Fisticul, alimentul minune care nu ar trebui să lipsească din dieta nimanui
Persoanele interesate de un stil de viaţă sănătos trebuie să includă în lista alimentelor consumate fisticul, datorită proprietăţilor sale nutriţionale. Apreciat îndeosebi de cei care au o dietă vegetariană, fisticul se asemănă la gust cu nucile de caju şi este o sursă bună de proteine, grăsimi şi minerale.
Fisticul este bogat în grăsimi sănătoase. O porţie de 100 de grame de fistic crud conţine 44 de grame de grăsimi, din care 53% reprezintă grăsimi mononesaturate, iar 30,7% grăsimi polinesaturate. Astfel, consumul de fistic crud previne bolile cardiovasculare şi, implicit, scade nivelul colesterolului „rău” (LDL).
Fisticul conţine antioxidanţi (luteină şi zeaxantină), vitaminele B1, B2 şi B6, dar şi minerale importante, precum magneziu, potasiu şi calciu, care asigură o bună funcţionare a nervilor.
Nutrienţii prezenţi în fistic reduc riscul de fracturi şi osteoporoză şi ajută la prevenirea deteriorarii dinţilor.
De asemenea, în componenţa fisticului apare şi aminoacidul L-arginină, care împiedică depunerile de grăsimi pe pereţii vaselor sangvine.
Studiile arată că rata de obezitate este mai scăzută la persoanele care includ frecvent în alimentaţia lor acest aliment minune. Consumat cu moderaţie, fisticul, bogat în proteine, poate ajuta la controlul greutăţii corporale.
Potrivit Nutrition Science, un studiu efectuat pe mai multe persoane implicate într-un program de pierdere în greutate a arătat indici de masă corporală şi nivele a trigliceridelor mai mici la cei care au consumat fistic, comparativ cu cei care au primit o gustare similară ca număr de calorii.
În fistic se găsesc şi fibre solubile, care au un rol important în reglarea nivelului glicemiei şi protejează tractul digestiv, ajutând la eliminarea toxinelor. În acelaşi timp, fisticul este indicat şi persoanelor care suferă de sindromul colonului iritabil, reducând riscul de formare a hemoroizilor.
Persoanele care suferă de anemie pot introduce în dieta lor fisticul, având în vedere conţinutul bogat în cupru.