Ce este Seiful Apocalipsei şi cum ar ajuta omenirea în cazul producerii unor catastrofe

1 shutterstock 785382310 jpg jpeg

Cu toate că Apocalipsa pare un scenariu de film, există tot mai multe preocupări legate, printre altele, de asigurarea unor resurse de hrană în eventualitatea producerii unor dezastre. Astfel a apărut Rezerva Mondială de Seminţe, un depozit special care adăposteşte cele mai preţioase seminţe din lume.

Rezerva Mondială de Seminţe se află în insula Svalbard, Norvegia, aflată la o distanţă de aproape 1.300 kilometri de Polul Nord. Această regiune a fost aleasă pentru că prezintă condiţii ideale pentru păstrarea seminţelor pe o perioadă mai mare. Insula a fost preferată şi pentru că nu are activitate tectonică şi pentru că se află la 130 de metri deasupra nivelului mării, fiind ferită de inundaţii chiar şi în eventualitatea în care calota glaciară s-ar topi. Cu toate acestea, în 2017, ploile abundente au provocat inundarea parţială a intrării în depozit, motiv pentru care au fost făcute lucrări de consolidare – pereţi impermeabili care să împiedice intrarea apei în depozit şi construirea unui tunel de acces nou. Rezerva Mondială de Seminţe a fost iaugurată în 2008.  

Ce utilitatea ar avea Arca lui Noe vegetală

Rezerva Mondială de Seminţe are ca scop conservarea speciilor de plante aflate pe cale de dispariţie şi păstrarea seminţelor necesare pentru refacerea ecosistemelor în cazul producerii unei catastrofe naturale ori a unor dezastre provocate de oameni - război nuclear sau încălzirea globală. De aceea, depozitul a fost supranumit Seiful Apocalipsei sau Arca lui Noe vegetală. Seiful este administrat în baza unui acord trilateral între guvernul norvegian, Trustul Globan al Diversităţii Culturilor Agricole şi Centrul Nordic de Resurse Genetice.

În 2008, 73 de instituţii au depus seminţe în depozitele acestei bănci. Aici se află seminţe de plante originare din toate colţurile lumii. Rezerva Mondială de Seminţe este un fel de asigurare pentru eventualitatea unor crize regionale sau globale.  

În 2015, Banca Mondială de Seminţe Svalbard a înregistrat prima „retragere“, după ce războiul civil din Siria a provocat distrugerea unui depozit de seminţe agricole din oraşul Alep.Recente

Brendan Fraser jpeg
Chandler Bing jpeg
Ajungem MARI Suflet fragil, caut o inimă mare (1) png
Regina Elisabeta a II a jpg
Jennifer Lopez si Jennifer Garner jpg
Hugh Jackman și soția foto  Shutterstock jpg
brad de Crăciun sursa  Shutterstock jpg
ok Razvan Popescu (2) jpg
Selena Gomez jpg
Printesa Aiko a Japoniei jpeg
Katherine Hepburn jpg
Shania Twain, abuz sexual sursa  Shutterstock jpg
Cea mai in varsta castigatoare a unui premiu Grammy Sursa imagine Instagram angelaalvarez1927 jpg
Meghan Markle si Printul Harry jpeg
Printul Harry jpg
Paradoxul zilei de nastere Sursa imagine shutterstock 150755498 jpg
kim kardashian sursa  Instagram jpg
Cele mai ciudate obiceiuri alimentare ale celebritatilor Sursa imagine Instagram wearedavid mia jpg
Oprah Winfrey, Tom Cruise nunta sursa  Shutterstock jpg
Vedete care au devenit mame in 2022 jpg