Au fost desemnate culorile anului 2021. Cum explică institutul Pantone alegerea
Ca de obicei, la fiecare sfârşt de an, institutul Pantone alege culoarea pentru anul următor. Pentru a doua oară în istorie, institutul a ales două culori, acestea având legătură cu câteva evenimente care au marcat 2020.
Cele două culori desemnate de Pantone, celebra autoritate internaţională în domeniul sistemului de culori, sunt gri suprem („ultimate gray”) şi galben luminat („illuminating yellow”).
Conform instiutului Pantone, nuanţa de gri aleasă evocă calmul şi fundaţiile dure din ciment al unei construcţii, în timp ce nuanţa de galben aduce aminte de raze de soare calde şi bună dispoziţie, potrivit revistei Time.
Totodată, specialiştii de la acest institut au avut în vedere şi evenimentele petrecute în 2020. Astfel, alegerea nu a fost întâmplătoare, ci a fost făcută având în vedere evenimentele anului care se încheie în scurt timp, descrierea institului vorbind despre „mariajul unor culori care transmit un mesaj despre putere şi speranţă.” Mai exact, decizia a fost influenţată de pandemia de COVID-19, de mişcarea Black Lives Matter şi de protestele anti-rasism din Statele Unite ale Americii.
„Fiecare culoare are propriul aspect emoţional, nuanţa de gri fiind cea mai solidă, fundaţia practică de care avem nevoie, pe când nuanţa de terman fiind cea care ne aminteşte de nevoia de a spera şi de a ne păstra buna dispoziţie”, a declarat Leatrice Eisemen, directorul executiv al institului, pentru Time.
La fiecare sfârşit de an, alegerea culorii anului următor a devenit o adevărată tradiţie. Deşi mai există şi alte autorităţi care propun culori, cea mai aşteptată este cea a institutului Pantone. În 2019 culoarea anului stabilită de Pantone a fost coraiul, iar în 2020, albastrul clasic.
Pantone determină culoarea anului începând din anul 2000, prin studierea tendinţelor modei şi prin studierea produselor deja existente, precum şi a celor care urmează să fie lansate. Predicţiile oferite de institut influenţează şi relailerii mondiali, precum şi designerii, care se adaptează standardelor.