Rămâneţi amici sau uitaţi unul de altul? Cum e mai bine după separare?

Despărțirile sunt dificile, indiferent de vârsta pe care o ai. Te întrebi cum să faci față unei despărțiri şi dacă ar fi bine să rămâneţi amici? Dacă treci prin asta poate fi util să ai un plan pentru a face față caruselului de emoţii.

image

Rareori există un răspuns corect sau greșit în privinţa păstrării unei legături cu fostul partener. Experții în relaţii de cuplu oferă câteva explicaţii cu privire la păstrarea unei conexiuni în funcţie de modul în care v-aţi separat. Expertul în sex și relații dr. Tara, citat de Woman&home, a declarat: „Fiecare relație este diferită și există nenumărate variabile. Potențialul unei relații de prietenie cu fostul tău partener depinde de situația ta și felul în care lucrurile s-au terminat”.

El a ales să se despărtă de tine

Dacă nu tu ai fost cel care a ales să vă separaţi, o conexiune continuă ar putea părea realizabilă, dar este posibil să ai de plătit un preț. Întreabă-te, ce vrei cu adevărat să obții din asta. „Dacă v-aţi despărţit într-un mod respectuos, este posibil să rămâneţi prieteni, dar numai după ce ți-ai acordat suficient timp pentru a te vindeca. Dacă a fost lipsit de respect sau o prietenie te-ar afecta prea mult emoţional, poate nu merită efortul”, a spus dr. Tara.

Este important să să stabileşti care sunt motivele tale pentru a păstra legătura. Poate îl mai iubești sau ai un sentiment de vinovăţie. Amiciţia îți poate provoca mai multă durere și îți poate aduce mai multă durere.

Dacă tu ai decis despărțirea…

…trebuie să-ţi respecţi fostul partener și să-i dai timp să se vindece, chiar dacă tu eşti de părere că a menţine o relaţie de prietenie este bun lucru de făcut. „Contactarea prea devreme a unui fost partener i-ar putea da speranțe false de a reaprinde pasiunea”, a susţinut dr. Tara, care adaugă: „Păstrează-ţi fermitatea în decizia de a lua o pauză până la trei luni de la separare, înainte de a contacta sau de a stabili o prietenie”.

Te-ar mai putea interesa: Zodii care își revin rapid după o despărțire. Cine uită cu ușurință?

Aţi avut o relaţie toxică

O relaţie cu cuplu care ţi-a făcut rău, odată încheiată, necesită distanţare între parteneri. Dacă te-a rănit fizic şi/sau emoţional, căutarea prieteniei lui nu va face decât să-ți afecteze stima de sine. Cel mai bine este să laşi totul în trecut. Unul dintre semnele unei relații toxice este nevoia lui de a se fixa pe puţinele laturi pozitive ale relației pentru a relua sau păstra relaţia de cuplu pe linia de plutire.

Vezi şi: Top 10 profesii care te predispun la divorţ. A ta e pe listă?

Când aveţi prieteni comuni…

…este necesar să păstrezi prieteniile valoroase pentru tine, iar dacă amicii comuni nu îţi mai sunt aproape, poate ar fi cazul să închei mai multe relaţii. Aceştia pot fi, mai degrabă, prietenii fostului partener care nici nu te văd cu ochi buni. De asemenea, dacă doriţi amândoi să vă păstraţi cercul comun de amici, explicaţi-le că ați dori să socializați în continuare împreună, dar că aveţi nevoie de câteva luni înainte de a petrece iarăşi timpul împreună.

FOTO: Shutterstock