Cum răspunde creierul când iubeşti
Creierul are un rol foarte important în ceea ce simţi când îţi găseşti marea dragoste. Senzaţia de fluturi în stomac şi alte sentimente asociate iubirii sunt determinate de el deoarece există o legătură puternică între creier şi ceea ce simţi când iubeşti.
Iubirea şi creierul
Iubirea este acel sentiment plăcut, care apare când întâlneşti o persoană specială şi cu totul deosebită. Dar sentimentele experimentate în dragoste au o legătură directă cu creierul, nu cu inima, aşa cum credem noi iniţial. Creierul este cel care eliberează diferite substanţe chimice (hormoni şi neurotransmiţători) în organism şi care ne oferă acea stare de bine, de perfecţiune.
Oamenii de ştiinţă au analizat legătura dintre dragoste şi creier, şi au ajuns la următoarele concluzii.
- schimbările au loc la nivelul sistemului nervos. Nu este magic, este biologic.
- Când te îndrăgosteşti, nu mai reacţionezi normal, te iau transpiraţiile, cresc bătăile inimii, roşeşti etc.
- Toate stările enumerate mai sus sunt cauzate de substanţele chimice eliberate de creier.
În plus, în primele luni de iubire, creşte nivelul de feromon (hormoni exteriori care au rolul de a transmite semnale, mesaje) şi alte semne olfactive celeilalte persoane. Odată ce acest lucru s-a întâmplat, următorul pas este o creştere a producţiei a doi hormoni: adrenalina şi noradrenalina. Ambii contribuie la creşterea atractivităţii.
Adrenalina creşte tensiunea arterială şi accelereazp pulsul, iar noradrenalina este responsabilă pentru atracţia sexuală şi sentimentele de fericire pe care le experimentezi ori de câte ori te afli în preajma persoanei iubite. În timpul acestei etape, mai este implicat un hormon: testosteronul. Deşi este mai frecvent asociat bărbaţilor, femeile îl experimentează într-o măsură mai mică. Este un tip de afrodisiac care este generat când simţi o dorinţă sexuală.
Iubirea adevărată, hormonii şi creierul
După primele momente de euforie şi pasiune, apare dragostea adevărată. Atunci sunt eliberaţi mai mulţi hormoni în creier. Unul dintre ei este feniletilamină sau PEA. Această amfetamină naturală este stimulantă.
În acelaşi timp, are rolul de a te simţi entuziasmată, astfel încât să nu te gândeşti la nimic altceva decât persoana pe care o placi. Acest hormon îţi poate schimba percepţia, ajungând să crezi că ”posibilul” partener este perfect şi fără nici un defect.
Creierul este, de asemenea, responsabil pentru declanşarea altor neurotransmiţători în creier. De exemplu, dopamina este responsabilă de plăcere şi de întărire. De aceea se spune că dragostea este ca un drog, şi suntem dependeţi de a fi îndrăgostiţi.