Cum i-a salvat Hitler viața doctorului său evreu

Liderul nazist îl considera pe medicul său un „evreu nobil”, motiv pentru care i-a salvat viața și, mai mult, l-a protejat în mod special pe timpul ocupației naziste.

1 1 hitler shutterstock 252142192 jpg jpeg

Cu câteva decenii bune înainte de-a ajunge la conducerea Germaniei, Adolf Hitler trăia cu mama sa văduvă într-un orășel din Austria. Tatăl lui, Alois, a murit când Adolf n-avea mai mult de 13 ani. După pierderea capului familiei, întregul clan Hitler a devenit strâns legat de un medic evreu care de-abia își deschisese cabinetul în preajma casei lor.  

Doctorul Eduard Bloch era devotat meseriei și pacienților săi, devenind astfel de mare succes în comunitate. Iar relația pe care medicul a avut-o cu Hitler în copilăria acestuia a ajuns să-i salveze viața doctorului evreu.

După cum știm cu toții, Hitler a fost cea mai distructivă forță la adresa evreilor din întreaga istorie. În apogeul carierei sale politice, nu mai puțin de 6 milioane de evrei și-au pierdut viața, conform Jewish Virtual Library. La câțiva ani buni după ce Bloch i-a tratat pe membrii familiei Hitler, acesta avea să fie martorul genocidului orchestrat chiar de unul dintre foștii lui pacienți.

„Măcar Hitler a văzut ceva bun la un membru al rasei mele…”, obișnuia să spună fostul medic al liderului nazist. Bloch l-a tratat pe Adolf când acesta se plângea din cauza unei probleme la plămân, în adolescență, după care a devenit un apropiat al său. „În tinerețe, Hitler era liniștit, politicos și îmbrăcat curat”, a dezvăluit fostul lui medic în 1941, pentru Collier's Weekly.

De asemenea, acesta a remarcat apropierea pe care o avea Adolf de mama sa: „Nu se putea spune că era băiatul lu’ mama, dar, în același timp, n-am văzut în viața mea o conexiune mai strânsă. Iubirea era reciprocă. Klara Hitler își adora fiul. Îi dădea mână liberă de câte ori considera potrivit acest lucru”, a conchis medicul.

Impresionat de situația financiară precară a familiei Hitler, după moartea tatălui lui Adolf, Bloch le prescria acestora medicamente cu reduceri considerabile și, adesea, nici măcar nu le percepea vreun tarif pentru serviciile lui medicale. Asemenea generozitate n-a fost uitată de Hitler atunci când a ajuns la putere.

Cum era de așteptat, Eduard Bloch n-a suferit ca restul evreilor aflați sub controlul nimicitor al naziștilor. Spartacus Educational susține că Bloch i-a cerut ajutorul lui Hitler în acea perioadă. Iar dictatorul i-a făcut pe plac. Adold a dat ordine clare ca fostul lui medic să aibă parte de protecție specială, cu toate că era evreu. „Doctorul Bloch este un evreu nobil”, spunea chiar Hitler. „Dacă toți evreii ar fi ca el, n-am mai avea nicio problemă cu ei!”, a adăugat fostul lider german.

Bloch și soția sa au trăit nestingheriți în casa lor din Austria ocupată de nemți. Mai mult, cei doi soți aveau libertatea de-a călători, Hitler dând ordin ca pașapoartele lor să se reînnoiască de fiecare dată. Uluitor e că celor doi evrei li s-a permis și să găzduiască evrei în propria lor casă după ce aceștia își pierduseră acoperișul de deasupra capului din cauza ocupației naziste.

Îngrijorați de faptul că protecția lor putea  să nu fie permanentă, soții Bloch și-au pus casa la vânzare și s-au mutat în Statele Unite, după ce au vândut-ola prețul pieței. Având permisiunea personală a lui Hitler de-a părăsi Austria, medicul s-a stabilit în New York.

Interogat de CIA și de guvernul american, cu privire la copilăria lui Adolf Hitler și la orice informație ar putea fi de folos despre înfricoșătorul nazist, Bloch a trăit destul încât să vadă victoria Alianței împotriva lui Hitler în Europa.

Evreul preferat al lui Hitler a murit pe 1 iunie 1945, în urma unui cancer la stomac.

Foto - ShutterstockRecente

Kim Kardashian, copii jpeg
Palatul Buckingham foto  Shutterstock jpg
Brigitta Gheorghe, de la muzica la arta culinara 1 Sursa foto arhiva personala jpg
Barbosu Sursa foto arhiva personala jpg
The Simpsons foto  Imdb jpg
Mirosuri pe care cainii le resping jpg
Spune mi zodia ta si vei afla ce nuanta de ruj te pune in evidenta Sursa foto shutterstock 2477758069 jpg
loialitate jpg
ben affleck jennifer lopez infidelitate contract prenupțial Sursa Foto  Shutterstock jpg
caine jpg
avion jpg
Selma Blair jpg
Sezonul 3 serial Ursul Disney+ jpg
Anitta jpg
Boala Pica jpg
Ryan Reynolds jpg
Oprah Winfrey jpg
POZA png
Shannen Doherty foto  Shutterstock jpg
Jennifer Lopez jpg