Hrana viitorului: 5 cele mai bune seminţe pentru sănătate

1 shutterstock 1649633500 jpg jpeg

Incluse în categoria super-alimentelor, seminţele crude sunt tot mai des utilizate în alimentaţie. Şi asta pentru că oamenii s-au convins de potenţialul lor nutritiv şi terapeutic fără egal. Spre deosebire de alimentele obişnuite, acestea au o cantitate mai mare de vitamine, minerale, enzime, aminoacizi şi antioxidanţi. Iată câteva dintre acestea, pe care ar trebui să le incluzi în meniu măcar de câteva ori pe săptămână.

Seminţele sunt alimente vii, ceea ce înseamnă că sunt organice, neprocesate şi trebuie consumate aşa cum ni le-a dăruit natura. Adăugate frecvent în alimentaţie, dar în cantităţi mici, te pot ajuta să îţi menţii o greutate normală, beneficiind de toate substanţele nutritive necesare organismului.

Mai citeşte şi: Ce trebuie să mănânci şi ce să eviţi dacă vrei să ai părul ca în reclame

Seminţele de in menţin sănătatea colonului

Seminţele de in au o textură lemnoasă şi o culoare care variază de la maro roşcat la auriu. Planta de in este una dintre cele mai vechi culturi din lume, provenind din China şi din Egiptul Antic.  Seminţele sunt utilizate pentru menţinerea sănătăţii sistemului digestiv, pentru efectul lor laxative şi potenţialul nutritiv. Imediat cum le mâncăm, simţim o senzaţie de saţietate. Ele conţin fibre mucilaginoase care previn constipaţia şi îmbunătăţesc funcţionarea sistemului digestiv, diminuând riscul de apariţie al cancerului de colon. Au un conţinut ridicat de acizi graşi Omega 3, care menţin sănătatea sistemului cardiovascular, de vitamine din complexul B, care contribui la întărirea sistemului imunitar.

Susanul, sursă importantă de calciu

Seminţele de susan nu sunt doar un ingredient aromat pentru decorarea covrigilor sau a unor feluri de mâncare, ci un super-aliment cu o compoziţie uimitoare. Ele conţin cantităţi mari de proteine, fier, magneziu, cupru, zinc, seleniu, potasiu, vitaminele A,E şi B, dar mai ales acid oleic şi calciu. În 25 g de seminţe de susan sunt aproape 1000 miligrame de calciu, esenţial pentru sănătatea oaselor. Iar zincul din susan stimulează creşterea densităţii minerale a oaselor, prevenind osteoporoza.

Seminţele de dovleac combat depresia

Comoara ascunsă în dovleacul tomnatic ne poate feri de multe afecţiuni, în special de cele ale sistemului nervos. Seminţele sunt surse importante de acizi Omega 3, precum şi de minerale: fosfor, mangan, zinc. Mai conţin vitamina K, E, fibre şi antioxidanţi. Consumate constant, îmbunătăţesc calitatea somnului şi combat depresia datorită conţinului de triptofan care se converteşte în serotonină, hormonul fericirii. De asemenea, reglează nivelul de insulină, prevenind complicaţiile diabetice. Seminţele de dovleac sunt benefice şi pentru aspectul pielii: combat acneea şi previn apariţia ridurilor.

Mai citeşte şi: Alimente care se pot dovedi periculoase

Seminţele de pin, de ajutor în infecţii respiratorii

Seminţele de pin sunt cunoscute pentru conţinutul lor bogat în uleiuri volatile, taninuri şi bioflavonoide. Acestea au efecte antisepticE, antimicrobiene şi expectorante. Pot fi utilizate ca dezinfectant bronşic şi decongestionant în infecţiile respiratorii. Când tusea nu te lasă, consumă câteva seminţe de pin, iar efectul va fi asemănător cu a unui sirop calmant. Conţin Vitamina C, care stimulează sistemul imunitar, şi Vitamina D care ajută la protejarea sistemului osos. Pot fi folosite în mâncăruri sau consumate ca gustare.

shutterstock 1556109740 jpg jpeg

Seminţele de cânepă întăresc sistemul imunitar

Cultivată încă din cele mai vechi timpuri, cânepa a fost utilizată iniţial la producerea hârtiei şi în industria textilă. Cercetătorii au constatat, însă, că şi rolul seminţelor nu este deloc de neglijat. Seminţele de cânepă fac parte din categoria alimentelor nutriţionale complete, care conţin cantitatea optimă de acizi graşi esenţiali. Au în compoziţie 30% proteine, printre care edestina, uşor de digerat şi cu rol în stimularea producerii de anticorpi care întăresc sistemul imunitar şi protejează organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi. Seminţele de cânepă conţin toţi cei 8 aminoacizi esenţiali pe care organismul uman nu îi poate produce. Doza medie recomandată pentru adulţi este de 2 linguri pe zi. Seminţele de cânepă au un gust plăcut şi pot fi consumate ca atare sau se pot adăuga în diverse preparare.

Mai citeşte şi: Cele mai bune condimente pentru digestie

Sursa foto: Shutterstock



Recente

Iluzie optica  Esti credul sau realist  Sursa foto The Minds Journal webp
shutterstock 1641730780 jpg
Sfanta Mucenita Ecaterina  Sursa foto shutterstock 1649715868 jpg
shutterstock 2395327839 jpg
Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg
Gaselnita care te ajuta sa alegi un filtru de ulei singura fara ajutor masculin (1) jpg
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 1458528509 jpg
shutterstock 2530319391 jpg
shutterstock 690061417 jpg
Sfintii Mihail si Gavriil  Sursa foto Doxologia jpg
shutterstock 1703969782 jpg
Memoria iti joaca feste  Nu sari peste acest pas din rutina de dimineata  Sursa foto shutterstock 283065242 jpg
Iluzie optica  Ai o gandire rationala sau emotionala  Sursa foto mia yilin TikTok jpg
shutterstock 2445908607 jpg
Semne prin care corpul iti cere o pauza  Sursa foto shutterstock 2199052579 jpg
shutterstock 2427040417 jpg
shutterstock 1469273255 jpg
Test  Cat de empatic esti  Sursa foto shutterstock 304371794 jpg
shutterstock 2459079871 jpg