Este pâinea congelată mai săracă nutritiv? Ce arată o cercetare recentă

1 shutterstock 1517030813 jpg jpeg

Unii consumatori au reticenţe faţă de produsele congelate, inclusiv pâinea, pe care le consideră mai slab calitative sau cu mai mulţi aditivi faţă de variantele proaspete.

În acest context, specialiştii de la Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi au analizat 3 tipuri de pâine: franzelă obţinută prin tehnologia “part-baked and frozen”, franzelă produsă prin metoda fresh ambalată şi franzelă produsă prin metoda fresh neambalată. „Indiferent de producător şi de existenţa sau nu a ambalajului, caracteristicile probelor de pâine analizate nu au prezentat o variaţie semnificativă. Analiza organoleptică a relevat diferenţe nesemnificative în privinţa mirosului, a gustului sau a altor parametri organoleptici ai celor 3 sortimente de pâine studiate”, se arată în raportul realizat de cercetători. Concluzia: toate sortimentele analizate au fost de bună calitate, conform standardelor specifice pâinii obţinute din făină albă, atât din punct de vedere al gustului, aspectului, texturii, cât şi al valorii nutriţionale. 

Valorile porozităţii şi elasticităţii, care dau prospeţime pâinii, au relevat o calitate necorespunzătoare doar pentru proba de pâine P3 (pâinea proaspătă neambalată). Diferenţele apărute la determinarea caracteristicilor chimice se datorează faptului ca probele de pâine analizate au fost obţinute din făinuri materie primă din surse diferite, de calităţi diferite, şi nu din cauza procesului prin care au fost obţinute. Toate probele de pâine au fost lipsite de drojdii şi mucegaiuri, indicând o manipulare şi ambalare ulterioară corespunzătoare a produselor.”, se arată în raportul realizat de cercetători.

Fie că vorbim despre fructe, legume, peşte, carne sau produse de patiserie, congelarea este o metodă preferată tot mai mult de cei care doresc produse proaspete, indiferent de sezon, în deplină siguranţă. Congelarea este o metodă sigură, uşoară şi rapidă de păstrare a alimentelor proaspete o perioadă îndelungată, fără pierderi semnificative în proteinele, vitaminele şi mineralele pe care acestea le conţin. Astfel, se evită degradarea calităţii şi se gestionează mai bine stocurile de alimente, fără a se ajunge la risipă alimentară.