Povestea ceasului lui Hitler. Cât de valoros este?
Pe 28 iulie, la o Casă de licitație din Maryland, SUA, s-a creat un moment controversat, când a fost vândut ceasul lui Adolf Hitler pentru 1,1 milioane de dolari. Obiectul datat încă din timpul războiului a fost scos la licitație de Alexander Historical Auctions și, cu toate că s-a încasat o sumă frumușică pe el, este estimată a fi sub valoarea reală a obiectului, susține The Washington Post.
Ceasul de aur a făcut parte dintr-o colecție mai amplă, printre care s-au numărat rochia albastră a Evei Braun, halba de bere a lui Hitler și ultima scrisoare a dictatorului pentru Germania. Ceasul a primit cea mai mare atenție, având în vedere și povestea lui.
Comunitatea evreiască n-a privit cu ochi buni licitația, 34 de lideri semnând o scrisoare deschisă în care au criticat organizarea unei asemenea licitații, care nu face, în viziunea lor, decât să exploateze istoria dureroasă a unor oameni pentru câștigul financiar al altora. Președintele licitației, Bill Panagopulos, n-a fost de acord cu obiecțiile respective și a continuat evenimentul fără să ia aminte de cecerilor unora.
În ciuda faptului că ceasul nu are o valoare istorică mare, obiectul în sine are o poveste interesantă ce datează încă din 1933, în Bavaria, și ajunge până în 1945, când și l-a însușit un soldat francez, susține The Washington Post.
Conform celor susținute de Alexander Historical Auctionseasul, ceasul este un exemplar Andreas Huber din aur, fiind realizat de un manufacturier din Munich, care a servit la curtea regală din Bavaria.
Istoricii sunt de părere că ceasul i-a fost dăruit lui Hitler pe 20 aprilie 1933, de ziua lui, când împlinea 44 de ani. În acea zi specială, dictatorul de origine austriacă a primit cetățenia onorifică de la autoritățile din Bavaria, împreună cu președintele Germaniei de-atunci, Paul von Hindenburg, care l-a și numit pe Adolf cancelar.
Ceasul ajunsese undeva prin munții bavarezi, unde avea Hitler un adăpost și de unde un soldat francez, pe nume Robert Mignot, l-a luat ca amintire de război după ce Germania fusese înfrântă, în 1945. Sergentul francez a ajuns la fața locului la aproximativ o săptămână de când Hitler și Braun s-au sinucis la Berlin, susține History.
Istoricii au autentificat ceasul respectiv, fiind siguri că a aparținut dictatorului, însă nu sunt la fel de convinși că acesta a ajuns să-i poarte vreodată.