768607 jpg
Inghetata preferata iti prezice compabilitatea in cuplu  Sursa foto shutterstock 644431765 jpg
Fexting  Ce este si cum afecteaza relatiile  Sursa foto shutterstock 1241420521 jpg
divort jpg
prima intalnire, falsitate jpg