Aceste alimente rare au şanse mari să ne hrănească peste 30 de ani!

Războiul din Ucraina a evidențiat pericolele dependenței de anumite recolte comercializate la nivel mondial, iar schimbările climatice cresc riscul unor probleme alimentare, inclusiv a creşterii prețurilor produselor de bază. Cercetătorii britanici au întocmit o listă cu alimente mai puțin cunoscute care ar putea exista în meniu peste 20-30 de ani.

image

Ce zici de un mic dejun cu cereale sălbatice şi banane false? Cum aproximativ 90% din calorii provin din numai 15 culturi, cercetătorii londonezi de la Grădina Botanică Regală din Kew sunt în căutarea unor ingrediente care ar putea să intre în dietele cotidiene de după anul 2050.

Pentru a preveni carenţele nutriţionale, avem nevoie de diversitate alimentară, pentru a suplini pierderea biodiversității și a ne adapta la schimbările climatice. Există 7.000 de specii de plante comestibile în lume şi numai circa 420 sunt cultivate la scară mare, restul fiind consumate de diverse populații restrânse. De aceea, se pot găsi soluții pentru provocările alimentare din viitorul apropiat.

Bananele false

Numită şi enset, banana falsă este o rudă a bananei pe care o găsim în orice supermarket, dar este consumată doar într-o parte a Etiopiei. În cazul ensetului, nu fructele sunt comestibile, ci tulpinile și rădăcinile. Acestea conţin amidon, pot fi fermentate și folosite pentru a face din ele pâine sau terci pentru masa de dimineaţă, menită să dea energie pentru restul zilei.

Info

Bananele false ar putea fi hrană pentru circa 100 de milioane de oameni dacă schimbările climatice vor afecta culturile de amidonoase.

Pandanusul se aseamănă ananasului şi este foarte hrănitor

Creşte în regiunile de coastă ale Insulelor Pacificului până în Filipine. Este vorba despre un copac mic numit pandanus sau Pandanus tectorius. În Asia de S-E, frunzele sunt adăugate în mâncăruri pentru a le da o aromă deosebită. Fructele sunt similare ananasului şi se mănâncă fie gătite, fie ca atare, fiind foarte hrănitoare, nu doar gustoase.

Vezi și: Profită de aceste alimente acum! S-ar putea să dispară în viitor din cauza schimbărilor climatice

Spre deosebire de alte plante, pandanusul rezistă la secetă sau vânturi puternice. De aceea, sunt şanse foarte mari să fie crescut la scară largă.

Cerealele sălbatice tolerează seceta

Există peste 10.000 de specii de cerealele şi multe dintre acestea pot să devină alimente folosite la nivel global pentru a hrăni mai mulţi oameni. Una dintre acestea este fonio sau Digitaria exilis, o cereală africană hrănitoare folosită pentru a face cușcuș, terci și băuturi. Este cultivată la nivel local deocamdată, dar, cum planta rezistă la secetă, este posibil să fie extinsă utilizarea acesteia.

Fasolea morama s-ar putea cultiva în zone climatice diverse

Leguminoasele reprezintă alte alimente care vor căpăta o mai mare importanţă în viitor. Nu numai că nu sunt foarte scumpe, dar cresc aportul de proteine, vitamine din complexul B și pot fi cultivate în zone climatice diverse, de la unul arid din preajma regiunilor litorale, până la cele alpine.

Citeşte şi: Ce vom mânca în viitor. Listă cu alimente pe care cel mai probabil le vom consuma frecvent

Din cele 20.000 de specii de leguminoase câte există la nivel mondial, o mare parte din acestea nu sunt cultivate la scară mare. Una dintre acestea este fasolea morama ori Tylosema esculentum. Face parte din dieta locuitorilor de pe continentul african, din Namibia, Africa de Sud şi Botswana. Din boabele acesteia se face un terci după transformarea lor într-o pulbere. Se mai consumă şi fierte alături de porumb. Din morama se mai prepară o băutură precum cacaua.

Nu toate leguminoasele sunt comestibile, dar experții explorează proprietățile diferitelor specii pentru a vedea care dintre ele ar putea oferi hrană și nutrienți.

FOTO: Shutterstock



Recente

Elizabeth Hurley  jpg
obiceiuri demodate jpg
Celine Dion  foto   Instagram jpg
Eva Mendes, Ryan Gosling  jpg
cuplu  foto   Shutterstock jpg
Singurul om inmormantat pe Luna  Sursa foto shutterstock 1454730908 jpg
Emmanuel Macron, Brigitte Macron  foto Shutterstock jpg
Matthew Perry, în comă două săptămâni colaj  Sursa   Shutterstock jpg
Robert Downey Jr, Susan Downey  jpeg
Camilla Parker jpeg
Click! Pentru Femei jpeg
Olivia Munn, Christie Brinkley  foto   Shutterstock jpg
Chuck Norris  foto   Shutterstock, Imdb jpg
Familia Regala, obiceiuri alimentare jpg
Sharon Stone și Billy Baldwin  foto   Shutterstock, Sliver (1993) jpg
haine jpg
Angelina Jolie jpg
Lily Allen  foto   Shutterstock jpg
probleme in cuplu jpg
menstruatie  jpg