De ce să nu-l ameninți cu divorțul când vă certați

Nu toată lumea se pricepe la… mariaj, iar certurile sunt inevitabile. Când există tensiune în căsnicia ta, nemulțumirile nerostite sau rănile nerezolvate se pot acumula, iar dezacordurile minore pot escalada cu ușurință în conflicte în toată regula. Important este să te abții de la a pune paie pe foc!

image

Atunci când ești furioasă, poate fi tentant să te gândești la o despărțire sau, cel puțin, să ameninți cu una. Tensiunea momentului poate scoate la iveală cuvinte puternice – precum „divorț‟ – chiar dacă nu ne dorim asta cu adevărat.

Dar a aduce în discuție divorțul pentru a-ți exprima punctul de vedere, a fi auzit sau pentru a încerca să-l faci pe partener să înțeleagă cât de supărat ești nu-i o idee bună. Aceste amenințări pot deschide uși pe care nu ai intenționat să le deschizi și, apoi, nu sunt întotdeauna ușor de închis.

Gândurile sunt ok, dacă rămân neexprimate

Potrivit statisticilor, gândurile de divorț sunt destul de frecvente pe parcursul unei căsătorii. Un studiu a constatat că jumătate din toate cuplurile căsătorite cu vârste cuprinse între 25 și 50 de ani au raportat că au gânduri de divorț – exprimate sau neexprimate – fie în prezent, fie în trecut.

Citește și Ce profesii au bărbaţii şi femeile care nu sunt buni familişti?

Deși astfel de gânduri par a fi comune, ele nu sunt neapărat nocive sau de condamnat, deoarece mulți oameni aleg, până la urmă, să rămână căsătoriți. Multe cupluri reușesc să facă față furtunilor și să rămână împreună. Există, desigur, și cazuri în care căsătoria este imposibil de reparat, iar divorțul este inevitabil.

De ce este periculos cuvântul divorț?

A te gândi la divorț și a pronunța acest cuvânt sunt două lucruri diferite. Căsătoria se bazează pe prezumția că amândoi sunteți angajați în relație, la bine și la rău. Când ameninți cu divorțul, tu intervii asupra acestui acord. Dacă asta este ceea ce simți cu adevărat, poate fi justificat să aduci acest lucru în discuție. Dar nu asta este adevărata ta intenție, în schimb, poți pierde mult. Indiferent de contextul în care te afli, atunci când pronunți cuvântul „divorț‟, este recomandat să vorbești serios și să nu vrei doar să emiți o amenințare goală. Unii oameni percep ideea de divorț ca pe cea a abandonului suprem și o astfel de amenințare îi poate răni iremediabil pe cei cu probleme de atașament. Chiar dacă sunt cuvinte spune la supărare, efectul poate fi mai devastator decât s-ar fi intenționat pentru partener.

Vezi și Ce e obligatoriu să ştii înainte de căsătorie. Observă cu atenţie obiceiurile partenerului!

Ce impact are asupra relației voastre?

Amenințarea cu divorțul este ceva ce nu poate fi anulat cu ușurință, iar impactul ei este mult mai puternic decât ai vrea. Șantajul cu plecarea dacă partenerul tău nu face ceea ce vrei tu face relația voastră mai puțin sigură. În plus, sunt mari șanse ca partenerul tău să înceapă să se gândească și el la divorț. În plus, soțul tău poate deveni mai puțin dispus să vorbească despre problemele și nemulțumirile lui și este posibil să încerce să-ți ascundă lucruri pe viitor. Această amenințare creează o teamă de abandon, iar comunicarea sinceră dintre voi va avea de suferit. Mai mult, conflictul dintre parteneri riscă să se agraveze. În loc ca soții să abordeze în mod direct problema și să lucreze pentru a o rezolva sau a trece peste ea, amenințările cu divorțul măresc distanța dintre ei. Iar agravarea frustrării ca urmare a neîncrederii reicproce nu va face decât să amplifice problemele din mariajul vostru.

CPF JPG

Ce alternativă ai?

Atunci când au loc certuri puternice, este mai productiv să-ți exprimi sentimentele într-un mod diferit, cum ar fi: „Sunt atât de supărată (sau rănită), încât o parte din mine simte că, deși n-aș face asta niciodată, nu vreau să mai fiu cu tine!‟. Spus în acest fel, soțul tău va înțelege că sentimentul este unul tranzitoriu. Terapeuții recomandă ca persoanele căsătorite să fie mai degrabă vulnerabile și nu defensive, într-o ceartă, și să-și exprime adevărata durere pe care o simt și care se ascunde sub furia lor. Amenințările de orice fel nu vor produce niciodată rezultatele scontate. Însă pot distruge cu ușurință ceea ce se mai poate, încă, repara.

@shutterstock



Recente

shutterstock 2448082283 jpg
Ramaneti amici sau uitati unul de altul dupa separare  Sursa foto shutterstock 2289689669 jpg
Cum recunosti partenerul cactus evitant  Sursa foto shutterstock 2140103645 jpg
shutterstock 2424655849 jpg
shutterstock 2261967525 jpg
cuplu matur  foto   Shutterstock jpg
Inainte de casatorie jpg
sexy  foto   Shutterstock jpg
Ce este teoria cepei si de ce e utila in relatii  Sursa foto shutterstock 1811847472 jpg
Iată totul despre testele rapide pentru boli cu transmitere sexuală și cum să le faci! jpg
diferenta de varsta jpg
Cupluri fericite jpg
cuplu jpg
7 indicii ca partenerul este nesigur pe tine  Sursa foto shutterstock 1926380891 jpg
seducție  foto   Shutterstock jpg
cuplu shutterstock 764346061 jpg
Pauza erotica  Sursa foto shutterstock 2191768607 jpg
Inghetata preferata iti prezice compabilitatea in cuplu  Sursa foto shutterstock 644431765 jpg
Fexting  Ce este si cum afecteaza relatiile  Sursa foto shutterstock 1241420521 jpg
divort jpg